用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果收 reject (或未能取錄)
go

如果收 reject (或未能取錄)

請教經驗人仕/ 過來人,如果收 reject (或未能取錄),係咪做咩都冇用?
信都可以慳返?

Phyllis97 發表於 20-10-21 16:10
請教經驗人仕/ 過來人,如果收 reject (或未能取錄),係咪做咩都冇用?
信都可以慳返?
...

試吓無悔

回覆 Phyllis97 的帖子

Sadly but it is true as there is also a long list of waiting.

不如收拾心情準備下一間學校……

nothing to loss試下無壞
唔得你又無咩好輸
我自己經驗係試左無FEEDBACK
不過叫做無悔

或者試下小二插班

會唔會有人試過不斷努力 (e.g不斷 send 求位信),或者在自行收生/ 大抽獎放榜日狂打電話之類,最後可以力挽狂瀾,起死回生?

Phyllis97 發表於 20-10-21 17:04
會唔會有人試過不斷努力 (e.g不斷 send 求位信),或者在自行收生/ 大抽獎放榜日狂打電話之類,最後可以力挽 ...

無謂浪費大家時間

切勿非君不嫁
有時呢間唔收,唔代表D咩
不過我會叫你試下但唔好不停咁做
會有反效果
你要話比人知你地唔收我,我知自己小朋友差D咩
然後我幫佢做左D咩之類
唔係一咪求.......呢個社會無同情呢回事的
平常心啦

非讀不可?香港又唔係得一間好學校

回覆 Nicole-hui88 的帖子

又唔係非君不嫁嘅,不過作為父母,想睇下點先可以幫到個女。特別係心儀嘅學校落選左

回覆 ipki 的帖子

明白

Phyllis97 發表於 20-10-21 18:06
回覆 Nicole-hui88 的帖子

又唔係非君不嫁嘅,不過作為父母,想睇下點先可以幫到個女。特別係心儀嘅學校落 ...

揀多幾間做心儀,加油!

Phyllis97 發表於 20-10-21 16:10
信都可以慳返?
...

正路係咁囉,除非識人識神父

被心儀學校直接reject的好心痛的心情我都試過,特別是同班同學仔又好多輕易入到二面。依家時過境遷,回頭望會覺得自己當時好苕,所謂柳暗花明又一村,勉強來的幸福不會長久,兩情相悅才是最適合。

rejected 信都有好多種,如果寫明未能繼續處理,即完全判死,這一類學校不用花時間寫求位信。 不如努力考下一間,加油💪

信呢家嘢,都係寫俾自己睇,我諗80%係冇用的。咁當然會成日聽到好多人講,因為寫左信有位,但實情係因為封信,定因為小朋友的分數排隊到佢,就冇人知了。你想入宗教學校,又搵到關係人士幫你,咁另計。
後備生同reject又唔同,後傋生咪不妨寫下,以表誠意,不過其實學校一早排晒位,我舊年後備都冇寫信,學校註冊完第二天已call人。

就算要寫,其實時機係比較重要。新生註冊前後,大抽獎註冊前後,開學前後。

有咩做?留意下學校會唔會有第二輪招生,仲有咩學校招更生可以報名,準備下大抽獎填表策略(其實好多嘢煩),再幫小朋友做下練習準備去敲門。

心儀學校就係咁多個位,大把人爭,實有人爭唔到的,放鬆啲,十幾年呀要讀,小一入到唔代表可以坐到最後。十個有九個都心儀男神女神,邊得個個開心呀~~~

升小一遊戲先岩岩完左上半場, 玩到下年8月重玩緊。
如果真係好心儀間學校可以寫信, 同埋在這段時間諗下小朋友在邊方面比較弱, 加強培訓, 他朝有日心儀學校比你打動比你IN 就係你發揮既時候。