用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學補習-荃灣
go

中學補習-荃灣 [複製鏈接]

中一想補英文,唔知邊間好呢?
   0    0    0    0

hohoho36 發表於 20-10-21 12:16
中一想補英文,唔知邊間好呢?

我去英國文化協會金鐘補,一周一次,效果不錯, 補到S3小孩時間太忙無補。當然小一開始有打底如phonics逐級上(荃灣ABC,不過補到後面覺得越嚟越差)。有一段時間了,現小孩上了大一。

P1001S 發表於 20-10-23 09:07
我去英國文化協會金鐘補,一周一次,效果不錯, 補到S3小孩時間太忙無補。當然小一開始有打底如phonics逐級 ...

謝謝解答

IloveJJ 發表於 20-12-9 16:56
請問英國文化協會學的是什麼呢?跟學校那些英文堂有什麼分別?

我那時主要看中原因是個外籍老師敎得不錯,那時一班10人左右,老師安排主要是堂上互動活動,有時又安排以小組去做d嘢。作文要像功課寫幾百字以上成個course只有1-2次。能訓練到講和聽。我小孩那時中學需然有外籍老師上堂但我希望小孩有更多跟外籍人士用英語溝通。

IloveJJ 發表於 20-12-9 21:35
謝謝,我好多年前經過,也有你說的這種感覺,當時就想要待我仔讀中學時去那裡浸下英文,不過近年見到普遍 ...

上年仔囡有去試吓,唔得啦!

elvisBB 發表於 20-12-10 05:41
上年仔囡有去試吓,唔得啦!

咁邊到好呢

pypy405 發表於 20-12-14 00:20
咁邊到好呢

我上年去英國文化協會,老師正常,課程偏淺(Plus 都係淺)但佢行政非常混亂,而且對家長好唔公平。由12到6月我對小朋友停咗十幾堂1hr-1.5hr,佢補返一半左右的30min-45min online,我都算。但因為12月時佢未有online安排,結果12月的停課就話因為不可控制的原因不作任何賠償/俾張幾百現金卷你下年報course用,總之我報咗一年的課程,計返出嚟應該係double 價錢,我去請鬼佬1-1都唔使禁貴。

答返補習問題,可以搵上門/online. 但英文真係要浸,我有個online老師要佢哋在Kindle 選一本睇得明又唔辛苦嘅書,堂上朗讀,課後自己每日睇一小節,再用2-3句summary 返,再在堂上oral presented 出嚟,試左4個月,補開上門的補習姐姐都覺得佢哋英文好似開竅,但分數就未見到效果。我聽得出佢英文好聽左好多同信心大左。
‹ 上一主題|下一主題