用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 今年LS K2, 想下年轉國際學校
go

[小學] 今年LS K2, 想下年轉國際學校   [複製鏈接]

之前無諗過行國際,但越黎越覺得LS讀書太辛苦,想小朋友喜歡學習而不是一直谷谷谷。但是,唔研究由自可,一硏究就發覺自己太遲了,好多國際學校都有reception,year 1根本得好少位, waiting list 又長,機會好渺茫我已經apply 左6間:ESF, SIS, Malvern, CAIS, ICS,Invictus因為就deadline 就遞左先。我見好多都係rolling application, send email 問左幾間availability, Kellet 已說year 1 waitlist有40個學生,機會不大。而AISHK, NAIS及 KIS就未覆。請問大家知唔知仲有邊間學校year 1 會收多d外來生?報名費貴,唔想大海撈針。謝謝!

12    0    1    0

回覆樓主:

ASHK and Anfield start at age 5. (Anfield has its own kindergarten but usually has space for outsiders)

跳出框框...
如果想小朋友喜歡學習而不是一直谷谷谷,不一定行IS
其實去返啲比較少考評學校已經可以改善。spare 返時間學小朋友自己喜歡嘢。

boyzzzz 發表於 20-10-21 11:52
跳出框框...
其實去返啲比較少考評學校已經可以改善。s ...

大抽獎講彩數,直私大競爭,好難。 國際又係好難,唔知有咩路可以行,好大壓力呀⋯⋯

dem0cracy 發表於 20-10-21 10:01
ASHK and Anfield start at age 5. (Anfield has its own kindergarten but usually has space for outside ...

謝謝你。ASHK 我爬文local passport 要比60萬,負擔太重了。Anfield 只有小學,升中會唔會困難呢?我唔知佢學術係點,如果升中無人收既話,會唔會好大risk? 暫時我只係睇中小學一條龍既學校...

imokifurhapi 發表於 20-10-21 12:34
大抽獎講彩數,直私大競爭,好難。 國際又係好難,唔知有咩路可以行,好大壓力呀⋯⋯
...

其實仲有選擇,繼續睇吓啲直私國際。

boyzzzz 發表於 20-10-21 13:10

其實仲有選擇,繼續睇吓啲直私國際。

請問係咪即係private independent school? 請問有乜嘢學校選擇?

音小、蔡繼有、ESF 嘅SC同DC等等也是PIS。不過佢哋收生情況好大分別。

boyzzzz 發表於 20-10-21 13:23
音小、蔡繼有、ESF 嘅SC同DC等等也是PIS。不過佢哋收生情況好大分別。

謝謝你嘅資訊。音小、蔡繼有下年先申請P1, 咁多人爭,小兒又不是叻,我都打定輸數。ESF 今年都申請咗啦,希望有得見啦。

boyzzzz 發表於 20-10-21 11:52
跳出框框...
其實去返啲比較少考評學校已經可以改善。s ...

如果只是唔想谷,local 都有選擇,直私津都有,不過要K3後先入,如入不到滿意的或到時仍想入IS會更難插入IS.
如果始終是喜歡IS個語境,文化和課程就無謂再等,現在先入D新校或冇咁大競爭的(例如沒有中學),例如Invictus/ Wycombe / Stamford / Anfield / Kingston,講真Mount kelly我估大機會有位,如需要第日再轉校,IS轉IS一般不太難起碼英文ok.

轉啦轉啦, 真係好開心,而且都學到好多唔同嘅嘢。老師又會久唔久send啲相同video 俾我哋睇.同埋成日讚個小朋友。我覺得老師同埋個校園都同本地學校冇得比㗎。真係資源豐富好多。 對於小朋友嘅性格培育同自信心同埋創意喺傳統學校都搵唔到。

imokifurhapi 發表於 20-10-21 13:25

謝謝你嘅資訊。音小、蔡繼有下年先申請P1, 咁多人爭 ...

ESF 睇你咩區,新界九龍區冇priority 都唔使咁大期望。揾啲其他學校試下好。

gfkwong 發表於 20-10-21 13:49
轉啦轉啦, 真係好開心,而且都學到好多唔同嘅嘢。老師又會久唔久send啲相同video 俾我哋睇.同埋成日讚個小 ...

係呀。我琴日去左ASHK school tour 都好impressed. 個氛圍同local school 好唔同,無咁死咕咕。英文都係我注重既野,想佢可以think in English, not translate English。我諗只有讀國際既語景可以提供到。自己係香港教育既sufferer, 考完試想燒晒d notes, 可以的話唔想小朋友步我後塵。

melobi12 發表於 20-10-21 14:00
ESF 睇你咩區,新界九龍區冇priority 都唔使咁大期望。揾啲其他學校試下好。
...

對。我都知爭崩頭,不予厚望。

imokifurhapi 發表於 20-10-21 14:06
係呀。我琴日去左ASHK school tour 都好impressed. 個氛圍同local school 好唔同,無咁死咕咕。英文都係我 ...

以前日頭考完最後一科試都係夜晚帶noted走去seafront bbq site 燒嘢食真係教壞細路。去返正題,講下小小淺見:如果只是只是喜歡IS個語境和課程,真正IS以外仲有啲私校可以比倒你考慮,費用也比較相宜,例如ymca, cky等 (如果cky覺得係難考或者要谷先考倒,ymca 等也可以考慮。)成日講教育以人為本,當我哋覺得IS氛圍同local school 好唔同,我直覺依個就係想LS轉IS嘅重要原因,而要營做倒文化氛圍係主要由同學、老師做起,如果冇一個比較有diversity 嘅校園,感覺又會不同。

回覆 imokifurhapi 的帖子

仲可以報 CAPCL, Stamford呀
我同你一樣,小朋友今年LS K2, 都係最近先打算轉IS。不過我小朋友11月出世同埋我主要擇九龍/新界區,選擇真係唔多。

imokifurhapi 發表於 20-10-21 09:30
之前無諗過行國際,但越黎越覺得LS讀書太辛苦,想小朋友喜歡學習而不是一直谷谷谷。但是,唔研究由自可,一 ...

其實你已經報左好多間,唔使再亂報了。

你有冇外國passport? 有啲如Malvern 係需要收一定外國passport 比例,如果你有就機會大啲。CAIS 都係foreign passport 有priority,係咪報 Prep? 如果係嘅, Prep係intake year,印象中有成4班,差唔多收100人。

ICS應該都冇咩機會,因為佢有幼稚園學生直升,基本上冇咩位俾外人。

你個list 由大埔Malvern到西灣河KIS都有,諗住搬屋嗎?如果唔係可以先鎖定地區同budget再逐間睇下。

melobi12 發表於 20-10-21 19:41
其實你已經報左好多間,唔使再亂報了。

你有冇外國passport? 有啲如Malvern 係需要收一定外國passport 比 ...

我只係local passport 所以知道機會更微。如果有學校收我就會搬,所以如果學校係太privileged 既地方,例如山頂呀,我就唔會諗了,afford 唔到。以我所知,我報左既學校只有CAIS 係mass intake year, 會多少少機會。多謝你意見。

imokifurhapi 發表於 20-10-21 19:54
我只係local passport 所以知道機會更微。如果有學校收我就會搬,所以如果學校係太privileged 既地方,例 ...

咁你試下AIS (九龍塘間 American),佢冇外國passport限制,雖然佢10月17號第一batch interview 左,但應該仲有第二batch,你快啲報名可能趕得切。

佢website有chat box 同admissions officer live chat 㗎。佢有幼稚園,但grade 1 junior 會多20個位,grade 1 又會再多12個人,你可以了解下。

回覆樓主:

其實樓主都唔駛咁慌張,睇你報左既學校,其實等吓等吓就會有機會interview,咁就會有入讀既機會。而家不如好好準備小朋友,確保佢oral English 足夠應對 interview 仲實際。
‹ 上一主題|下一主題