用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 今年LS K2, 想下年轉國際學校
樓主: imokifurhapi
go

[小學] 今年LS K2, 想下年轉國際學校  

964000 發表於 20-10-22 07:59
其實afford 到的,早些做好決定,一早由N報署入國際,之後便一條龍,條路平坦好多,我K1之後都冇去過inter ...

我就係一開始過度淡定,諗住個仔考直私都應該ok, 一心想佢入名幼再考直私。但K1己經全軍覆沒,而家讀緊個間私幼又唔好,讀左2年幾英文都唔掂,課程又超淺,要自己幫佢補習。如果我一開始就行國際,就唔使浪費呢d心力。我呢個做阿媽既真係好失敗。你地好有planning!

imokifurhapi 發表於 20-10-22 09:37
Thank you. 昨天apply左HKCA PLK, NAIS 問過要有人走先有位,西貢campus較近我。ESF 無得買NR了,要抽。Ye ...

佢都係local passport, 小朋友英文ok,未到fluent,更加唔係native. N校之前都係咁樣同佢講,但申請兩個月後都有位,所以唔使咁擔心

imokifurhapi 發表於 20-10-22 09:43
我爬文見到discipline 唔好。有點猶豫。我其實自己有d矛盾,想英文好但又驚太西化同個仔溝通唔到,佢性格 ...

我都係剛收到K1 offer,所以答你唔到
但我都爬過文,見佢近年評價好好多
不過我估AIS應該偏西化
愈高年級對英文愈高要求
其實你可以考慮下YCIS
多local,多中文,較易入

imokifurhapi 發表於 20-10-22 00:07
我真係好大壓力,一諗到個仔要考小一我就瞓唔着。 其實佢英文又唔夠好,我都驚佢應付唔到國際學校嘅 ...

唔使擔心,其實我女都係今年考Y1,我女oral 冇問題,最大問題係見到陌生人會封口唔出聲 唔出聲衰過grammar差呀 haha

你小朋友一日對NET 4.5個鐘其實好多呀,呢個月你喺屋企同佢講多啲英文得佢習慣講就ok。其實考Y1 英文要求唔係真係咁高,亦基本上冇讀寫,多數都係去唱下歌玩下,冇LS 啲interview 咁難的。

Phonics 方面我個人建議你cut左佢,無必要迫佢學呢啲住呀,入左Year 1 老師自然會教。啲時間留嚟玩其他有趣嘅活動好過。

順帶一提,我女由playgroup開始喺IS讀,拼音老師有教,最近佢都開始自發地嘗試拼啲字出嚟話要寫story,但其實外人係睇唔明,睇故事書依然唔可以自己讀,暫時仲係文盲嚟 不過喺IS嚟講咁嘅進度係正常冇落後的,你小朋友識讀下書已經好叻了。

melobi12 發表於 20-10-22 10:31
唔使擔心,其實我女都係今年考Y1,我女oral 冇問題,最大問題係見到陌生人會封口唔出聲  唔出聲 ...

Thanks for your advice. 而家我安排學既野全部都為直私而設,Phonics,Cambridge, 面試班,畫畫班,英文drama 朗誦,如果有國際學校收,我會轉晒佢,報返d音樂體育。

imokifurhapi 發表於 20-10-22 09:43
我爬文見到discipline 唔好。有點猶豫。我其實自己有d矛盾,想英文好但又驚太西化同個仔溝通唔到,佢性格 ...

未親身接觸過AIS學生又唔好斷定佢discipline 唔好。我早兩星期聽左佢個admissions talk,感覺都良好喎。反而你對discipline 嘅定義係咩呢?早排都有帖討論過,小朋友上堂喜歡發表意見、見到新嘢鍾意嘗試,唔係坐定定點頭say yes,聽晒阿媽支笛在你嚟講算係冇discipline嗎?

搞清楚自己心態先。IS唔係入唔到心儀LS嘅backup,唔好因為要入寶校就「惟有」入IS。要真心認同IS教學理念先好入喎,唔係入左你同你小朋友都會好痛苦,你會覺得俾咁大舊錢出嚟,小朋友「好似」咩學術嘢都唔識,又多意見又唔聽你點,仲要送佢去外補。

AIS學生入面絕大多數都係local passport的。

melobi12 發表於 20-10-21 22:10
咁你試下AIS (九龍塘間 American),佢冇外國passport限制,雖然佢10月17號第一batch interview 左,但應該 ...
想問下,AIS無passport限制架?我以為佢國際學校唔係PIS,一定要70%外國passport

yankiyan 發表於 20-10-22 10:48
想問下,AIS無passport限制架?我以為佢國際學校唔係PIS,一定要70%外國passport

Admissions talk 話冇foreign passport 限制,所以佢地大部份學生係local passport.

melobi12 發表於 20-10-22 10:49
Admissions talk 話冇foreign passport 限制,所以佢地大部份學生係local passport.

我上次聽admission talk佢有講student mix
我記得local passport佔少數既
同埋呢個post,EDB info都係得1x% local students既?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3822681&extra=page%3D1

imokifurhapi 發表於 20-10-22 09:52

我就係一開始過度淡定,諗住個仔考直私都應該ok, 一 ...

你不用自責,可能你少接觸IS, 畢竟IS 學生只佔全港學生6-7%!而且一般人對IS很多誤解,local家長又大部分是高小/中學才轉IS,不清楚幼稚園及初小的情況。
所以我而家如果佢地講起,都會跟D有小朋友又afford 到的朋友同事介紹IS, 好多朋友都已經決定左行IS.,佢地見我女又識講中文,又「正正常常」就有D信心了。
其實你決定了IS就不用再補咁多野,你提供語境讓他習慣和喜歡英文可以了,反而你成日執佢呢様個樣英文仲影響信心不敢講,老實講你入IS不用考那個Cambridge 試,在IS都冇乜人聽過呢個試。

回覆 imokifurhapi 的帖子

如果你係住沙田/大埔/馬鞍山個頭可以考慮 挪威/RC/CAPCL,挪威應該幾容易入
malvern好似好貴咁

melobi12 發表於 20-10-22 10:46
未親身接觸過AIS學生又唔好斷定佢discipline 唔好。我早兩星期聽左佢個admissions talk,感覺都良好喎。反 ...

我身邊既親戚朋友唔係IS圈子,資訊都只是在網上得到,所以唔sure,明白要親身了解才清楚(emoji)(emoji)剛剛email 了AIS 問有無School Tour, 會多了解每間學校的優劣才作決定。另外,會在這段時間加操英文oral.

imokifurhapi 發表於 20-10-22 13:34
我身邊既親戚朋友唔係IS圈子,資訊都只是在網上得到,所以唔sure,明白要親身了解才清楚(emoji)(emoji)剛 ...

學校而家無school tour
得online information session

yankiyan 發表於 20-10-22 10:52

我上次聽admission talk佢有講student mix

我頭先同admissions confirm左學生nationalities:

40% HKSAR
18% American
12% Indian
8% South Korea
7% PRC

佢地website live chat 好responsive 的

imokifurhapi 發表於 20-10-22 13:34
我身邊既親戚朋友唔係IS圈子,資訊都只是在網上得到,所以唔sure,明白要親身了解才清楚(emoji)(emoji)剛 ...

係呀,現在真的很可惜,因為疫情冇晒school tour同open day, 我以前K1已經個個weekend去school tour/open day, 真係港九新界去晒,除了幼稚園連小學都參觀定埋,因為通常會升番同一小學。
而家有D連interview都變埋zoom, 其實interview也是一個很好的機會去感受下學校環境和人仕作風,小朋友in完都會有自己喜好,comment老師nice唔nice.

你唔好稔住「操」佢oral, 最緊要令佢有信心唔好覺得講英文有壓力,否則佢到時一緊張反而怕醜唔敢出聲。你現在一定要大力加讚多D佢講得好!(這個就是我在Zoom時見到IS老師的教法, 佢地仲要讚得好真心呢下先勁,我地好難學的,因為慣了找錯處

melobi12 發表於 20-10-22 14:29
我頭先同admissions confirm左學生nationalities:

40% HKSAR

Thanks for the information

你打去Yew  Chung 問下,我幾個月前問仲有位....我之前幾個月打去問過NAIS, 當時職員話大潭易排啲,叫我交咗application form 先 (and application fee is waived for this year application), 之後過咗兩三個月,就打俾我問仲有冇興趣(我估係有人走),但因為當時有另一間offer, 所以就無去in 到....所以覺得排下排下可能有位....

今年免申請費!咁應該都幾缺人,唔怪得知佢登廣告係BK話可以2021年1月入學

SISian 發表於 20-10-22 17:00
今年免申請費!咁應該都幾缺人,唔怪得知佢登廣告係BK話可以2021年1月入學
...

NAIS early years 免application fee. 佢地regard Year 1 as early years. 佢地2020-2021 Lower Kindergarten 收齊人了,下年要有人走先有位。

回覆 imokifurhapi 的帖子

Last year need to pay even for Early year according to my friend, correct me if i am wrong.
Good luck anyway