用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 今年LS K2, 想下年轉國際學校
樓主: imokifurhapi
go

[小學] 今年LS K2, 想下年轉國際學校  

回覆 964000 的帖子

我知你講乜,但呢樣係另一個難題,有啲roll over左兩三年都無消息,留在LS太耐比你入到英文程度通常都唔達標,所以都會正常咁多offer之中揀間最好入,咁之後等到難入果啲有位又轉,再好啲又轉?咁咪成日轉校?同埋想問有無過來人,如果心儀的學校一個小朋友有位,另一個小朋友無,係唔係入咗因為sibing都一定入到?

jane__411 發表於 20-10-24 16:52
回覆 964000 的帖子

我知你講乜,但呢樣係另一個難題,有啲roll over左兩三年都無消息,留在LS太耐比你入 ...

邊有咁多來轉呀,你估local school, band 1率逐個%咁比較去逐級轉校打怪獸咩?轉得多對小朋友社交都不好。

如果讀得正常又開心,我覺得至多冇龍中轉去龍校,新校轉去well established 學校,否則除非個間學校真係好值得好值得轉,如果唔係到中學因應需要先再轉啦。

如果讀緊課程有不適合或遇到社交問題才考慮中途轉吧。

Sibling入左都要另一個都適合間學校而佢自己又想先轉架,大大下小朋友都有主見架嘛,要尊重佢架。

其實如果想入IS,個人經驗和觀察身邊人所得,真的越早越好,因為幼稚園IS只考小朋友聽講算是較易,但越高年班,要考的英文能力越高,例如寫作和閲讀,而一般較好IS的學生和一般津校的英文程度起碼差幾年,所以IS轉IS會較為易,識得有小朋友LS(好的傳統學校)轉去IS, 一些時間後老師跟家長說小朋友的英文尤其寫作未達程度。

Moonlight819 發表於 20-10-24 19:38
其實如果想入IS,個人經驗和觀察身邊人所得,真的越早越好,因為幼稚園IS只考小朋友聽講算是較易,但越高年 ...

一般LS, 英文係2nd language,  而 IS 係母語水平