用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 今年LS K2, 想下年轉國際學校
樓主: imokifurhapi
go

[小學] 今年LS K2, 想下年轉國際學校   [複製鏈接]

可能遲d會有人走都唔定...你排定先...我有個朋友以前報咗FIS,2年後突然叫佢interview...然后收咗佢個仔...另外,你真係可以試吓打俾耀中問吓...當時我打俾佢哋,佢話入咗要買debenture, 所以我先冇報...

lucky0123 發表於 20-10-22 17:58
可能遲d會有人走都唔定...你排定先...我有個朋友以前報咗FIS,2年後突然叫佢interview...然后收咗佢個仔... ...

Ycis既debenture退學時係會全數退回

imokifurhapi 發表於 20-10-22 13:34
我身邊既親戚朋友唔係IS圈子,資訊都只是在網上得到,所以唔sure,明白要親身了解才清楚(emoji)(emoji)剛 ...
我係ais用家,有問題可以問我呀,睇下幫唔幫到你。

回覆樓主:

樓主,見你出嘅post同回應都知你好desperate,  但感覺你因為"感到"LS好谷好辛苦,而選IS。你話而家做好多係為報直私,估計你之前應花了不少時間去了解,其實選IS都要花心思時間,唔係那間易入就入。入咗去才發現唔係自己要嘅,又再轉?放鬆D,比D時間自己慢慢睇,year 1 入唔到又唔係世界末日

poonseelai 發表於 20-10-22 20:15
樓主,見你出嘅post同回應都知你好desperate,  但感覺你因為"感到"LS好谷好辛苦,而選IS。你話而家做好多係 ...

同意 今年相對易入 尤其是一啲性價比唔高/新校/半新校 要有一個位真係唔難

反而 如果太desperate 好易入左呢啲 曬錢事少 轉校轉泥轉去 對小朋友既成長唔係咁好

我都贊成多花時間去了解唔同既IS真係好鐘意邊間 小朋友適合邊間 今年入到就入 入唔到就下年 下下年

入到寶校都唔會小一就學壞 既然樓主都咁肯搬屋 係咪都可考慮搬去一啲多啲好津校既區 樓主又出得起錢 又肯搬屋 其實係選校上已少好多constraint

係樓主咁多回應裡 好似都睇唔到鐘意IS邊方面 或覺得小朋友適合IS

其實IS都有寶校 IS也不是間間都好 仲要俾萬幾兩萬一個月學費 (有幾間我自己就唔會俾錢去讀 送俾我都要唸唸) IS也有IS既缺點

建議花多啲時間考慮同揀

財不用急門 好既學校不易入

melobi12 發表於 20-10-22 10:46
未親身接觸過AIS學生又唔好斷定佢discipline 唔好。我早兩星期聽左佢個admissions talk,感覺都良好喎。反 ...

我近來身邊就有一個唔係真心鐘意IS既媽媽 由小學開始考慮轉返LS 今年有間地區band 1B LS中學收 勁想轉去

點解想轉返LS 原因好多:
因為太hea.. 無功課... 小朋友連學校咁少既功課都唔做.. 見到啲LS小朋友好刻苦好多功課好叻.... 識好多野... 讀IS咩都唔識曬錢.... 十萬個理由

其實真正原因係local mom土生土長 身邊又多LS Friend 本來都唔係100% buy IS

好彩最後爸爸(受西方教育)唔肯
如果唔係 小朋友好慘 由IS轉LS人間地獄

佢個間IS係有錢都未必入到 成績好好 爭崩頭先入到

imokifurhapi 發表於 20-10-22 09:33

我最驚就係入寶校,升band 3 中學,學壞。我住個區校 ...

想回應你所講 考K1全炒 你覺得而家直私無望

我同意考直私係好癲 好難 好大壓力

想分享一個case 有個朋友仔仔 K1都入唔到個啲勁既幼稚園 入左York York好谷 佢地都用左好多錢同心機外補 最後盡哂力
兩手準備 努力考直私 加搬去名校網(由九龍搬去港島)

最後考唔到直私 大抽獎也抽唔到好既 但靠叩門入到一間港島超名津 叩門係靠實力 聽佢講好似叩門千幾人爭一個位 佢而家係個間名校讀得好好 所以三歲唔係定80

直私係好難考 考唔到唔係小朋友唔叻 只係唔係最「叻 (係個個遊戲下既定義)」 個唔知幾% 同埋頭幾年主要係父母既努力 好多媽媽犧牲整個career同幾年既life去考 唔係一個公平既競爭

係咪因為小朋友唔係LS頭幾年最「叻」個尖端而係K2放棄LS

樓主連由大埔沙田個頭搬去港島都考慮
其實係咪可兩手準備? 一方面繼續考直私 另一方面搬去大抽獎好啲既區? 你考直私都要英文叻 呢樣將來考IS(到真係覺得IS適合)都有幫助

我身邊真係唔少 唔係真係咁buy IS既家庭揀左IS都有後悔同家庭摩擦 真心唔希望你因為一年半年既壓力而步佢地後塵   
另外 先生100%同意轉IS嗎?

細佬Bebe 發表於 20-10-22 23:11

係架,如果唔係真係buyIS, 只係臨時用來作「避難所」,真係無謂入IS, 到時好似求其搵一間跟住嘥左錢又唔開心。
每年考完直私都不少人在這裏求救話要臨時臨急搵間IS救命,其實可能對IS一切都不大淸楚,如果唔係你想要嘅野,可能之後又後悔架。

回覆 964000 的帖子

Can't agree more!!!

講得好啱。

一心預備入直私嘅家長其實本身個mindset同欣賞IS嘅家長係好唔同(起碼我身邊嘅朋友係),佢地係真心擔心IS學唔到嘢、真心唔明IS教學方法如何可以帶出佢地仔女嘅潛力。如果抱呢個心態入IS,第時真係會好唔開心,家長亦會努力將LS嗰套學習方法套落IS小朋友身上(老實講,我就唔想自己小朋友學校有咁多呢類家長... 最好大家理念一致會相處愉快啲)

兩公婆意見一致都好重要,如果一個支持一個唔支持,第時教育上有咩少少唔愉快,唔支持嗰個就會好唔高興,必然搞到有磨擦。

imokifurhapi 發表於 20-10-22 00:07
我真係好大壓力,一諗到個仔要考小一我就瞓唔着。 其實佢英文又唔夠好,我都驚佢應付唔到國際學校嘅 ...

樓主唔好介意我多口,要求一個非以英-
語為母語的4/5歲孩子講英文要grammar 無錯是否要求太高,是否現實?我孩子ib school 初小時作短文串錯字,但知佢寫什麼,老師也會比good, 你可以接受嗎?Learning English should be fun, 孩子感到壓力可能會抗拒㗎

Very well written!

melobi12 發表於 20-10-23 08:49
講得好啱。

一心預備入直私嘅家長其實本身個mindset同欣賞IS嘅家長係好唔同(起碼我身邊嘅朋友係),佢地 ...

【功課壓力】國際學校港媽投訴沒有功課 外籍教師媽媽不解:香港人很喜歡做功課?
這位外國媽媽朋友,她曾是一位老師,因丈夫來港工作關係,一家都搬到這裏,女兒入讀國際學校小一。最近和她見面,她好奇地問:「本地人是否很喜歡做功課?」

何出此言呢?原來她在女兒班的家長what’s app組群中,見到有些父母投訴沒有功課,對於這位在外國教育制度長大又曾經任教過的媽媽來說,確實有點費解。

外國媽媽繼續慨嘆:「有一次接放學,和家長們閒談,她們很多都不大滿意子女的成績,我以為這些同學有學習問題,所以再問清楚小朋友校內的學科評估如何,看看我能否幫助他們。怎料,這班孩子的學術表現全都比我的女兒好,屬於平均以上的優異成績,為何他們仍然覺得孩子不夠好?還要他們多點補習、做多些功課呢?」

媽媽朋友真心想知道:「既然要追求成績,又想多功課,為何不讀傳統學校,反而要讀國際學校呢?」

我只能說:「父母雖然帶子女逃離傳統教育,但傳統教育思想卻根深蒂固地離不開父母的心!」

其實,這和某種移民心態很相似,這些家庭移民外國,因為嚮往當地的某些條件,但他們沒有真正融入當地生活,沒有認真交外國朋友。相反,他們把自己牢固的文化植根到外國,朋友告訴我,很多移民外國的中國人,子女在當地學校放學後,還要返另一所為當地移民開辦的中文學校繼續上課補習。

曾經,形容外國長大的亞洲人為「香蕉」,因為他們外表是黃皮膚的亞洲人,但內裏卻擁有白皮膚的思想。現在,我認為很多移民外地的,都是芒果糯米糍,外在看似有外國生活的形態,骨子裏卻仍然傳統,沒有想過要改變文化。聰明的商人,趁機在糯米糍國度興建芒果區,讓芒果粉絲安心生活!

文化和教育是多樣化的,文化教育背後各有其獨特理念。所以我不反對傳統的,有些人適合傳統生活,有些孩子亦適合傳統教育。

但當你選擇了你想要的文化,卻又不認同其價值,並強加自己慣性的思想在其中,這才是問題。這也是很多想改革的直資學校最終也趨向傳統教育的原因。

「突然」轉軚的家長請先看看這篇,千萬不要盲目選擇IS, 真係不是個個家庭適合。

回覆 SISian 的帖子

其實今年報一些IS真係易啲著數啲,但其實好多一樣唔易入加無位,例如HKIS、CIS、FIS、ESF等都係難有位,如果學費較貴、校舍較差、不是行IB和新校的確比較容易,但又真係未必岩心水,所以真的要小心選擇

jane__411 發表於 20-10-23 22:22

其實今年報一些IS真係易啲著數啲,但其實好多一樣唔易入加無位,例如HKIS、CIS、FIS、 ...

如果樓主喜歡那些學校,都唔好排除人人話熱門冇希望就唔報,報了可能有意外結果,身邊不少實例證明,學校都係做生意,在校家長只會話你知自已學校難入,祝好運

應該話,入到都話易,入唔到都話難。國際學校其實都種類繁多,確定要行呢條路,建議先入新校,再轉心儀學校。畢竟在校有語境學英文係唔同嘅。國際學校教學方式亦不同,學制也有很多種。

其實你自己有無報過或者讀緊,大家話難果啲大家都排緊隊連等assessment 都未有消息,至少我係

jane__411 發表於 20-10-24 14:53

其實你自己有無報過或者讀緊,大家話難果啲大家都排緊隊連等assessment 都未有消息, ...

現在還早,IS好多時wait wait 下就會call你in, in完wait wait 下又會有位,萬一冇位明年又再in再wait, 終於會有位
沒有priority的FIS可能要到一月先call 人in, 不同local school, 申請IS要比D耐性,因為無定向in人call人

回覆 964000 的帖子

終於有過來人明我講乜,俾個讚你
‹ 上一主題|下一主題