用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 今年LS K2, 想下年轉國際學校
樓主: imokifurhapi
go

[小學] 今年LS K2, 想下年轉國際學校  

其實你可以考慮CAPCL,佢地無PASSPORT限制,又係BILLANGUAL SCHOOL,ICN先26萬,切合你需求wor
雖然只有PREP TO G6,但都大機會可以升上CAIS(姊妹學校)

sasa_0209 發表於 20-10-21 22:19
其實你可以考慮CAPCL,佢地無PASSPORT限制,又係BILLANGUAL SCHOOL,ICN先26萬,切合你需求wor
雖然只有PRE ...
CAPCL 上CAIS 並無優勢,CAIS 講明同CAPCL沒有關係

sasa_0209 發表於 20-10-21 22:19
雖然只有PRE ...

多謝你意見。我想請問CAPCL 畢業後會唔會有risk 搵唔到中學呢?想知銜接中學會唔會有困難。

睇你既帖都感受到你好大壓力

已唸清楚真係buy IS而轉IS?
LS轉IS難極 都唔難過IS返LS 所以真係要唸清唸楚

K2無疑家長同小朋友都好大壓力 但每年都總有小朋友考到啲好得泥 唔係勁谷既LS
如果真係buy IS 咁就早轉早著 但都可以慢慢等既 只要有恆心同操下英文 實等到offer

今年轉IS應該係過去幾年最易既一年 你報左咁多間 又連唔平既Malvern SIS都有報 又肯搬屋 要有offer唔難 今年入唔到 可以下年

melobi12 發表於 20-10-21 14:00
ESF 睇你咩區,新界九龍區冇priority 都唔使咁大期望。揾啲其他學校試下好。
...

請問冇priority 的話,ESF Bradbury 會唔會比較大機會有得interview ? thanks

細佬Bebe 發表於 20-10-21 23:22
睇你既帖都感受到你好大壓力

已唸清楚真係buy IS而轉IS?

我真係好大壓力,一諗到個仔要考小一我就瞓唔着。 其實佢英文又唔夠好,我都驚佢應付唔到國際學校嘅interview。已經今年K2轉咗做全日班, 每天4.5小時NET, 平時一放工就捉住佢睇英文書,星期六上Phonics & Cambridge 。但係佢睇書就得,依家自己可以自己讀ORT level 5, 但係oral 仲係甩甩級級,grammer 又講錯晒。我都唔知點幫佢好,仲有個零月就開始interview。我諗interview聽講緊要過讀寫, 真係十級擔心。

回覆 imokifurhapi 的帖子

只能說IS係入中學容易過小學好多,唔需要擔心。
好似ESF大部分中學學段都容易有位

回覆 Kelly0799 的帖子

咁入CAIS都要睇返passport percentage
我兩間都去左,答法同你唔一樣wor

如果英文唔係流利就真係有啲難度。冇中學嗰啲應該冇咁多人爭,試埋Norwegian。
國際學校唔使Cambridge
搵個NET同佢傾吓計囉。
Local school net 只可以幫到聆聽, 其實都冇乜機會講英文因為太大班。

imokifurhapi 發表於 20-10-22 00:07
我真係好大壓力,一諗到個仔要考小一我就瞓唔着。 其實佢英文又唔夠好,我都驚佢應付唔到國際學校嘅 ...

Relax relax (深呼吸)

訓唔著教真係好大壓力 小朋友都會感受到父母既壓力 佢地咁細個handle唔到

聽你既英文準備都好多下 父母同小朋友盡左力就已好好 反而你個4.5小時net係咪一對一?

如果想準備IS interview 搵net 1:1重點培奮interview conversation比較effective 好多人都咁做

如果真係buy IS 決心轉IS 就算今年轉唔到 其實都可以下年轉考LS小一參與下見識下 只要小朋友無覺得好大壓力 其實都無壞呀 盡左力就算入唔到心中學校都係人生寶貴既一課

擔心到訓唔著 有無唸過自己最驚咩呢? worst case係咩?其實一定有LS讀 驚入寶校? 如果可embrace worst scenario 會唔會心理壓力少啲? 你同小朋友同時面對LS考小一 同埋轉IS interview 同時兼顧兩樣 壓力好大

同埋 聽你咁想入IS 要留意下 有啲IS 有upfront fee(一入就俾幾年既Capital levy) 之類 我無研究開你講呢幾間 唔好因為太心急亂投石 揀左呢啲呀 到時讀一年覺得唔好又轉就傷左銀包

你可以考慮吓 HKCA PLK, Wycombe, 聽聞都幾好,新校應該容易入d...如考慮ESF,可能要買NR,機會先大d....另外可以睇吓NAIS......大潭校舍可能容易入d...你打電話去問下....Yew Chung 你都可以問吓

樓主不要灰心,我之前情況同你一樣, 好多報名都遲咗,因為決定轉IS太遲,部署錯唒,但宜家我個仔都入到心儀嘅independent school

imokifurhapi 發表於 20-10-21 23:02
多謝你意見。我想請問CAPCL 畢業後會唔會有risk 搵唔到中學呢?想知銜接中學會唔會有困難。
...

一般IS 中學不難有位,好多人出國的,IS 轉IS interview 通常都沒有問題。

呢兩年其實好容易好多學校都有位,我朋友上年遲咗報,成12月到1月先報,過晒deadline,結果佢報5間(N S M Kx2) 最終所有都有offer,學校都係做生意,收唔夠學生冇理由唔收,呢兩年間間都收唔多夠,由期多班數學校,仲有間英國K校個個話要排隊幾年都有位!

所以唔使擔心,一定會有IS讀若你報多兩間,入咗果D學校家長唔會話你知易入加油

加多一句,佢都係報P1, 唔好太大壓力,況且小朋友咁細個仲有好長路要為佢安排

imokifurhapi 發表於 20-10-22 00:07
我真係好大壓力,一諗到個仔要考小一我就瞓唔着。 其實佢英文又唔夠好,我都驚佢應付唔到國際學校嘅 ...

其實afford 到的,早些做好決定,一早由N報署入國際,之後便一條龍,條路平坦好多,我K1之後都冇去過interview了,切忌三心兩意兩頭唔到岸又洗冤枉錢。

樓主你不用太擔心,今年新校(Invictus/Wycombe/CAPCL) 我見仲賣緊廣告應該未收夠生, 仲有D半新校都未飽和(ASHK, stamford, Shrewbury,PLK, Spanish IS)interview不會要求太高,佢入左去D英文自然突飛猛進,第日IS轉IS不難,如果你肯搬,就更多選擇,有心又不太奄尖實入到的,你報一兩間新/半新校打底,再等其他更心儀的waiting吧,不用浪費金錢留太多位。

細佬Bebe 發表於 20-10-22 00:33

Relax relax (深呼吸)

我最驚就係入寶校,升band 3 中學,學壞。我住個區校網好差,大半都係寶,所以不能大抽獎,從來都無抽獎運。之前考K1全軍覆沒,所以我知考直私會更難,好大機會零offer。我而家只有國際學校option, 但好多都太遲了。我聽左大家意見,apply埋HKCAPLK,
CAPCL。其實我都要睇budget, Malvern 係因為近屋企起碼慳返住屋成本所以apply左,其實都覺得好貴。

lucky0123 發表於 20-10-22 01:55
你可以考慮吓 HKCA PLK, Wycombe, 聽聞都幾好,新校應該容易入d...如考慮ESF,可能要買NR,機會先大d....另外 ...

Thank you. 昨天apply左HKCA PLK, NAIS 問過要有人走先有位,西貢campus較近我。ESF 無得買NR了,要抽。Yew Chung 無睇過,要研究下。

How abt AIS?

SISian 發表於 20-10-22 07:32
呢兩年其實好容易好多學校都有位,我朋友上年遲咗報,成12月到1月先報,過晒deadline,結果佢報5間(N S M Kx ...

可能你朋友有foreign passport? 或者小朋友好出色。

yankiyan 發表於 20-10-22 09:38
How abt AIS?

我爬文見到discipline 唔好。有點猶豫。我其實自己有d矛盾,想英文好但又驚太西化同個仔溝通唔到,佢性格比較自我。所以我唔介意學校比較多local 學生。另外,AIS英文要求會唔會好高呢?謝謝你。