用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔做功課,叫佢做都唔專心,講到我好辛苦 ...
樓主: ahyu_0805
go

唔做功課,叫佢做都唔專心,講到我好辛苦 [複製鏈接]

ahyu_0805 發表於 20-10-21 07:13
好想大家俾啲意見,或者呷下都好,我真係忍唔住...

我返工,小朋友由幼稚園開始,放工要去保姆姨姨到湊放 ...

其實佢係想你花時間倍佢,的確生活迫人,唔係個個有時間可以驣出,其實布幼稚園有功課開始時,已不過比佢抬慢,到現在小二,佢已習慣左慢,即使肯做,都要花更多時間,就算講咩讀寫障礙好,乜都好,點都係要花時間同佢做。
補習其實唔係個個work, 要搵單對單,otherwise搵功課班,其實都只係,己做,到唔識可能有得問, or可能解唔明直情講答案咁,所以我覺得幫助不大。

sumpo 發表於 20-11-3 22:39
其實佢係想你花時間倍佢,的確生活迫人,唔係個個有時間可以驣出,其實布幼稚園有功課開始時,已不過比佢 ...

我都有同感,就係咁我先唔太想佢去補習班,因為都係靠自己做,佢只會坐足幾個鐘好慢咁,最後抄答案,我做過補習社自己都知咩事⋯

日日都係咁,我都谷到頂唔順,想索性佢啲學業變成點都唔理算了。長年累月咩方法都試過,今日先諗到底係咪要我辭埋份工嚟日日陪佢做功課先安樂,但唔通咁佢自己就會有責任心咩,唉

ahyu_0805 發表於 20-11-5 00:40
我都有同感,就係咁我先唔太想佢去補習班,因為都係靠自己做,佢只會坐足幾個鐘好慢咁,最後抄答案,我做 ...

其實係好難,尤其係你地上班一族,佢地更加覺得,可以偷懶咁,不過我地ftm嘅,日日對住,亦可能變左依賴,唉…其實真係好頭痛……
宜家呢代小朋友真係太幸福,以前我細過時,會識驚測驗考試,宜家好似變左阿媽要去考咁……考得好就冇話提下阿媽管教得好,考得唔好,就第一時間覺得係個阿媽唔好,冇提你,冇幫你溫書……做人阿媽甚艱難……

sumpo 發表於 20-11-13 23:31
其實係好難,尤其係你地上班一族,佢地更加覺得,可以偷懶咁,不過我地ftm嘅,日日對住,亦可能變左依賴, ...

講得太啱了!十個成績好的小學生,有八個靠阿媽背後發功,或者私補,餘下的肯自律做功課再自己溫習,真係難得。

樓主,明白在職媽媽既辛苦,我也是過來人。

可能小朋友欠缺推動力去做功課,試吓俾些鼓勵佢,例如佢做到你要求,可以帶佢去屋企樓下玩半小時,慢慢佢就會自動自覺地完成。

我小朋友都係小二. K3開始都係唔喜歡做功課. 小一開始去功課輔導, 但都一樣做唔, 做唔完回家都唔會自己再做. 每天都要等我回家和他做. 我都覺得好辛苦, 因放工回家最快也要7:00. 在婆婆家食完飯再回家最快都9:00. 每晚就不停趕功課. 其實仔仔知我唔高興的. 每晚我回到家一開門, 仔就會即同我講未做晒功課. 幸好小一只返了幾個月學. 停課時間時間多了. 功課也少了很多. 就開始慢慢訓練佢. 每日做一個練習. 讚佢多O的. 慢慢開始有改善.

到升小二. 初初開始返學可能都要習慣返. 所以最初都會有功課要帶回家做. 但10月開始. 每天他也可以在功課輔導班做好晒, 就算未做好, 回家也會自己做完. 連功課輔導老師都有讚佢做得快. 之前仔寫字好醜. 現在也寫得很好.

我發覺. 讚真係好重要. 玩都好重要. 每個小朋友都好唔同. 有O的可以做晒功課先玩, 有O的就要玩佐先做功課. 我好明白樓主心情. 每晚回家都要面對同一件事. 但可以慢慢試下. 如果仔仔今日有5樣功課, 你回家時他巳做好了3樣, 你可以讚下佢. 自己好叻做了3樣, 每次都讚佢, 有時小朋友會對自己無信心. 覺得自己做不到, 我仔初初會成日竹我講, 我做唔到, 有時可能我地會講佐一O的說話另佢無佐信心. 所以要慢慢比返信心佢. 媽咪都對佢有信心. 我相信一定得的.
‹ 上一主題|下一主題