用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求問Ruthin School家長
go

[英國] 求問Ruthin School家長 [複製鏈接]

小兒來年9月將入讀Ruthin School Year10,小兒性格較自我,有以下疑問

(1)在寄宿時,學校怎樣安排溫習(小組)給學生?是每科都有tutorial group嗎?還是只有某些科目才有?

(2) Year 10是否在每星期六都有測驗?而測驗後才可以進行課外活動嗎?
(3) 請問學校會提供 很多機會給學生參與社區活動嗎?
(4) 請問如果想入返Year 12,A-level所主修的科目是否要在GCSE中要取得A9成績?
(5) 請問core subjects是否要讀English Literature?
(6) Term Break可否留校?

謝謝幫忙!

1    0    0    0

請問有冇過來人可以分享 謝謝

回覆樓主:

我估就算有家長都答即了,也不可以盡信,因為Ruthin 今年轉了新校長,學校也有了改變。以term break 為例,以前只有12 月term end 及暑假一定要離校。但下年開始,所有half term 及term end 都要離校,學校亦唔做監護人。咁大件事都可以話改就改,有咩唔可以改?

littlefinger339 發表於 20-10-20 21:43
小兒來年9月將入讀Ruthin School Year10,小兒性格較自我,有以下疑問:(1)在寄宿時,學校怎樣安排 ...

hi, 我仔仔都係明年9月去Ruthin, 讀yr7, 如唔介意可多多交流呀!
我之前見過校長assistant, 佢話低年級既同事會有tutors 同高年級同學帶住做功課,同埋校規比教嚴。不過轉了校長,唔知仲有咩變。佢剛改了長假唔可以留校,我都有d失望

回覆 SIYip 的帖子

Thank you for you information.I cannot find the information ( about the guardianship) in the school's contract as l received it on 17/10.
I feel disappointed to hear that.

回覆 AnjiLeung 的帖子

I feel disappointed too.

littlefinger339 發表於 20-10-20 21:43
小兒來年9月將入讀Ruthin School Year10,小兒性格較自我,有以下疑問:(1)在寄宿時,學校怎樣安排 ...

你好,我兒也準備考Ruthin 來年Y10,可私訊請教你嗎?

回覆 小雪小晴 的帖子

Sure

各位,轉左新校長,各位應該直接問清楚學校政策,再決定是否適合入讀。

回覆 亮燈 的帖子

Thank you.

回覆 小雪小晴 的帖子

Check PM

littlefinger339 發表於 20-10-25 12:24
回覆 亮燈 的帖子

Thank you.

唔使客氣

轉term break 安排、監護人都係重大改變,究竟學校其他方向是否有變,一定要問清潔先好做決定。

littlefinger339 發表於 20-10-25 12:25
回覆 小雪小晴 的帖子

Check PM

THANK YOU SO MUCH

回覆 小雪小晴 的帖子

You are welcome.

回覆 AnjiLeung 的帖子

https://www.dailypost.co.uk/news ... -replacing-18364864

may be a new insight

小雪小晴 發表於 20-10-24 22:00
你好,我兒也準備考Ruthin 來年Y10,可私訊請教你嗎?

雖然ruthin 是一間排名高的學校,比較適入去讀sixth form 。year 7 -y10 有其他選擇吧。

rainbowbb 發表於 20-10-26 01:50
雖然ruthin 是一間排名高的學校,比較適入去讀sixth form 。year 7 -y10 有其他選擇吧。
...

謝謝

請問新嗰位女校長已經做咗一段時間,而家間學校有冇好D?
8-)
‹ 上一主題|下一主題