用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 見過OIC 同 Cardiff 兩間分別??
go

[英國] 見過OIC 同 Cardiff 兩間分別?? [複製鏈接]

上星期經agent安排見OIC 同 Cardiff。大家認為邊間比較好? 係咪有Ms Sarwar會好啲?
可以俾少少意見嗎🙏🏻🙏🏻
   6    0    0    0

回覆樓主:

呢兩間學校之前有幾個帖都討論過,不妨search來睇左先  

o000o 發表於 20-10-20 15:22
上星期經agent安排見OIC 同 Cardiff。大家認為邊間比較好? 係咪有Ms Sarwar會好啲?
可以俾少少意見嗎 ...
我仔都見過,不過早少少見, 而家等考試。
感覺兩間幾相似,csfc 辦學耐d,規模比較成熟,不過interview嗰位老師好「Hard Sell」。不過我見今年佢地畢業生入醫學院比例都好高。所以如果csfc 俾offer,都會認真考慮。

oic有yasmin 就感覺personal d, 因為阿仔d師兄話yasmin係落手落腳幫學生預備ucas。

longlokma 發表於 20-10-20 16:24
有關呢兩間嘅debate 應該唔會完

o000o 發表於 20-10-20 15:22
可以俾少少意見嗎 ...
兩間好似 有offer再揀都未遲

longlokma 發表於 20-10-20 16:24
想睇下有冇人都係衣家報,下年去😂

lovercat 發表於 20-10-20 16:44
兩間好似 有offer再揀都未遲
係.... 分卷好似好難
如果唔夠分入,可以報邊間?

回覆 o000o 的帖子

前幾個月討論過,俾你做參考:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3737533&page=10&pid=48751953#pid48751953

佢地考卷係抽d Alevel past paper,所以係比較難。兩間都好selective。
backup 可以d 無咁要求高嘅學校. 其他預科書院咁

其實如果香港讀完F4 去,考時只是剛港F4,都卷,除了數,好多topic 都未cover,咁點考到

我小朋友都in 了,等考試,用了兩個星期時間粗略讀了IGCSE 課程, 好擔心

同埋,多數人去是target science,medi
如果讀Econ, 有優勢嗎

We took the exam and planning to go next year if being admitted.

剛收到 Cardiff offer! 有冇朋友仔都有?

我小朋友prefer Cardiff 多過OIC (但沒有offer)因為Wales 可以分 兩個AS level 考,加上學校大少少,像點學校

但願他想法是對

interview 發表於 20-12-18 00:46
剛收到 Cardiff offer! 有冇朋友仔都有?

我小朋友prefer Cardiff 多過OIC (但沒有offer)因為Wales 可以 ...

Cardiff 學校大過OIC?  
咁OIC咪好細好細?

giver    發表於 20-12-18 17:45

etoile 發表於 20-12-18 15:54
Cardiff 學校大過OIC?  
咁OIC咪好細好細?

Cardiff 人數多啲,又有 day student。不過如果選這兩間,都唔係睇 campus 啦。課室丶活動室都細,但單人宿舍房很好。方便學習,需要時又可以在 common area 聚會。兩間學校都有一點抵讃 ——  學習風氣濃厚之餘,同學丶師兄丶師姊互相幫助,十分和諧。

加上兩間都在市區,出外運動丶購物等都方便(Covid-19 另計)Cardiff 樓下有 Starbucks;
OIC 可以行去 Oxford city’s gym, library ...

我覺得 OIC 的一大優勢是 ——  可以行去 Oxford uni 上 open Lecture and master class,年中有好多講座丶活動  ⋯  好學的孩子都喜歡。

giver 發表於 20-12-18 17:42
Cardiff 人數多啲,又有 day student。不過如果選這兩間,都唔係睇 campus 啦。課室丶活動室都細,但單人 ...

我也喜歡OIC 環境!
但沒有offer

但Cardiff 在香港的應受性比Oic 高

chuchuma 發表於 20-12-19 01:20
但Cardiff 在香港的應受性比Oic 高
你意思係 non-jupas 報大學嗎?
我小女係oic 讀緊,見到一d y13同學報UCAS同 non-jupas, 老師都好用心

所以好想知認受性係咪指non-jupas?

interview 發表於 20-10-24 21:57
同埋,多數人去是target science,medi
如果讀Econ, 有優勢嗎

Econ 我覺得可以呀
讀 econ, maths, further maths + chemistry

但係數學真係幾難

lemonbook 發表於 20-12-19 19:44
Econ 我覺得可以呀
讀 econ, maths, further maths + chemistry

如果唔讀further math,會唔會好唔著數
‹ 上一主題|下一主題