用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男穷养?報吾報直資好?
樓主: Homesze
go

男穷养?報吾報直資好?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-10-21 08:57
現實中,我認識既家長,真係仲有人到升中時仲好天真(可能俾學校過份誇讚佢小朋友既能力有關)。
當年佢真 ...
呢啲人唔少,不過我唔明點解可以咁唔了解自己小朋友既真正實力。

醒目開學勳章 王國長老

現實中,我認識既家長,真係仲有人到升中時仲好天真(可能俾學校過份誇讚佢小朋友既能力有關)。
當年佢真 ...

真係有d傻人,以為band one=天下無敵人見人愛㗎
無唸過band one之中都有龍頭龍尾囉,以為好似大抽獎咁,入咗band one 就靠運氣排序

hkpapa852 發表於 20-10-21 08:19
到底係家長太天真以為報咗就會收,定係想俾個籍口自己,入唔剽到只因唔報,唔係咁個仔技不如人呢? ...

年年EK都有好多SPCC收左而吾讀例子,大多是事後發現交通好吾方便,學費太貴,太多有錢學生等等,被迫忍痛讀番官津!
不過好奇怪,呢D理由好少在兩拔出現,可能交通太方便,學費又平D!

當年佢真 ...
無預備要去考同有幾年時間準備結果當然唔同啦. 到時DSE成績出來兩條路亦可能相若.

王家爸爸 發表於 20-10-21 09:09
問題係有幾多個好似順豐老闆咁?另外,讀書只係其中一個成功因素,如果順豐老闆有讀書,可能更發。 ...
或者順豐老闆當年有書讀並讀得好,好可能現在僅僅係一個公司管理人員而已——因優異成績而擁高薪厚職,從而少了因緣際會的創業動力與機遇。

王家爸爸 發表於 20-10-21 09:09
問題係有幾多個好似順豐老闆咁?另外,讀書只係其中一個成功因素,如果順豐老闆有讀書,可能更發。 ...

咪就係,順豐咁大間有咁多人,成功係做咗順豐老板得一個~~~

medicine 發表於 20-10-21 10:29
或者順豐老闆當年有書讀並讀得好,好可能現在僅僅係一個公司管理人員而已——因優異成績而擁高薪厚職,從而 ...
亦有可能,順豐老板可能只係代理人,如果佢讀書多,人哋未必敢搵佢。

海之風    發表於 20-10-21 19:32
medicine    發表於 20-10-21 16:34

mcl203 發表於 20-10-21 10:59
咪就係,順豐咁大間有咁多人,成功係做咗順豐老板得一個~~~
人總有不知不覺既 perception biases,將特例當常態。

回覆 Sosiusiu 的帖子

又咁講,值唔值得交學費仲要走去港島返學要視乎有咩OFFER係手,講真如果真資得SPCC收你,但自行冇,大抽獎得間1C,就算你覺得唔值得交學費仲要走去港島返學,你都會讀但報個刻你點會知有咩OFFER呢?所以就算覺得遠同埋要交學費,好多家長都會穩陣報左先,睇手上OFFER去衡量值唔值同遠唔遠

cafeva 發表於 20-10-21 10:24
無預備要去考同有幾年時間準備結果當然唔同啦. 到時DSE成績出來兩條路亦可能相若.
...
就是了, 呢到好興我小朋友點點點, 最後入左邊間神/名校...其實, 校名je, 最後都係要睇個小朋友成為一個怎樣的人, 佢行出黎, 係得就得, 咩名神都唔係重點

報個刻都未有OFFER就取捨定?講真我真係唔敢,怕萬一近同值得讀個D無間收

回覆 Charlotte_mom 的帖子

因為唔同小學的級頭都可以爭好遠,有D家長無考慮呢點真係有人連EDB RANKING係咩都未知

回覆 fatman69 的帖子

DBS 我聽過,不過放棄原因唔係錢同LOCATION

回覆 王家爸爸 的帖子

同意,幾多個BILL GATES同Steve Jobs

回覆 kimlam953 的帖子

講真學校一班教2X個同一班教3X個學校對課業,測考要求,又未必完全冇影響

02413124 發表於 20-10-21 11:09

又咁講,值唔值得交學費仲要走去港島返學要視乎有咩OFFER係手,講真如果真資得SPCC收你,但自行冇,大抽獎得間1C,就算你覺得唔值得交學費仲要走去港島返學,你都會讀但報個刻你點會知有咩OFFER呢?所以就算覺得遠同埋要交學費,好多家長都會穩陣報左先,睇手上OFFER去衡量值唔值同遠唔遠
我而家先知原來d家長係只得 手持 1C, 先值得考慮 讀唔讀 SPCC , 可能手持 1B , 都會嫌 SPCC 太遠

回覆 Sheep06 的帖子

極端例子啫,落差大,先對比到無必要咁敏感
再重申本人認為 貴校是最好既學校而又咁啱要交學費同係港島,先拎黎做例子

Sheep06 發表於 20-10-21 11:21
我而家先知原來d家長係只得 手持 1C, 先值得考慮 讀唔讀 SPCC , 可能手持 1B , 都會嫌 SPCC 太遠 :joyou ...

年年好多人報神直當水泡,再讀返官津,尤其是新安排下自行在三月公佈结果,對級頭有一定選擇權。
考神直不論收吾收讀吾讀,都係一個不錯的體驗!

02413124 發表於 20-10-21 11:09

又咁講,值唔值得交學費仲要走去港島返學要視乎有咩OFFER係手,講真如果真資得SPCC收 ...

所以我一早講我會抽獎, 無船的話我未必會放棄抽獎....以我個case, 我係有back up方案, 同埋會預左要承受派得差既後果...當然咁做我係對我小朋友有信心, 衰到派得差, 叩都會叩到B1C...再者SPC收得有咩可能B1C唔收呀~ 講真當年我仔有得直上小學, 我都可以放棄...無野係絕對的...長天我都可以比我個B1A仔入去讀...我唔覺得有問題

其他家長點選擇係佢地既自由, 只不過我想講返有部份家長會好似我咁諗...

02413124    發表於 20-10-21 12:07
‹ 上一主題|下一主題