用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男穷养?報吾報直資好?
go

男穷养?報吾報直資好?   [複製鏈接]

现又到升中时节。
古人智慧,都話男仔要穷养。直資學校有資源优势,但D同學背景一定富貴過官津。如果到时候有同级数的直資和官津學校收,要如何选择?
Post上黎同一众資深家一長討教!
   6    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔係間間直資都富貴嘅,英華都好平民呀

其實讀邊間學校,要考慮嘅野好多,唔係單單"級數"問題,仲要問埋用家意見,交通時間、是否適合等等

我個人傾向男女校、直資

恐龍家

QC, LCS 可能仲難入過直資.
選校都係好個人.

回覆樓主:

或者咁講,考到先再考慮啦!

2jkidsfather    發表於 20-10-20 22:26

Homesze 發表於 20-10-20 14:19
现又到升中时节。
古人智慧,都話男仔要穷养。直資學校有資源优势,但D同學背景一定富貴過官津。如果到时候 ...

直唔直資反而係其次,最重要係適合與否
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

都唔一定,我知好多公務員因有資助都會讀直資

醒目開學勳章 王國長老

時代會變架嘛
我細個時「唔俾心機讀書,因住讀私校呀」,今日已唔同睇法
古人智慧,聽完咪算囉。當個個都講緊成功需父幹,你仲望返轉頭,唔合時宜啦
自己覺得適合咪得,個人覺得無話邊一種一定跑贏的

回覆樓主:

Del....

sweetfamily2015    發表於 20-10-29 02:13
王家爸爸    發表於 20-10-21 09:07
Arabellahk    發表於 20-10-21 00:14

现又到升中时节。
古人智慧,都話男仔要穷养。直資學校有資源优势,但D同學背景一定富貴過官津。如果到时候 ...

樓主你太年輕了,你以為直資可以顯示到你窮嗎?起碼哈羅甚至出國先能夠充分顯示到你窮

Arabellahk    發表於 20-10-21 00:12

回覆 Homesze 的帖子

從幾個回復,已經好容易睇到,各個人心中的評判標準並不一樣。

讀唔起直資相信都幾普遍。真的是拿不出該筆直資的學費嗎?應該唔係,而係有更多的地方更需要那筆“在有啲人眼中不就一次兩次旅行的費用嗎?”!

现又到升中时节。

眼睇爭崩頭個幾間直資,都唔係學費好貴,況且讀書係求知識,同學嘅背景點解要列入考慮因素呢?

medicine 發表於 20-10-20 18:53
回覆 Homesze 的帖子

從幾個回復,已經好容易睇到,各個人心中的評判標準並不一樣。

都係,每人心中衡量值唔值把尺不同

现又到升中时节。

簡單一句就係報,直資收咗才考慮讀唔讀。

P1001S 發表於 20-10-20 22:04
簡單一句就係報,直資收咗才考慮讀唔讀。

考左收左先有得煩,吾考吾收就冇得諗。
每年EK都有好多考到SPCC/DGS/DBS/等神直又棄位的例子。所以考左先諗係正路!

到底係家長太天真以為報咗就會收,定係想俾個籍口自己,入唔剽到只因唔報,唔係咁個仔技不如人呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-10-21 08:19
到底係家長太天真以為報咗就會收,定係想俾個籍口自己,入唔剽到只因唔報,唔係咁個仔技不如人呢? ...

想作少少分享...

有時不是收左先諗讀唔讀既問題....亦清楚知道學校唔一定會收....但其實係每人對一件事處理方法唔同。

好似我甘...大前題係會衡量呢間學校值唔值得交學費仲要走去港島返學, 如果答案係唔值得, 係唔會去考, 以免收左之後又會因根本問題未諗好而stuggle

而如果一間學校好早已安排面試但其實收左都唔會讀, 反而我地會報因為目的係for面試練習

BingNip    發表於 20-10-22 09:18

Sosiusiu 發表於 20-10-21 08:42
想作少少分享...

有時不是收左先諗讀唔讀既問題....亦清楚知道學校唔一定會收....但其實係每人對一件事處 ...

...我一直深信每人都有不同既路可以選擇, 呢條路行唔到, 另一條都可以行, 但事前要自己分析一下作出取捨, 而唔會到最後唔捨得被迫要放棄, 亦唔會比機會自己後悔。

而且大包圍不是我一向做事方法, 考之前每間學校喺我心中已經有排位, 亦有backup 方案

Sosiusiu 發表於 20-10-21 08:42
想作少少分享...

有時不是收左先諗讀唔讀既問題....亦清楚知道學校唔一定會收....但其實係每人對一件事處 ...

現實中,我認識既家長,真係仲有人到升中時仲好天真(可能俾學校過份誇讚佢小朋友既能力有關)。
當年佢真係以為個女報邊間直資都實收,成日嫌三嫌四。到不情願地報咗幾間唔係全見既直資,發現自己個女連一次面試都無被邀先醒覺自己既無知,好彩最後個女抽入咗間地區B1B既中學。

王家爸爸    發表於 20-10-21 09:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

现又到升中时节。
英華、SPC、港同之類既直資,都好平民下。

rtkh 發表於 20-10-20 16:37
以前啲人夠話‘細時唔讀書,大個做運輸’你睇吓而家順豐老闆幾咁發
...
問題係有幾多個好似順豐老闆咁?另外,讀書只係其中一個成功因素,如果順豐老闆有讀書,可能更發。
‹ 上一主題|下一主題