用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男穷养?報吾報直資好?
樓主: Homesze
go

男穷养?報吾報直資好?  

醒目開學勳章

02413124 發表於 20-10-21 16:47
回覆 bobbob 的帖子

本地生都有

啱啱呢2年先開放俾local學生,你哋講緊深圳往來嘅咪可以住囉

番主題,講真窮唔窮養我覺得唔係睇讀咩學校,應該指起居飲食

ar_mak 發表於 20-10-21 12:56
男仔要窮養先可以成材,咁照計第三世界既國家咪人材輩出?一個人除非係立志堅決不向上流,否則成世人就要不 ...
我唔明點解「窮養兒、富養女」呢個諗法會傳到香港。記得十幾年前,每星期都需要上去大陸做三日野既時候,見到佢哋啲蠻橫「小公主」、「鵪鶉仔」,就知道「窮養兒、富養女」既害處有幾大。我認為男仔、女仔都需要「窮養」同「富養」。「窮養」係指生活上既「窮養」,小朋友需要有受苦既能力,唔可以做小公主、小王子,亦需要犯下生活上既小錯誤,然後從中學習。「富養」係指精神上、文化上、修養上既「富養」,小朋友需要有一定既文學、歷史、哲學修養,懂得基本既西方同東方禮儀。只係咁樣先可以既出得大場面,又有執行能力。

b3410    發表於 20-10-21 22:32

ar_mak 發表於 20-10-21 16:10
再討論一萬次都依然係,考得入既困難係大過點搵錢去讀。

PS:你講果D例子,只係一個時間管理既問題,係 ...
同意,先諗考唔考得入,再諗點搵錢去讀。考得入,點都唔會因為錢既問題而讀唔到。

02413124 發表於 20-10-21 17:26
番主題,講真窮唔窮養我覺得唔係睇讀咩學校,應該指起居飲食
見有啲小公主、小王子對啲菲庸、印庸既態度,就知道生活教育既重要性。

王家爸爸 發表於 20-10-21 17:34
我唔明點解「窮養兒、富養女」呢個諗法會傳到香港。記得十幾年前,每星期都需要上去大陸做三日野既時候,見 ...

窮養,先搞掂父母睇法好喎,餵奶/飯,抱抱,換片,拎嘢,咁辛苦咁重,唔好搞我,搵姊姊啦~~~

mcl203 發表於 20-10-21 17:41
窮養,先搞掂父母睇法好喎,餵奶/飯,抱抱,換片,拎嘢,咁辛苦咁重,唔好搞我,搵姊姊啦~~~
...
然後個小朋友以為工人姊姊先至係媽媽。

王家爸爸 發表於 20-10-21 17:41
見有啲小公主、小王子對啲菲庸、印庸既態度,就知道生活教育既重要性。

...

香港生活環境有姐姐都可能情非得意,不過對人無禮貌就家教問題,呢d case父母要留意身教.
反而可能出街就私家車的士,食野要去靚地方,年年去幾次歐洲旅行滑雪個d

王家爸爸 發表於 20-10-21 17:44
然後個小朋友以為工人姊姊先至係媽媽。

父母同行,兩手fingfing,姊姊前後孭住3幾袋,手抱BB。大咗同小朋友話你要刻苦唔怕辛苦,小朋友話吓,你都唔係咁喎~~~

王家爸爸    發表於 20-10-21 17:57

Sheep06 發表於 20-10-21 16:45
co ed 現在宿舍開放畀所有學生, 有本地學生入住

好似7500包食住,可能有海景房,出入保安嚴密,好放心!
因有空置所以open埋比本地生申請。
以前大多比高年生考公開試温書用。
而家因交通方便左,所以作用細左!
每年中一都有一日試住,佢地都幾開心!

ar_mak 發表於 20-10-21 19:12
因為窮養有商機囉。

係香港,窮既小朋友,首先唔會失去教育權利,唔會捱餓,一樣會有課外活動,貧 ...

哈哈,姐姐是解決爸媽貧窮體驗,放左工唔洗煮飯,洗碗同洗廁所

ar_mak 發表於 20-10-21 19:23
咁你其實係考定唔考架?後面好多人排隊唔好阻住哂喎~

上年考左啦幾年後就睇小朋友想唔想

ar_mak 發表於 20-10-21 19:12
因為窮養有商機囉。

係香港,窮既小朋友,首先唔會失去教育權利,唔會捱餓,一樣會有課外活動,貧 ...
講起紙皮玩具,我小朋友細既時候,真係同佢哋玩過唔少。 其實小朋友可以從中學唔少野,我覺得值得推廣。

02413124 發表於 20-10-21 19:56
上年考左啦幾年後就睇小朋友想唔想

你應該講番全個故事,考完收咗仲要放棄埋,咁先夠霸氣。

b3410    發表於 20-10-22 08:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-10-22 08:43
如果父母突然想移民,個故事真係可以咁樣發展。

王家爸爸 發表於 20-10-22 08:57
如果父母突然想移民,個故事真係可以咁樣發展。
佢無移民,完整版已經發生咗!

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 20-10-22 08:43
想佢俾班神校家長圍毆咩?