用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA 幾時有RESULT
樓主: Florence4Leung
go

SFA 幾時有RESULT   [複製鏈接]

是一樣的

我都2nd in 後有offer ...

煩惱中,我怕讀得辛苦

jennylady 發表於 20-11-15 00:13
我都2nd in 後有offer ...

煩惱中,我怕讀得辛苦

我都係......

koo_koo_0312 發表於 20-11-15 06:15
我都係......
但group 內媽媽講,unless 有神校,否則唔需要再考慮其他。sfa係一線學校

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

jennylady 發表於 20-11-15 07:51
但group 內媽媽講,unless 有神校,否則唔需要再考慮其他。sfa係一線學校

請問如果一條龍學校又會點簡?
假如福小、優才?
謝謝

hand_hand 發表於 20-11-15 09:22
假如福小、優才?
謝謝

那要考慮這些中學是不是你心儀的中學。想説SFA升中的成績真是非常亮麗的!

ivypooh 發表於 20-11-15 09:27
那要考慮這些中學是不是你心儀的中學。想説SFA升中的成績真是非常亮麗的!
...

要考慮埋屋企距離..好重要

hand_hand 發表於 20-11-15 09:22
假如福小、優才?
謝謝
福小我無報,優才我仔in 得好差Sfa 係一線; 而且讀得掂sfa 完全唔需要擔心升中
個兩間無sfa 咁勁但school life 會balance d
我好擔心sfa 會好辛苦
如果有其他我會”考慮”放棄sfa 😂

jennylady 發表於 20-11-16 01:37
福小我無報,優才我仔in 得好差Sfa 係一線; 而且讀得掂sfa 完全唔需要擔心升中
個兩間無sfa 咁勁但school l ...

福小、優才既中學係band 1
都應該唔差,起碼唔洗6年後又要再好似宜家咁,考過

jennylady 發表於 20-11-16 01:37
個兩間無sfa 咁勁但school l ..呂

唔使擔心, 係一定辛苦. 自己諗吓, 成績亮麗背後一定有苦工...(我都好尊敬果班家長)關鍵係家長+小朋友HANDLE到嗎?

我爆左4年幼稚園, 考直資成績唔錯, 需然冇SFA OFFER(反而成績比我小朋友差嘅同學入到). 但有同SFA同等果間私而又唔係龍校收.

自問爆發力大人同小朋友都有限.(我絕對唔係鬧爆果隻, 而係開心耐性爆果隻)
又再自問上到小學係唔會HEA讀果班. 所以我係唔會擔心小學嘅問題. 因為個個星期會自行開心谷.
但係有BAND1中學BACKUP嘅開心谷同無底谷你話係咪2回事?

到考中學時, 咪又係要TARGET返考小學果堆直私BAND1中學, 仲要冇咩位比你考...

再者, 問下身邊朋友, 中文定英文難D? 如果幼稚園英文低好, 其實英文小學並唔吸引... 小朋友已有習慣睇英文小說, 英語節目... 唔識會問你, 而你又會伴讀...

所以講咁多都係假, 要自行決定... HEHE

islz 發表於 20-11-16 12:42

唔使擔心, 係一定辛苦. 自己諗吓, 成績亮麗背後一定有苦工...(我都好尊敬果班家長) ...
我仲有2nd in 希望遲d有其他offer
如果得SFA 我都會再叩門

‹ 上一主題|下一主題