用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA 幾時有RESULT
樓主: Florence4Leung
go

SFA 幾時有RESULT   [複製鏈接]

去年部分學校因為疫情或社運都取消了第三次面試,唔通又話一早講, 2nd in in 好d?一早知你會拍好d, 人地都加把力拍啫,無人寫包單一定入。

如心儀就要每round都盡力,家長收拾心情,放下抱怨,好好準備下一間,加油啦!

SFA 多年努力做出亮麗嘅升中成績,應該唔會求其收一批學生去破壞辛苦建立的校譽掛?收得嘅應該都有一定水平。

我諗學校識唔識揀人同學校今次安排如何係兩件事。學校有料唔等於justified佢咁安排。當然,直私想點收生就點收生,只不過學校今次有少少押下自己名聲

而學校拍片時無講明會有直出offer係絕對不理想。神校spcc講到明拍片後揀約300人,收唔收只計面見分。咁透明,人哋觀感咪會好好多。其實果位媽媽個細路都好多offer下,佢應該係唔滿意學校的安排而唔係恨讀SFA。

如果學校已從影片揀選了合適的學生,但照叫一千個candidate hae in 2nd round,家長可能個心會好過d
但其實係浪費大家的時間

學校當初應該沒有講明不會first round后直出offer (只是我估,沒研究過 sorry)

回覆 DengCK 的帖子

講的好中肯!

creambun 發表於 20-10-27 08:50
SFA 多年努力做出亮麗嘅升中成績,應該唔會求其收一批學生去破壞辛苦建立的校譽掛?收得嘅應該都有一定水平 ...

加埋收了7-8成SC, KV, LH

仲有其他普通私幼
都係聽呢D名幼自己係班GROUP度報數出來

估計SFA 多年都係收呢個數量的名幼生. 我估佢地係計過數.有晒數據 以質量去保證自己的學生學術標準
佢地應該係睇晒呢3間學生的學術成績表, 排返個名次出來收生,因為有朋友話條片拍得唔係好, 有OFFER都非常驚喜!

家長都話,如果學校講明只靠片就比offer,佢哋會搵王家衞拍
但往往學校最唔想見到就係呢啲外力

今次學校認真夠勇,同時幫唔少家長減壓...至於收生質素怎樣,學校自己會承擔返後果

DengCK 發表於 20-10-27 09:07
我諗學校識唔識揀人同學校今次安排如何係兩件事。學校有料唔等於justified佢咁安排。當然,直私想點收生就 ...

同意

kk1979 發表於 20-10-27 09:45

仲有其他普通私幼

的確喺.

仲有其他普通私幼

除了呢3間,York, 迦南,Greenfield 都多學生入私小。

creambun 發表於 20-10-27 10:06
除了呢3間,York, 迦南,Greenfield 都多學生入私小。
都多既.但今次呢D都係2ND IN 多過有DIRECT OFFER

今次SFA安排的確係麻麻地...

不過,學校除左條片之外,亦有好多資料(條件)可以選出合適的學生.
上述提及既名幼一直都係SFA大戶.

除升中成績外,其實SFA畢業生升中幾乎零適應,學校課程好.

學校見係龍校都只會俾2nd in,
條片拍得算好,仲要係好早交,而小朋友本身亦有一定學術能力。
2nd in嗰日,撞其他學校,所以最後可能都會放棄SFA ...

仲有其他普通私幼
如果咁睇,其實SFA未必看重拍片,都係學術為主,不過今次係用有track record 幼稚園的成績表,做為收生標準。

b3410 發表於 20-10-27 10:58
如果咁睇,其實SFA未必看重拍片,都係學術為主,不過今次係用有track record 幼稚園的成績表,做為收生標準 ...
係呀. 好多人唔係名幼拍到條片好好(1TAKE 過,3條片係一次過講無剪接)都無2ND IN
所以今次之後, SFA 只會比人知佢只收名幼. 其他學生如果有得去做卷先會有機會了

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

b3410 發表於 20-10-27 10:58
如果咁睇,其實SFA未必看重拍片,都係學術為主,不過今次係用有track record 幼稚園的成績表,做為收生標準 ...

參考幼稚園嘅成績表本來都合理嘅,但問題係,小朋友停學咁耐,成績表都係睇到K2上學期,個人認為冇乜參考價值

amemama 發表於 20-10-27 11:07
參考幼稚園嘅成績表本來都合理嘅,但問題係,小朋友停學咁耐,成績表都係睇到K2上學期,個人認為冇乜參考 ...
唔係呀有D有KEEP住上ZOOM, 有做學校評估, 有埋下學期既成績表架

SFA出名課程深,如果唔係學術底好,相信入到去都會辛苦.

我小朋友讀既K字頭幼稚園,升小一時的確輕鬆.

拍片係麻煩野,而且評分準則較難客觀.

If I were the principal of a highly sought-after school, I would not prefer to admit students whose parents complain a lot, or even bring matters to public forum to 公審 the school...   
‹ 上一主題|下一主題