用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA 幾時有RESULT
樓主: Florence4Leung
go

SFA 幾時有RESULT   [複製鏈接]

回覆 christmas_bb 的帖子

你的意思係你拍第一次片無認真拍?作為家長咁樣的心態好似唔太好喎,難度你教小朋友不是凡事應該盡力做好自己,問心無愧?我自問每一次拍片和小朋友竭盡全力,希望做到最好,希望可以被㨂選去下一round。就算無被㨂中,因已盡全力,絕對唔會埋怨自己和小朋友。

chiwah0804 發表於 20-10-26 15:10

你的意思係你拍第一次片無認真拍?作為家長咁樣的心態好似唔太好喎,難度你教小 ...

是學校要清楚說明拍片就會收!現在不是,  是看完片就收,是非常兒戲!好似有些人想寫信去各傳媒投訴!

christmas_bb 發表於 20-10-26 15:22
是學校要清楚說明拍片就會收!現在不是,  是看完片就收,是非常兒戲!好似有些人想寫信去各傳媒投訴!
...

寫信去各傳媒投訴什麼?

balls 發表於 20-10-26 13:23
以前兩輪面試都筆試,考學術,佢級100考band1大家都信。但按照佢今屆咁樣選人,佢呢一批級100有無往年水準 ...

呢一年升中成績一定不會受影響, 因為banding係睇師兄師姐
係下一兩年ge SFA師弟妹慘啲..

christmas_bb 發表於 20-10-26 15:22
...
好學校唔止一間,不如放下。

入讀之後發現貨不對版更加麻煩,依家只不過是過門不入而已。

b3410 發表於 20-10-26 16:05
好學校唔止一間,不如放下。

入讀之後發現貨不對版更加麻煩,依家只不過是過門不入而已。

當然好學校好多,只不過評論下今次sfa收生的過失!

真心問,請問究竟有無 official source 話今年派左三百個 Offer ? 我見參與討論的家長將呢個數字quote 來 quote 去,所以我想知道究竟呢個數字fact check 咗未。希望有機會可以證實一下。萬分感謝。

kimlam953 發表於 20-10-26 15:55
呢一年升中成績一定不會受影響, 因為banding係睇師兄師姐
係下一兩年ge SFA師弟妹慘啲..
...
每兩年取樣一次

b3410 發表於 20-10-26 14:11
今年SFA做法的確有D清奇,不過疫情之下,好多事都由冇可能,變成發生咗。
例如有些家長講,如果知道可以拍 ...
我估家長起初滿意為是學術為主,估唔到看vid 就會有offer, 殺個措手不及,但其實學校如何評估學生我們是不會知,例如早幾年dgj 考浪衫,唔通真的搵做家務的女孩咩

300個的數據來源應該係見街外sfa offer whatsapp group人數

其實會唔會無offer的都入咗WhatsApp group呢

MrBeast 發表於 20-10-26 17:43
我估家長起初滿意為是學術為主,估唔到看vid 就會有offer, 殺個措手不及,但其實學校如何評估學生我們是不 ...
個心的確會有D唔舒服。尤其是要準備2nd in 的小朋友,都唔知點玩法,直接reject 反而簡單好多。

而家d人乜嘢都投訴。有時間準備好下個interview( or video taking 吧)
機會永遠都係留比有準備的人。

無offer的人永遠都話唔公平,有offer就覺得公平。
如果真的心儀,錄片果一刻應該預咗冇得面見(疫情日日變),錄好一些。而不是現在抱怨。
就算真係不公平,又如何?世界就係禁。
我夠想 spb. Db, yw 囉,佢唔收唔通我投訴?胡鬧?

我仔讀緊sfa.佢學術要求是好高,我正取生,也覺得吃力。
入到未必好,入唔到咪寄望下一間。

Iamamother 發表於 20-10-26 20:39

而家d人乜嘢都投訴。有時間準備好下個interview( or video taking 吧)

好多人知sfa 好谷,好靠學生自己努力,所以不是心儀!只不過現在是評論sfa 今期出offer 兒戲!如果面見完先出offer, 我相信無咁多noise!

非心儀冇offer應該不會太失望,除非集郵心態儲offer。不如你努力d下個interview la。就算小朋友自己入去面見,你又知一定公平?
學校有權決定收咩人,學校就係應該乜人都收,再好好陪養佢地,
讀唔掂自然會另外媒出路。
郁d就禁生氣,入到去肯定有排你投訴。

Iamamother 發表於 20-10-26 22:16

非心儀冇offer應該不會太失望,除非集郵心態儲offer。不如你努力d下個interview ...

現在是評論sfa 出offer 太兒戲,招生過程有問題...

睇了咁耐,好多人都好正面,但有個好兒戲又nur地嘅小朋友剩係識投訴老師唔要佢咁lor...

睇了咁耐,見到好多老師都好正常,有一個老師敎壞了小朋友nur

花生好吃,any good show follow up?
‹ 上一主題|下一主題