用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA 幾時有RESULT
樓主: Florence4Leung
go

SFA 幾時有RESULT   [複製鏈接]

balls 發表於 20-10-24 23:16
我朋友段片明顯係唔好,佢自己都話唔好,成績一般,無證書,所以佢有offer佢都很意外,之後可能覺得好似贏 ...

如果明知學術一般,就算留位當個back up,最後可能都要放棄學位。否則,第時可能會讀得吃力 ... ...

renaya 發表於 20-10-24 23:19
如果明知學術一般,就算留位當個back up,最後可能都要放棄學位。否則,第時可能會讀得吃力 ... ...
...

我都咁講,如果學術唔勁,入到去排唔到前頭,到時升中深水埗校網有點危險。但係家長好難捨棄名校的光環嘅。

balls 發表於 20-10-24 23:21
我都咁講,如果學術唔勁,入到去排唔到前頭,到時升中深水埗校網有點危險。但係家長好難捨棄名校的光環嘅 ...

尤其是SFA一向收開唔少資優嘅小朋友,唔知今年佢哋點樣單從短片拍攝,就發掘到出嚟 ...

Layla_LL 發表於 20-10-24 13:15
已經派300個offer?咁我地SEC IN又有乜用?已經超派多一倍!SFA 呢種學校,需要超派咁多offer嗎?非常之唔 ...

其實有冇可能 system 出錯呢?感覺SFA 咁重學術,冇可能只睇 video 就派 offer  

可能學校有信心,其實無論資質如何,都可以栽培。
資優非池中之物果D,遲早會插班去其他學校。跟唔到太辛苦的,也會轉校退出。

balls 發表於 20-10-24 23:21
我都咁講,如果學術唔勁,入到去排唔到前頭,到時升中深水埗校網有點危險。但係家長好難捨棄名校的光環嘅 ...

sfa都8成升band 1中,級100都穩陣去band 1呀

christmas_bb 發表於 20-10-24 18:21
學校鍾意這樣收人當然可以,但要在admission guideline 一早話比人知,原來拍片就可直收!現在突然改變玩 ...
我諗學校都唔想,疫情下都冇辦法,唔知會唔會呢介的pre-s1 唔計,對將來派位冇大影響(絕對是純估,有錯請糾正)。
有料冇運的,仲可以叩門插班,唔洗灰心住

MrBeast 發表於 20-10-26 12:36
我諗學校都唔想,疫情下都冇辦法,唔知會唔會呢介的pre-s1 唔計,對將來派位冇大影響(絕對是純估,有錯請 ...

疫情下冇辦法?一定唔係,基本上冇學校不需面見,一定有實體面見或online 面見,有些見幾次,咁樣收人會凖確好多!呢次 sfa 處理好有問題!

回覆樓主:

轉左校長嗎?

christmas_bb 發表於 20-10-26 12:59
疫情下冇辦法?一定唔係,基本上冇學校不需面見,一定有實體面見或online 面見,有些見幾次,咁樣收人會凖 ...

仲有一間:聖母小學。
但係我覺得SFA係一線學校,咁樣做真係有點令人大跌眼鏡。

fadgare 發表於 20-10-26 11:56
sfa都8成升band 1中,級100都穩陣去band 1呀

以前兩輪面試都筆試,考學術,佢級100考band1大家都信。但按照佢今屆咁樣選人,佢呢一批級100有無往年水準咁高?

回覆 christmas_bb 的帖子

而我所知,黃大仙聖母小學也是不需面試而直接出offer. 我認為如果學校做得到一定想見哂每一位小朋友先收。但每間學校情況,場地配套,考慮的因素都各有不同,係疫情咁複雜多變下,唔好話學校,政府的政策都隨時變。我好明白只有second in 的家長係有種被當後備的感覺,但把自己負能量不停在這group 擴大去感染其他同路人也是無補於事。既然學校作出咁的決定,希望大家可積極樂觀面對,好好裝備小朋友去應付second in 甚至其他學校的面試,為佢地找到一間適合的學校。

chiwah0804 發表於 20-10-26 13:24
回覆 christmas_bb 的帖子

而我所知,黃大仙聖母小學也是不需面試而直接出offer. 我認為如果學校做得到一 ...

根本唔關事。如果一早説明拍片可直入,我相信好多家長會請人拍,甚至請王家衞來拍,搏下符碌可直人,唔駛面見考實力!現在突然改變遊戲規則,實在太兒戲及混亂!

MrBeast 發表於 20-10-26 12:36
我諗學校都唔想,疫情下都冇辦法,唔知會唔會呢介的pre-s1 唔計,對將來派位冇大影響(絕對是純估,有錯請 ...
今年SFA做法的確有D清奇,不過疫情之下,好多事都由冇可能,變成發生咗。
例如有些家長講,如果知道可以拍片直入,就一早認真拍喇。不過DGJS又係,以為拍片取代1st in, 結果又係要再見過一次。

所以凡事都有可能,作為家長,唯有認真對待每一次拍片/面試。只要是想入的學校,就認真準備,唔放棄。

出年可能疫情都未結束,繼續會有稀奇古怪事發生。

b3410 發表於 20-10-26 14:11
今年SFA做法的確有D清奇,不過疫情之下,好多事都由冇可能,變成發生咗。
例如有些家長講,如果知道可以拍 ...

你講了重點,拍片不能取代面見,疫情緩和,DG 係將面見次数增加,始終要管理收生標準!

balls 發表於 20-10-26 13:23
以前兩輪面試都筆試,考學術,佢級100考band1大家都信。但按照佢今屆咁樣選人,佢呢一批級100有無往年水準 ...

其實我不會質疑學校點揀人,SFA咁揀得自有佢嘅道理。

b3410 發表於 20-10-26 14:11
例如有些家長講,如果知道可以拍 ...

啱呀,如果真係緊張好想入,任何一次拍片機會都要盡力而為。不存在“早知直接收就認真啲”。可能學校就係想睇下冇warning嘅情況下邊個會認真交片?

fadgare 發表於 20-10-26 14:30
啱呀,如果真係緊張好想入,任何一次拍片機會都要盡力而為。不存在“早知直接收就認真啲”。可能學校就係 ...

當然有些人會覺得拍片直收無問題,尤其得益者!只不過平心而論,學校做法太兒戲,明顯將自己收生要求降低!

回覆樓主:

我覺得如果佢用短片收生,咪直接出offer & waiting, 唔洗要d waiting list 去interview 啦

回覆樓主:

冇話降唔降低要求嘅!頭個20名,會走去插龍校。
跟唔上嘅又會轉走,又再收返叻嘅插班,挨到六年就已經好好武功。

‹ 上一主題|下一主題