用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA 幾時有RESULT
樓主: Florence4Leung
go

SFA 幾時有RESULT   [複製鏈接]

kitimania 發表於 20-10-24 00:27
直資私校係有權揀佢自己鍾意嘅學生嘅,如果見到特別喜愛嘅學生,直出offer都不為過,佢鍾意嘅話唔駛睇video ...

只可以講...太多適合的學生了

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

bb.fayli 發表於 20-10-24 01:51
恭喜有offer的小朋友,小女也直收offer, 雖然感覺學校咁做好突然,但計吓身邊朋友和小女成績表算靚,片段係 ...

身邊好多成績及學術不是太好的小朋友靠一段片竟然有直入offer,  當然有直入offer的家長會非常高興,因為未諗過會咁輕易入到,真係面見及考試,好可能結果不一樣!反映了學校在行政上的混亂!

已經派300個offer?咁我地SEC IN又有乜用?已經超派多一倍!SFA 呢種學校,需要超派咁多offer嗎?非常之唔理解!

Layla_LL 發表於 20-10-24 13:15
已經派300個offer?咁我地SEC IN又有乜用?已經超派多一倍!SFA 呢種學校,需要超派咁多offer嗎?非常之唔 ...

上年也是派多一倍offer仍很多人call waiting。如喜歡呢間學校又學術好的話,可以去in下。。。

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

只可以講,咁做對要interview既好唔公平,雖然明白呢個世界從來冇公

Pixy 發表於 20-10-24 15:15
只可以講,咁做對要interview既好唔公平,雖然明白呢個世界從來冇公
完全同意!對其他小朋友唔公平…… 但學校鍾意咁安排都無辦法!

Mcmug111 發表於 20-10-24 18:06
完全同意!對其他小朋友唔公平…… 但學校鍾意咁安排都無辦法!

學校鍾意這樣收人當然可以,但要在admission guideline 一早話比人知,原來拍片就可直收!現在突然改變玩法,一來絕大部份既家長都不滿,二來收生質素一定下降!

會吾會想cap水?出500 offer 已經收過百萬留位費?

大家知唔知需唔需要考普通話

Fbmom 發表於 20-10-24 20:38
大家知唔知需唔需要考普通話

ming7150 發表於 20-10-24 20:24
會吾會想cap水?出500 offer 已經收過百萬留位費?
...

八卦下,留位費幾多?

回覆樓主:

拍片可以有幾反映到小朋友實力,心裡有數啦,老實講,比幾星期人地拍片,都係操練出黎,面試係即場反應,根本係兩回事

balls 發表於 20-10-23 21:09
我和朋友身邊加埋至少10個直入,段片又真係麻麻。反而學術功底好勁,段片又好嘅,反而要second in,無得直 ...

我識一個家長,佢小朋友係公認的學術強品格好,個個都認定一定有2nd in ,點知reject左。。個媽咪直頭喊。

Florence4Leung 發表於 20-10-23 22:54
今年收生質數會否比較參差,以往SFA 要做卷,兩round 都係做卷,要學術底子好強先有機,相對地今年好兒戲。 ...

對學術強又慢熱個班好慘

sue20988 發表於 20-10-24 22:59
我識一個家長,佢小朋友係公認的學術強品格好,個個都認定一定有2nd in ,點知reject左。。個媽咪直頭喊。
...

我朋友段片明顯係唔好,佢自己都話唔好,成績一般,無證書,所以佢有offer佢都很意外,之後可能覺得好似贏得有點僥倖,所以都唔敢起媽媽谷度提啦。所以無需介懷。
‹ 上一主題|下一主題