用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA 幾時有RESULT
樓主: Florence4Leung
go

SFA 幾時有RESULT   [複製鏈接]

honeybunny8 發表於 20-10-27 15:18
If I were the principal of a highly sought-after school, I would not prefer to admit students whose  ...

如果佢考到就唔會投訴, 或者公審學校啦!

Sheep06 發表於 20-10-27 15:52
中point了聖誔寶寶

回覆樓主:

如果學校本身已諗住收某幾間名幼,再睇片望吓小朋友係咪適合就比offer, 實屬正常
好過再in多幾round, 扮満足家長,實浪費大家時間

fwstides 發表於 20-10-27 18:01
如果學校本身已諗住收某幾間名幼,再睇片望吓小朋友係咪正常就係比offer, 實屬正常
好過再in多幾round, 扮 ...

見到你咁講,如果佢本身係名幼,但學校睇完片都冇收到,仲嬲

Sheep06 發表於 20-10-27 15:52
咁又唔係公審學校,覺得安排有唔妥之處,提出意見。希望學校將來可以做的好些。

renaya 發表於 20-10-27 10:35
學校見係龍校都只會俾2nd in,
條片拍得算好,仲要係好早交,而小朋友本身亦有一定學術能力。
2nd in嗰日, ...
哇!你簡直係說出一個重點來,我完全冇諗過因為龍校既原因而不能直入。因為孩子學術方面已經達到小二程度,中英流利,數學計緊千位數加減,乘數去到八,普通話有基本溝通能力。
片段尚算上品,流暢加流利背誦,只有二面,未能直入。
不過學校鍾意點揀就點揀,無辦法,唯有硬食又或者唔食。

renaya 發表於 20-10-27 10:35
學校見係龍校都只會俾2nd in,
條片拍得算好,仲要係好早交,而小朋友本身亦有一定學術能力。
2nd in嗰日, ...
龍校冇2nd in.自知條片拍的匆忙,小朋友都表現一般。我認為係公平,所有冇遺憾

小兒卷幼,unsuccessful

nichosin 發表於 20-10-27 19:55
小兒卷幼,unsuccessful

Same same~

整個小一求學過程,就是小朋友的人生第一課,管他有沒有offer, 也是給孩子,家長一個很好的學習機會。不同學校總有不同計算公式,但公式不會順你而行 ; 且今年非典型式收生,除了學術,參與者的彈性與同行感就成了派offer, waiting定reject的特別因素。
往年唔使拍片,今年要喎,投訴?咪又去拍。。。需明白,有些事能管(小朋友的表現),有些事管不來(你懂的) ,再投訴?能由頭來過嗎?真心為學校提供意見的,不妨在面試日時與老師,校長分享吧,說不定他們受你真誠愛護學校而有所感動,向子女派 offer。否則,高談闊論的批判,只是酸葡萄的行為反射。

父母永遠是寶寶的學習對象,你可以在這張白紙刻下明辨是非,也可以刻上輸打贏要。

Gdhopebb 發表於 20-10-28 00:41
整個小一求學過程,就是小朋友的人生第一課,管他有沒有offer, 也是給孩子,家長一個很好的學習機會。不同 ...

長編大論不等於是真正道理,無人話什麼輸打贏要,不要下下用什麼葡萄論。現在是評論sfa收入太兒戲,而且無跟程序。

DengCK 發表於 20-10-27 09:07
我諗學校識唔識揀人同學校今次安排如何係兩件事。學校有料唔等於justified佢咁安排。當然,直私想點收生就 ...

多謝你 分析得好好!

christmas_bb 發表於 20-10-28 07:43
長編大論不等於是真正道理,無人話什麼輸打贏要,不要下下用什麼葡萄論。現在是評論sfa收入太兒戲,而且無 ...
可能連輸打贏要係乜意思都唔明。你留意下某人個account剩係用過嚟留言俾你,你應該覺得好榮幸。

算啦,呢度比較少理性討論,下下就話人葡萄

christmas_bb 發表於 20-10-28 07:43
長編大論不等於是真正道理,無人話什麼輸打贏要,不要下下用什麼葡萄論。現在是評論sfa收入太兒戲,而且無 ...
有能者有所作為自得其道無能者望洋興嘆自找煩惱

閣下的兒戲論實在值得吃花生等你做些有所作為又可以改變大局的事。

食花生無益,無謂等,亦不需等!大家只是評論下sfa 收生兒戲。

christmas_bb 發表於 20-10-28 14:00
食花生無益,無謂等,亦不需等!大家只是評論下sfa 收生兒戲。
算啦。我係你會努力考個神校offer返嚟,塞住d人把口
佢哋都係想話你葡萄唧。

DengCK 發表於 20-10-28 14:21
算啦。我係你會努力考個神校offer返嚟,塞住d人把口
佢哋都係想話你葡萄唧。
...

佢哋有能者先可考到神學,算吧!

冥頑不靈自開post, 怨聲載道早晚close。
本來無一物,何處惹塵埃~唉!唉!唉!
‹ 上一主題|下一主題