用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中文肥左
go

中文肥左

我想問下大家如果中文肥左, 大學可以揀邊科??

JL427 發表於 20-10-20 10:33

你指 DSE 中文成绩?係2咗定1咗?

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

其實我女現在中二, 中文基礎不好, 我覺得她很大機會會肥, 所以想幫她諗定後路...唉...

醒目開學勳章 王國長老

JL427 發表於 20-10-20 14:40

其實我女現在中二, 中文基礎不好, 我覺得她很大機會會肥, 所以想幫她諗定後路... ...
依家先 S.2, 好多野都未知丫
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

中文還追到嗎...?  她現在只是剛好合格... 又不肯睇書... 好煩惱...

醒目開學勳章 王國長老

JL427 發表於 20-10-20 15:09

中文還追到嗎...?  她現在只是剛好合格... 又不肯睇書... 好煩惱... ...
S.2 正式返學都係好短時間, 你要俾時間佢

舊年停課都好耐, 佢係咪真係差呢? 無人知

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

JL427 發表於 20-10-20 15:09

中文還追到嗎...?  她現在只是剛好合格... 又不肯睇書... 好煩惱... ...

我女初中中文都差,中三中文更試過測驗唔合格。
初中唔同老師唔同教法,甲老師出卷攞滿分嘅答案喺乙老師手下零分都唔奇。
同初中唔同,DSE 有十二篇文言文範文,有公論。背熟內文,睇返一兩本雞精書背埋啲分析應該保到命。
再唔係揾補習天王打救。

回覆 YolandaTam 的帖子

唉... 我有諗過同佢轉去國際學校... 大家無咁辛苦... 但佢又唔肯...

JL427 發表於 20-10-20 17:06
回覆 YolandaTam 的帖子

唉... 我有諗過同佢轉去國際學校... 大家無咁辛苦... 但佢又唔肯... ...

我個仔又係中文吾掂!佢肯轉國際,而家研究中

其實我女現在中二, 中文基礎不好, 我覺得她很大機會會肥, 所以想幫她諗定後路... ...

中二仲有時間追,基礎唔好就專科補習,而家有範文已經比早幾屆好好多。

醒目開學勳章 王國長老

https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2396349/【DSE 放榜】文憑試 4 個冷知識!語文科肥佬可入「八大」?

其實而家都有大學可以無3322都入讀,但對其他科要求就好高

不過將來可能有機會進一步放寬呢,睇定d先

而家中二,大把時間追,範文(同講解)有得背,卷3要操fit ,作文背吓佳詞佳句同例子,但求順順利利過關

而家先S2,大把時間追,唔使擔心

讀國際係其中一個選擇, 如果唔肯去, 可以著手補底中文. 由唔合格補到攞5** 就難, 但由唔合格補到合格, 我相信只要佢肯努力, 一定可以做到. 加油

醒目開學勳章

中二仲有得追呀,只係睇你肯付出幾多努力
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

我囡中四試左個大型補習既老師上左1期有信心左好多, 中二有得追既

JL427 發表於 20-10-20 10:33
依家至中二, 大把時間追,
我女 中五科BA 都得L1 / L2
到DSE考前一個月, 至去買鳮精書睇 最后L4,
所以你仔一定有得追, 及早讀好12編範文

多謝大家鼓勵, 我會跟女兒繼續努力!!

JL427 發表於 20-10-23 09:34
多謝大家鼓勵, 我會跟女兒繼續努力!!

高中DSE温熟12篇範文,作文唔太差,攞3冇難度。加油     

canterlau    發表於 20-10-31 14:21
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!