用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問中學男生會著魔術貼皮鞋嗎
go

請問中學男生會著魔術貼皮鞋嗎

今年15歲 讀中三 而家著既返學皮鞋開始爛 我媽咪買咗對Dr.Kong既魔術貼學生皮鞋比我 請問我應唔應該著 好驚返學比同學笑 媽咪又買咗d白襪褲同白長襪(及膝) 話近排天氣轉涼 叫我著返學 佢話穿在長褲裏面 想知會唔有男仔天氣涼既時候著長襪或者襪褲返學? 同埋有無其他中學男仔會著魔術貼皮鞋?

我小朋友小三已經唔著魔術貼鞋
長褲裡面著襪褲,我小朋友上小學後已經無甘樣著

你學校規定一定穿白襪?

你所講阿媽所做的事,我有理由相信你應該得罪左阿媽

王家爸爸    發表於 20-11-16 08:26

回覆 LeeCC 的帖子

學校規定要純白襪

matthew1628 發表於 20-10-19 21:10

學校規定要純白襪

初中穿白襪還可以,高中男生牛高馬大,長西褲裡面著白襪,好傻仔樣

中三,+五歲仲要係度問嗎?自己應該知自己想要尐乜同想点啩?唔好再做媽寶啦!黑鞋同襪仲要阿媽買?第日追女仔洗唔洗問過阿媽先?仲有,香港有幾凉呢?我唔知你身體狀況係咪體弱多病,就算12度,女仔都係著裙番学,男仔之家著長褲唔係咁潺啩?有咩直接同阿媽溝通啦。

Yanamami 發表於 20-10-19 21:14
中三,+五歲仲要係度問嗎?自己應該知自己想要尐乜同想点啩?唔好再做媽寶啦!黑鞋同襪仲要阿媽買?第日追 ...

同阿媽一起買唔係問題,反正都係阿媽俾錢的

朋友個仔中六都阿媽同佢一起去買鞋,阿媽在場,阿仔揀對貴D既

可唔可以話我聽應該點做好 因為我唔想浪費媽咪既錢買過對新既返學皮鞋

matthew1628 發表於 20-10-19 21:39
可唔可以話我聽應該點做好 因為我唔想浪費媽咪既錢買過對新既返學皮鞋

...

攞埋張单番去舖頭睇下可唔可以換過另一款,同時同你媽講,以後自己野自己去搞掂得嘞~到呀會問佢攞錢。

Btw, 阿哥仔,你已經好大個人,係咪應該自己思考下應該点做,唔好下下問人你應該点做呢?你係咪生活上事無大小都係阿媽揸fit, 唔洗自己去解決呢?阿媽叫你坐你唔敢企?

点解你寫野無標点咁得意既?

b3410 發表於 20-10-19 21:58
如果因為唔想浪費,著啦,你自己唔介意,其他人也唔會仔細睇。校服,皮鞋,自己著舒服,唔駛理人哋點睇。
...

我只係好奇點解中學生會上EK問野

b3410    發表於 20-10-19 22:02

LeeCC 發表於 20-10-19 22:00
我只係好奇點解中學生會上EK問野
唔緊要,睇得起EK,好事。

回覆 Yanamami 的帖子

但係d襪又無得退,我怕媽咪會話我浪費錢。

因為我唔知點解決好,所以上討論區問下。

王家爸爸    發表於 20-11-16 08:27

matthew1628 發表於 20-10-19 22:02

放假著

matthew1628 發表於 20-10-19 22:02

好簡單!成包俾番阿媽,黑住塊面同佢講你点都唔会著,嘥佢一次錢、两次錢、三次錢,包佢以後唔敢再同你揸主意……老老实实,你怕阿媽怕得咁交關既?呢個年代简直世间少有?又唔怕係度人地笑你裙腳仔?

matthew1628 發表於 20-10-19 22:06

因為我唔知點解決好,所以上討論區問下。
你已經十五歲啦,咁简单都唔知点解決好,唔掂喎!
Btw, 你中四揀咩科?唔好話我知又係你媽同你揀埋呀~

回覆樓主:

直接同媽咪講你真正既諗法,心平氣和溝通下
其實襪褲,你吾穿,媽咪也迫不到你吧

而家涼極都20+度,15歲男仔年輕力壯,有無怕凍到長襪?仲要男仔着襪褲,真係恐怖咗少少

同你媽傾吓,攞張單換番適合的嘢。以後買嘢和你一齊去,佢係中年女性,對年輕一代,仲要係男仔,judgment唔得。

因為我放假出街通常都係短褲,我唔係好夠膽短褲配襪褲,至多配長白襪,但係媽咪又買了一條白襪褲,我怕媽咪罵我浪費她既錢,話我唔抵錫。

matthew1628 發表於 20-10-19 22:23

因為我放假出街通常都係短褲,我唔係好夠膽短褲配襪褲,至多配長白襪,但係媽咪又買了 ...

救命~我開始觉得你系度玩野……唔抵錫……無言了~