用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 AIS 美國國際學校EC1
樓主: joybewan
go

[其他] AIS 美國國際學校EC1 [複製鏈接]

joybewan 發表於 20-10-19 17:04
我都係岩岩收到,可能要等多陣...

其實我之前去過school tour同briefing都覺得幾好,但係睇forum又見到好 ...

- deleted -

我地尋日先submit application, Admissin office 話已組完成左第一batch的interview.  想問大家係咪都係Zoom In? 有人都遲左報嗎?

manw0113 發表於 20-10-30 08:11
我地尋日先submit application, Admissin office 話已組完成左第一batch的interview.  想問大家係咪都係Zoo ...

Zoom in, 小朋友部份:問名,問顏色,叫小朋友畫屋企人,之後就係主力問父母

回覆 usagi3 的帖子

Thanks. 我地黎緊下星期interview 希望ok啦

回覆 chochofatcat 的帖子

你小朋友而家是Grade 1 Junior? 想了解而家你地係咪都係返星期一二五,三四online? 我地報左做插班EC2, 想了解多點 ,謝謝你

回覆 manw0113 的帖子

EC2係返半日,日日返

回覆 钧熹 的帖子

Thanks for your reply! :)

本人用家。覺得小朋友每日開心返學,主動分享學到的知識,真係覺得唔錯。其實揀學校好睇家長對於子女的未來發展要求的,如果係鍾意國際學校那種鼓勵式的教學模式,咁請放心揀AIS;如果對於校舍高大上有較高追求,或者對於中文教學有好大期望(例如需要與本地學校睇齊),咁AIS可能未必係閣下杯茶。

希望各位家長都能為令子女搵到適合的學校。請謹記,世上無完美的學校,只有適合小朋友的學校才是真正的好學校(emoji)!(emoji)

h0146406    發表於 20-11-9 16:35

回覆 youngce 的帖子

My boy also is studying G5 in MS AIS . I totally agreed with your point. Find the school to match your child's character, which is the most important.

而家要否比60萬debenture才有得入?是大埔AIS嗎?

回覆 lamyatho 的帖子

九龍塘 AIS不用比debenture Thanks

回覆 h0146406 的帖子

Hello 我地今日收到offer 會插班準備入EC2,想了解下現時停課,學校係和小朋友上Zoom? 另外,我問過校巴唔cover青衣,你知唔知道除了學校校巴,有其他校巴可以番到學校嗎?謝謝你!

manw0113 發表於 20-11-16 23:28
回覆 h0146406 的帖子

Hello 我地今日收到offer 會插班準備入EC2,想了解下現時停課,學校係和小朋友上Zoo ...
上星期五比咗疊工作紙拎返屋企,今星期用哂zoom上堂,老師亦會喺seesaw比d功課小朋友,鐘意做就做。

借位問一下, AIS 嘅Grade 1 Junior (equivalent to K3 of local stream) 難唔難考得入? 小朋友讀其他幼稚園, local passport holder

回覆 hkbusfan 的帖子

當初10月中報名時,有問過出年Grade 1 Junior 仲有位,而家唔肯定。同我地 zoom interview (插班EC2) 的 Ass Principal都好nice,感覺interview 不難。不過我地是有foreign passport的。
出年21-22年度的offer, 我所知10月中已經interview左一batch, 出過一次offer. 第2 batch(即係遲報名)唔知interview左未..

回覆 manw0113 的帖子

thanks for sharing!

hkbusfan 發表於 20-11-17 10:05
借位問一下, AIS 嘅Grade 1 Junior (equivalent to K3 of local stream) 難唔難考得入? 小朋友讀其他幼稚園 ...
你可以打去學校問,有位先報。考AIS都係睇英文能力,難唔難考就視乎小朋友嘅英文程度去到邊。

我是10月中報名的,安排下星期interview Year 1 Junior, 想問吓,會問大人嘅問題呢?同埋想問你哋有冇provide 個video俾學校?Video係optional的。thx thx

siuta 發表於 20-10-28 00:41
我上年都係咁,AIS我地行完school tour都鐘意,網上comment 我睇曬呢度同埋另一個FB group, 空穴來風未必無 ...
請問 FB Group 名稱是什麼呢?

回覆 hkbusfan 的帖子

我哋都係local passport,呢方面我覺得唔問題的。 我覺得應該仲有位的,但您最好打電話去學校問下先。
Best of luck!!
‹ 上一主題|下一主題