用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 AIS 美國國際學校EC1
樓主: joybewan
go

[其他] AIS 美國國際學校EC1 [複製鏈接]

h0146406 發表於 20-10-20 08:32
interview時已講明幼稚園無課程,無書單,主要都係學下自理同social skills.
EC1果年學jolly phonics, 小朋 ...

想問下升小係咪直升,唔洗做assessment架?

回覆 h0146406 的帖子

我有報定下年, 請問係咪first come first serve of successful applicants? 你會唔會讀佢小學? 係咪直升? 見D評語好似唔係幾好. 同埋佢讀AP, 如果去英國得唔得呢?

CMRC2017 發表於 20-10-20 09:19
想問下升小係咪直升,唔洗做assessment架?
應該係直升。

Falcon媽媽 發表於 20-10-20 10:16
回覆 h0146406 的帖子

我有報定下年, 請問係咪first come first serve of successful applicants? 你會唔 ...

我唔知佢點安排interview.  我地正常咁報名,佢call interview,我地就去。assessment主要都係評估下小朋友英文,了解下家長點解揀佢地。
網上意見都係參考,如果想了解下學校,可以book個school tour, 睇下小朋友上堂情況,或者自己返學放學時間去學校附近觀察下,上佢fb 睇下學校嘅相。

h0146406 發表於 20-10-20 06:41
AIS用家,小朋友依家EC2。上年實體返咗半年學,之後網上學習。今年10月初開返學,日日都好開心。童年得1次 ...

同意,我地係EC1,小朋友日日都話返學超開心,好鐘意返學

我都收到offer了
Jm我記得你都買左esf nr
Esf in都未in
請問你accept AIS offer嗎?
又驚無back up
但又要比22000

yankiyan 發表於 20-10-21 08:44
我都收到offer了
Jm我記得你都買左esf nr
Esf in都未in

我會俾呀..其實如果有AIS or ESF揀,我會揀AIS. 不過地區都係我地另一個考慮..所以都想睇下仲有冇其他近d嘅 offer la..

joybewan 發表於 20-10-21 08:54
我會俾呀..其實如果有AIS or ESF揀,我會揀AIS. 不過地區都係我地另一個考慮..所以都想睇下仲有冇其他近d ...

你仲報左邊間啊?

Just received offer too, I also applied others but probably will pay deposit first

usagi3 發表於 20-10-21 12:43
Just received offer too, I also applied others but probably will pay deposit first
same..my first choice is ESF

yankiyan 發表於 20-10-21 12:45
same..my first choice is ESF

If u bought debenture the chance would be very high, I won’t bother if ESf is your first choice

h0146406 發表於 20-10-20 08:32
interview時已講明幼稚園無課程,無書單,主要都係學下自理同social skills.
EC1果年學jolly phonics, 小朋 ...

FB 某group有呢個comment, 想向用家求證吓

I did love AIS and most of its teachers through the online education, but its Management has failed the parents in their handling of the pandemic issues, neither did the PTA stand up for the parents. Due to their cross funding of its new school in Bangkok, the facilities have not met safety requirements for 3 years.

usagi3 發表於 20-10-21 12:53
If u bought debenture the chance would be very high, I won’t bother if ESf is your first choice
...

the performance of the kids during interview all depends on luck even normally he can meet the lang requirement
If he is in bad mood..then i will have big trouble

usagi3 發表於 20-10-21 13:01
FB 某group有呢個comment, 想向用家求證吓

I did love AIS and most of its teachers through the online ...
AIS用家,個campus係舊,但有齊基本設施,個人感覺問題不大。

h0146406 發表於 20-10-21 18:30
AIS用家,個campus係舊,但有齊基本設施,個人感覺問題不大。

謝謝你

yankiyan 發表於 20-10-21 13:03

the performance of the kids during interview all depe ...
同意呀
好睇佢地嘅心情同埋果日幾點interview.

usagi3 發表於 20-10-21 21:39
謝謝你
之前喺呢度好多人答我問題
依家識答就幫返你

小兒在 AIS 第二年了, K1 下學期轉校過去, 一讀就近二年, 日日上課放學回家後都話上得很開心, 最重要係呢間學校幼兒班著重思學,提問, 小朋友讀左之後, 真係由朝問問題到黑, 變得十分好學, 自己會英文睇書,  是主動的, 英文說話能力十級跳, 可見學校鼓勵表達的教校法十分湊效, 也開始自己寫文, 字是很多是串錯的, 全都是他自己拼出來, 只是音似的, 但老師郤沒捉錯字文法, 一味good job, nice 仲叫小朋友分享寫左乜 , 一般學校或名幼可能己迫佢地改正, 攪 到小朋友唔多開心.

跟以往以直資私校名校為主的名幼不同,  個人認為走得好, 學習是終身的,  眼見太多幼稚園/小學日操夜操的,  小朋友未到小/中學己唔想翻學, 也有小學開始就大近視, 見到都心痛, 所以國際學校貴得有道理. 學到的不是書本的知識而是影響終身的學習思考能力.

普通話, 老師很用心教,眼見鬼仔鬼妹, 印度, 日韓的同班小朋友都能對答, 今年開始教寫字,  簡簡單單的寫 "你好" , 小朋友係自主拿筆寫,  小朋友會互相讚美互相分享, 小兒放學更主動拿比媽咪睇, 仿佛發現新大陸咁開心, 媽咪更係配合, 大讚一翻, 佢又再挑戰寫多d  字,
就係咁講得好寫得好. 不用迫做功課.

好多家長都覺得點解教d 咁淺的野, 但就看不到小朋友己不知不覺地學會自主學習, 學會分享讚美, 學會思考, 學會專注.

AIS 絕對是一間好學校. 師資才是一間學校的成敗關鍵, 對於小朋友來說, 學校幾靚是無意義的, 內裡如校章那樣以 Justice,  Knowledge, Love , 踏實愉快地教出21世紀人材, 那些才是小朋友應要學的.

回覆樓主:

我個仔讀緊, MS 校長同每科老師都 very nice and helpful, 教得好好,學校 facilitates 亦非常好, lunch box都好食, 滿意,依家一丶二丶五on campus,三丶四Online

chochofatcat 發表於 20-10-23 00:59
小兒在 AIS 第二年了, K1 下學期轉校過去, 一讀就近二年, 日日上課放學回家後都話上得很開心, 最重要係呢間 ...

絕對同意我個仔讀咗兩年本地私校,教學System同50年前不變轉咗之後真係覺得俾錢都值得,現在家長細路都開心
‹ 上一主題|下一主題