用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 deleted
樓主: heily123
go

deleted   [複製鏈接]

Azzurro 發表於 20-10-20 08:38
https://www.learninghabitat.org/zh-hk/placement-results
比如學之園(因為信息比較透明)
2019-2020 五 ...
@hkpapa,
唔知你幾時可以出一個幼升小貼,界定一下什麼是band 1 a 幼稚園

zaba    發表於 20-10-20 08:59

https://www.victoria.edu.hk/en/school-placement.php
比如維多利亞幼稚園,三年畢業生 2017-2020 共 2230人
三年加起來有 1401人去了 1a小學

除而三即係每年 740人有467人去了1a小學,63%
比學之園更高

不過不要忘記,學之園和維多利亞家長有錢
基本上貴的國際學校和直私都報的起,選擇比不富有家長多很多。。

同樣係男女校神校,聖保羅男女報名人數比陳守仁少很多。。
現實很殘酷,也很簡單

b3410 發表於 20-10-20 08:24
幼稚園學的知識,學術方面,或者所謂打的底,對小學/中學/將來大學/一世人,其實真的唔重要。小朋友能力到 ...

咁2著數過1少少。幼稚園時的所謂催谷比小學時的催谷輕鬆得多。 小學要努力6年,年年為保住級10 而作戰,超大壓力。

magmum 發表於 20-10-20 07:40
想問問大家有冇聽過「小三成績下滑理論」?想問問子女讀緊小學的家長究竟多唔多小朋友會中呢個現象?我見趙 ...
鬼唔知阿媽係女人咩但香港(and asian) 教育制度唔容許呢。
C幼程度較高其實都不是一定谷,而谷亦未必人人能受惠。

至於小三下滑論,學如逆水行舟 不進則退,而好的開始是成功的一半

b3410 發表於 20-10-20 08:24
幼稚園學的知識,學術方面,或者所謂打的底,對小學/中學/將來大學/一世人,其實真的唔重要。小朋友能力到 ...
要做你講既 (1), 喺 EK 世界裏面要好有堅持啊

eczemabear 發表於 20-10-20 07:18
老老實實我小朋友券幼每個月出去外補都幾千蚊!同私幼學費無分別。所以如果有得簡過,我會簡私 ...

Deleted

回覆 eczemabear 的帖子

好的,等我再調整一下進度

回覆 creambun 的帖子

中學未有特別的打算,但想佢讀英文中學,始終到時讀degree課程,無甘吃力~所以諗緊英小,係咪比一線津校好呢,始終語境唔一樣~呢樣係我既迷思~thx

magmum 發表於 20-10-20 07:40
想問問大家有冇聽過「小三成績下滑理論」?想問問子女讀緊小學的家長究竟多唔多小朋友會中呢個現象?我見趙 ...

Deleted

zaba 發表於 20-10-20 09:00
要做你講既 (1), 喺 EK 世界裏面要好有堅持啊
我哋之前就係做咗1)
其實係後知後覺,如果依家從新選擇,唔知是否堅持到?

不過,依家完全無後悔,反而好開心小朋友可以跟返自己的腳步。

所以做番自己啦!

heily123 發表於 20-10-19 09:10
讀券幼嘅你有冇後悔?我就有,當年揀幼稚園時真係好天真,以為搵間屬自已宗教有愛心嘅幼,開開心心就夠,而 ...

其實視乎你小學想唔想讀直資私立小學。如果想,私幼就比較有優勢,你見私幼嘅升小派位大部份係直私,學卷幼稚園就掉返轉。

hkgra 發表於 20-10-20 09:07

中學未有特別的打算,但想佢讀英文中學,始終到時讀degree課程,無甘吃力~所以諗緊英小 ...

咁又要視乎是哪一間英小和哪一間津小。英小都有好多,如果TSL, SFA 就十分好啦,讀得好的話將來升中有好多選擇。英文程度比大部分地區津小好。不過津小亦有St Mary, Maryknoll 等坐陣。

b3410 發表於 20-10-20 09:11
我哋之前就係做咗1)
其實係後知後覺,如果依家從新選擇,唔知是否堅持到?
咁我應該以你為學習目標. 我囡先K1, 我希望佢按自己步伐成長 (學術都會自己教下)

如果是新油天VS林文燦/嶺小,甘係咪新油天比較好

睇得多bk
應該係後悔生小朋友多啲

zaba    發表於 20-10-20 10:49

hkgra 發表於 20-10-20 09:34

如果是新油天VS林文燦/嶺小,甘係咪新油天比較好

如果睇升中成積,嶺小是3間之中較遜色。你可以比較新油天及林文燦兩間的升中成積,看看哪一間適合自己多些。

好,謝謝~

回覆 fwstides 的帖子

唔洗睇,都後悔~哈哈~不過,小朋友都帶來快樂

fwstides 發表於 20-10-20 09:47
睇得多bk
應該係後悔生小朋友多啲
係呀
睇得呢度多真係會覺得一係有錢到afford到國際學校/去外國升學, 一係就父母係神津舊生, 又信埋教, 如果唔係真係唔生好過

其實同連登果啲"窮人生仔正XX"理論差唔多

其實後悔是無用的,倒不如諗下點幚個小朋友。
講真,個個小朋友能力不同,有啲可以早啲教佢識多啲去考小學。
但有啲小朋友係能力都未發展到嗰個位,你迫佢就等於,叫一個3個月大既B食糊仔一樣,能力未及,太早迫對佢既影響大過先等到能力所及再去追,更好。

zaba    發表於 20-10-20 10:49
‹ 上一主題|下一主題