用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 deleted
樓主: heily123
go

deleted  

heily123 發表於 20-10-20 17:58

明白你,個回覆真係好無禮

當初揀邊間幼稚園,同經歷過陪小朋友一齊學習,係兩回事,好多事都係經歷咗先知

而且好多有經驗家長都未必誠心分享,未必知道切身問題

其實近年好多谷都係咁報喜會俾人鬧曬命,報憂會被奚落揶揄。漸漸大家都唔願意分享身邊的事同物了。

ok3 發表於 20-10-21 12:39
其實近年好多谷都係咁報喜會俾人鬧曬命,報憂會被奚落揶揄。漸漸大家都唔願意分享身邊的事同物了 ...

打幾隻字太容易,不用負責

回覆樓主:

我個人認為無後悔藥食架,唯有努力向前。利申,我仔仔讀邨校,不過讀邊間都係緣份。

人類之所以咁多煩惱,就係未學會trade off

無一樣野會完美,每一個選擇都有優缺點。

咁當然,私幼都可以開心同學好自理。但學費貴同埋唔gurantee一定考到直私都是缺點

ok3 發表於 20-10-21 12:39
其實近年好多谷都係咁報喜會俾人鬧曬命,報憂會被奚落揶揄。漸漸大家都唔願意分享身邊的事同物了 ...

非常同意

超級奶爸爸 發表於 20-10-20 21:42
如果係無品,就直接同版主檢舉。我就唔明有啲家長成日喺度賴呢樣頼嗰樣,小朋友讀私幼同卷幼,都要家長同 ...

點解仲可以咁理直氣壯?!問題係你同人素未謀面,憑人一句後悔就話人地無努力過?又憑乜嘢話人而家唔想努力?就算父母跟到足小朋友學習,一日未出去面試,一日都唔知出面咩世界㗎喎,邊個可以肯定自己小朋友十拿九穩?父母怕自己無比到最好嘅小朋友,係人之常情,唔覺得有咩好笑。

其實有咩後悔呢?
小朋友讀得唔開心,學壞左就真係後悔

讀名幼入名校好似好多,但好多名幼學生人數比一般幼稚園多好多﹐計百分比,可能唔係差好遠。

同埋未必關學校事,係入名幼個班家長本身都非善類,家長教小朋友絕對比學校多,就算而家停課三年,佢地出去考直私,都會係比較強的一班,因為自己谷。唔係學校的問題。

卷幼都有不少人入直私,但唔係直私就冇好學校?入左直私讀唔掂都大有人在。

而家先小一,小朋友係要有童年的~~~~我個個,傻下傻下,開開心心咁開左三年。幾好

tummypooh 發表於 20-10-21 20:19
其實有咩後悔呢?
小朋友讀得唔開心,學壞左就真係後悔

同意!幾時開始變到個風氣係「直私=名小=信心保証」咁嘅呢?

zaba    發表於 20-10-22 08:44