用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 deleted
樓主: heily123
go

deleted   [複製鏈接]

回覆樓主:

名私幼,我囝日日happy返學,全校關愛,課程'
的確跟小一二深D,家長羣有表示深,但功課習慣左開心做完,佢根本吾知乜叫深,仲自己贊自己。
happy 定吾happy school係誰定,卷吾一定happy ,我見我表弟個囝忙過我個囝……

boyboobee 發表於 20-10-19 18:53
有個思想誤區:私幼就唔係Happy school? 學快啲深啲就一定叫谷? 小朋友一定唔Happy? 我兩個小朋友都係私幼 ...

對!呢種錯誤思想誤導了好多家長,做錯了不少選擇。到考小時先發現中伏已有點遲。

話當年,自己小朋友讀KG係要比錢嘅,比比下就出現所謂卷幼和私幼,咁又慳返少少,KG成為所謂卷幼,收咗3幾年錢,KG又變返私幼,某天唔知因乜原因返去KG,同KG校長講起,但話啲家長投訴唔使錢,話俾學費可以程度高啲啲,俾壓力KG要收返學費,咁咪加少少學費唔成為卷幼囉~~~

呢啲就係用家心態,加咗少少學費成為私幼,大家哈皮晒,但教嘅嘢係差唔多,一向都係出咗名‘淺’又輕鬆,但又非常高比率考入直私喎,又唔覺得初小程度出現問題,仲咁多年都係家長熱捧KG添,卷幼私幼年代如是~~~

都係睇家長點栽培,有人讀券校可以攞好多Offer,又聽過讀私校一個Offer都冇,凡事都有兩面。

學校故知然重要,但家長栽培都一樣重要。

heily123 發表於 20-10-19 09:10
讀券幼嘅你有冇後悔?我就有,當年揀幼稚園時真係好天真,以為搵間屬自已宗教有愛心嘅幼,開開心心就夠,而 ...

有呀~除非你吾報直資私校!吾係一比下去就好大分別,就算外補已經爭好遠

要入神校名校,私同學券幼都唔會足夠,
要做最多嘢個個係家長。

我都係學券幼,唔覺有咩問題。

大嘅券幼,學術淺,冇外補,我唔後悔讀券幼,只怪自己唔識由k1開始谷下學術,學校教得雖然淺,但教得小朋友自律,放學自己做功課唔需要家長督促,小朋友亦好乖,佢唔抗拒做功課甚至覺得功課就係遊戲,呢d都係幼稚園教得好,細佬嚟緊都會讀券幼,不過我會由k1開始同佢谷吓學術,希望到佢考私小會攞到offer。

回覆樓主:

我小朋友happy券幼,佢到五歲我先谷下佢學術,幫佢脫離文盲。如果有得從頭再簡,我一定會幫他簡私幼。而家佢幼稚園好似托兒所咁,無乜功課,教得淺,乜都要我跟,我好辛苦。好采我谷得及時,考心儀小學時佢都認到少量字,而現在已經好大進步,可以自己謮簡單英文書本(每一頁幾句仔果啲)。

小朋友讀私幼,讀得好開心,語境好好,小朋友聽講英文冇問題。學校程度我覺得中上,很容易應付,k3要英文作文,中文造句,數學好淺,外補英文數學,數學一星期做3本練習小朋友都冇問題

其實谷吾一定吾happy, 睇小朋友能力,早d發現小朋友吾受所謂谷,知道係咩問題,可能對於日後揀小學都有幫助

hj0217 發表於 20-10-20 01:33
小朋友讀私幼,讀得好開心,語境好好,小朋友聽講英文冇問題。學校程度我覺得中上,很容易應付,k3要英文作 ...

我覺得私幼嘅英文語境就已經值呢個學費!券幼同外補最難就係提供英文語境!雖然我嘅小朋友係讀券幼,如果有經濟能力我都會建議讀英文私幼!

EudyptulaMinor 發表於 20-10-20 03:31
我覺得私幼嘅英文語境就已經值呢個學費!券幼同外補最難就係提供英文語境!雖然我嘅小朋友係讀券幼,如果 ...

老老實實我小朋友券幼每個月出去外補都幾千蚊!同私幼學費無分別。所以如果有得簡過,我會簡私幼,起碼語境好好多

eczemabear 發表於 20-10-20 07:18
老老實實我小朋友券幼每個月出去外補都幾千蚊!同私幼學費無分別。所以如果有得簡過,我會簡私 ...

私幼仲要係每日返學3,4個鐘都有一個net對住你個細路,雖然吾係不停講不停講,但點都抵過一星期外補上一堂英文

回覆 hj0217 的帖子

私幼小朋友英文流利,係咪已經可以拼音串字?我小朋友讀券幼,英文對話係可以,但用唔到深既詞彙,都係簡單既~但串字依然好差,有上拼音班
但我哋有外補英文,一星期大概三日,工人姐姐主要用簡單英文同小朋友溝通,盡量叫小朋友每日睇點讀英文書~

想問問大家有冇聽過「小三成績下滑理論」?想問問子女讀緊小學的家長究竟多唔多小朋友會中呢個現象?我見趙sir話直私校有呢個現象,所以鼓勵幼稚園搵learn through play的幼稚園
https://mamidaily.com/article/94373/幼稚園選校-讀書應-先甜後苦-還是-先苦後甜-專家教你該選happy-school或是催谷式學校

樓主,我見你特登揀同自己宗教的學校,證明你重視信仰。我相信經過一輪(可能是難敖)的等待後,你的神會最終為你小朋友預備最適合既小學

如果小學,有得揀,一線津校會好啲,定揀英小直資好?謝謝

hkgra 發表於 20-10-20 07:39

私幼小朋友英文流利,係咪已經可以拼音串字?我小朋友讀券幼,英文對話係可以,但用唔 ...

幼稚園呢個階段比小朋友大量認讀同拼讀先,之後先串字,唔需要太急叫佢地記晒點串啲字。

magmum 發表於 20-10-20 07:40
想問問大家有冇聽過「小三成績下滑理論」?想問問子女讀緊小學的家長究竟多唔多小朋友會中呢個現象?我見趙 ...

如果小朋友讀私幼,小學讀直/私小學的話相信少發生此現象。直/私小學課程比較靈活亦教得快和深一些。私幼雖然教得深,但係直/私小學就讀的話這些本錢都好快用完,好少出現已經全部學識,上堂無心機的情況。如果名幼生小學時去讀寶校的話就另一回事了。

hkgra 發表於 20-10-20 07:40

如果小學,有得揀,一線津校會好啲,定揀英小直資好?謝謝 ...

視乎你想小朋友將來入讀什麼中學。目標是直資中學?還是一缐B1 津校?選好中學後再看看那一些小學畢業生多升讀你的目標中學。

幼稚園學的知識,學術方面,或者所謂打的底,對小學/中學/將來大學/一世人,其實真的唔重要。小朋友能力到了,小學唔使3個月,已經完全可以掌握幼稚園3年的心血。

不過,依家全民考直私,叩門爭入名校,這個階段,幼稚園所學的知識就非常重要。

問題來了,究竟是

1) happy 渡過幼童/初小階段,順應小朋友自身發展規律,適當的時候做適當的事?不過可能要接受直私0 offer, 或者至少好難入到神校這個短期結果。即係起跑的時候搶唔到一個好位置,當然之後可以慢慢發力再追。

2)逆天改命,提早催谷,幼稚園階段裝備好小朋友,爭取入神/龍/名校,贏在起跑線。雖然初初辛苦,不過如果入到龍,可以減少升中壓力,放慢腳步睇風景,修整之後再加速。

3) 家有神童,自幼喜愛讀書學習,唔使催谷已經主動要求學習多D,happy 地準備好自己,輕松入神校。
呢個真係上上簽

zaba    發表於 20-10-20 08:58

https://www.learninghabitat.org/zh-hk/placement-results
比如學之園(因為信息比較透明)
2019-2020 五個分校有513人
398人升讀直私和國際學校,其中231人去了 1a級別小學
115人升讀官立資助學校,其中57人去了1a級別小學

如果幼稚園和小學都有所謂 1a 1b 1c 之分,如中學所說
學之園肯定係 1a幼稚園
考到 1a小學(定義:麻煩自己研究)百分比很高(56%)
但是都有很多人降級去到 1b 1c 甚至 band 2 的小學。。。
‹ 上一主題|下一主題