用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 同為女神校,St.Mary與Maryknoll比較,有何優勢?不及之 ...
樓主: JannyYin
go

同為女神校,St.Mary與Maryknoll比較,有何優勢?不及之處?    [複製鏈接]

MCSPS,英小,有呈分試。
小一時經抽奬收的學生質素好參差,但6年後學校可教出7成B1,證明學校有一套長時間運作後證實work的校學方法。中學部水凖得以保證都因為有一批MCSPS。
有呈分試,學生一定要讀書,相對吾使俾甘多功課學生。
6年英小,對非英語家庭的小朋友的英語有很大作用。
升吾到中學部,不代表她差,好多MCSPS去到其他中學後名列前茅,有自信會更有動力學習,大家最後都係考同一個公開試。
old girl可以係MCSPS影婚紗相,吾知算唔算優勢。
另,有直資後,神校只有SPCC、DGS。

Arabellahk    發表於 21-1-2 13:20

lovedgs 發表於 20-12-19 10:24
MCSPS,英小,有呈分試。
小一時經抽奬收的學生質素好參差,但6年後學校可教出7成B1,證明學校有一套長時間 ...

超級贊同「小一時經抽奬收的學生質素好參差,但6年後學校可教出7成B1,證明學校有一套長時間運作後證實work的校學方法。」

JannyYin 發表於 20-10-19 07:35
如題。比如在校舍環境、教學模式、師資陣容、校風學風、學生質素、、升中成績等各個方面。

...

St Mary 唔算係神校

回覆樓主:

Maryknoll hea d, st mary 緊張d

回覆 franciscat888 的帖子

冇辦法啦!而家St. Mary同天神個模式一模一樣。

個人覺得Maryknoll, DGJS 先係神校...ST MARY 應該唔係嘛....

kekeneko 發表於 20-12-29 14:54
個人覺得Maryknoll, DGJS 先係神校...ST MARY 應該唔係嘛....

St Mary 比兩者低調,其實未接龍前St Mary 的公開試成績的確好神。

津校,有龍,來講,屬於神校

你叫Maryknoll全龍试下!?

https://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/153

從這裡看, st mary 屬band 1A. 不用錢、一條龍,只是可能比較專注讀書,還有甚麼可彈呢

https://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/213

Maryknoll, 早年成績相對不穩定。

不過,一間學校好不好,不應只睇DSE成績,咁樣太表面了

Arabellahk    發表於 21-1-2 13:21

我太太是典型的 Marian, 由 SMCS 至 SMCC; 我工作上的老闆亦是 Marian 大大師姐,身邊亦有不少 Marian 同事/朋友。所以小弟對  St. Mary 的認識和感受未算太弱。 Marians 给我的感覺是 polite, caring, humble and knowledgeable. 相比其他官/津/直/私女校,或者好多人覺得 St. Mary 極低調和神秘,但這正正引證了仁愛女修會默默地在本地辦學的精神。而我最欣賞的是 SMCC 仍然堅守為津貼中學,沒有隨波逐流地轉為直資。要是您認為它不是心目中至 TOP 至勁,乾脆把機會留給懂得欣賞它的知音吧。

Happy11111    發表於 21-1-21 13:32
Happy11111    發表於 21-1-21 13:32
beirut    發表於 21-1-21 12:53
Happy_J    發表於 20-12-30 14:24
JoyJoyYu    發表於 20-12-30 11:24

JannyYin 發表於 20-12-19 10:29
超級贊同「小一時經抽奬收的學生質素好參差,但6年後學校可教出7成B1,證明學校有一套長時間運作後證實wor ...

St Mary比MCS更是如此,連中學學生都冇揀,所以我特別欣賞st mary

回覆樓主:

我女已在smcs讀了三年,三年來對學校所有野都非常滿意,包括老師關懷、師生互動、同學氛圍、疫情極速高效應對、課程設置等等,我真心慶幸當時幫小女由另一間傳統女龍私校轉到SMCS,絕對是一個正確的決定!

fixedstar99 發表於 20-12-30 09:37
我女已在smcs讀了三年,三年來對學校所有野都非常滿意,包括老師關懷、師生互動、同學氛圍、疫情極速高效應 ...

請問教學及功課量上,SMCS 和先前的傳統女龍分別大嗎?

kiwi2007 發表於 20-12-30 08:01
我太太是典型的 Marian, 由 SMCS 至 SMCC; 我工作上的老闆亦是 Marian 大大師姐,身邊亦有不少 Marian 同事 ...

非常認同, 我自己係天神+SMCC, 現今社會, SMCC大可轉直資, 揀學生保校譽, 這才受大眾追捧, 但她仍堅持一條龍, 是十分有”義氣”!  為了一個都不能少, 又保住成績, 唯有大家一起刻苦努力, 若對她有懷疑, 留給其他知音吧

kiwi2007    發表於 20-12-30 12:48

creambun 發表於 20-12-30 10:38
請問教學及功課量上,SMCS 和先前的傳統女龍分別大嗎?

SMCS更加輕鬆

fixedstar99 發表於 20-12-30 13:56
SMCS更加輕鬆

贊成。

SMCS 課程好有系統,教法都算全面,小朋友一直都好鐘意返學。現在已高小都從未補習,可以參加佢自己喜歡嘅課外活動,保持閱讀習慣,對學習事半功倍。

SMCS免費之餘,仲有中學backup,當然為左小朋友同學校,都唔會hea讀,保持返讀書應有態度,自主學習,亦為中學課程做準備。

學校小班,見非精英班好似得20人左右,老師好努力幫有需要同學。反而精英班有30幾人,功課亦相對少。

相對其他直私神校,只可以話實而不華,課外活動豐儉由人,亦沒有特別出色表現,但亦唔會為學生帶來壓力,所以無咩可比,有能力、有心力,又考到,當然就揀神校啦,留返SMCS個位比有心人入讀。

聖瑪利並沒有奢華的衣裳,
但卻有一尊神聖的聖母像。

☆版權所有 [email protected]

fixedstar99 發表於 20-12-30 13:56
SMCS更加輕鬆

你唔係第一個話讀SMCS輕鬆的人,我有朋友都係咁講,但奇怪EK成日話SMCS好谷,雖然那些大都不是用家,可能一條龍之後真係壓力細咗,同每個小朋友能力始終不同。

964000 發表於 20-12-31 01:05
你唔係第一個話讀SMCS輕鬆的人,我有朋友都係咁講,但奇怪EK成日話SMCS好谷,雖然那些大都不是用家,可能 ...
全龍壓力少左好正常!
‹ 上一主題|下一主題