用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 同為女神校,St.Mary與Maryknoll比較,有何優勢?不及之 ...
樓主: JannyYin
go

同為女神校,St.Mary與Maryknoll比較,有何優勢?不及之處?   

以名氣來說,Maryknoll真係出名好多,聖瑪利真係唔出名,很多人識聖家都唔識聖瑪利。以外在條件來說(校園,英小,自由度),大部分家長都會投Maryknoll一票。

我很感恩六年前囡囡幸運抽入SMCS,她正是「中間層」學生,呢五年多沒有因為升中壓力狂補習或操課外活動,成日話自己讀緊happy school. 上年綱課完結後不久就呈一,今年呈二前呢個幾月我身體不爭氣住了個多月醫院,所有嘢靠阿囡自己搞掂。全是一條龍的政策,讓我和阿囡少了不少壓力。

無人預視到六年後呈分時會有什麼突發事,一條龍就是給了一個安心。學樓上話齋,叻的,嫌棄中學的,一樣可以出去考,或去叩門。

至於中學成績下跌,大家都是可預見的。因為學校全收了龍小學生。但學校整體教學和老師無變,讀書靠自己,要叻的學校有能力拔尖,反而更欣賞老師肯花時間為龍小學生補底。

hkpapa852 發表於 20-11-12 08:16
同準小學生家長講太深入普遍都唔會明,中學表現對佢哋嚟講都係印象派為主 ...

我其實唔係準小學家長,我係上述其中一間既小五家長(emoji) 不過我的確係印象派覺得st mary 成績好 d, 雖然情意結maryknoll 多 d :p

不過其實真係一啲都唔介意邊間叻啲, 因為兩間都好好,邊間好啲或者差少少對小朋友其實分別不大, 學校style, 風氣, 學習environment, 朋輩.... 更為重要 :)

B.B.BaBa 發表於 20-11-12 13:52
唔只 6-7 成,起碼 8成

以前一直大約7成,呢兩年唔止8成,除左自己走個d (轉國際學校或者去更好學校), 差不多收哂

sandylaw617 發表於 20-11-12 15:28
回覆 964000 的帖子

我姪女,5年前,20分自行入到天神,真係有奇蹟

Maryknoll 都識好幾個20分入到 (不同年份)

BBCOW2009 發表於 20-11-12 18:02
以名氣來說,Maryknoll真係出名好多,聖瑪利真係唔出名,很多人識聖家都唔識聖瑪利。以外在條件來說(校園 ...
St Mary 感覺比聖家高一線,絕對不一般!

St Mary 好出名喎,以前幾乎年年出狀元,經常見報,無理由識聖家但唔識 St Mary...... 識 St Mary 但唔識 SPCC 就真係見唔少.......

Arabellahk    發表於 21-1-2 13:15

B.B.BaBa 發表於 20-11-13 08:16
St Mary 好出名喎,以前幾乎年年出狀元,經常見報,無理由識聖家但唔識 St Mary...... 識 St Mary 但唔識 S ...
同感

St Mary 好出名喎,以前幾乎年年出狀元,經常見報,無理由識聖家但唔識 St Mary...... 識 St Mary 但唔識 S ...
講起Mary,其實我由細到大都只識兩個:
一個係聖經上耶穌個母親
另一個係電視台前輩Mary姐

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

欣賞St Mary,100%龍校

sandylaw617 發表於 20-11-12 15:28
回覆 964000 的帖子

我姪女,5年前,20分自行入到天神,真係有奇蹟

天神係易D,St Mary過去十年未聽過20分入到,遲D就唔知。

其實以前St Mary唔係咁出名,係DSE出了幾屆狀元,成績高峰期時更係津校中差唔多最top,不過一條龍預咗整體成績會跌,對學生可能是德政,聽D女仔講的確係壓力細咗開心咗,但本身課程唔淺中英俱佳都要勤力快手至跟到,至於最top 的學生就點都會有出路,佢哋想出去插班唔會有困難。
MCS就幾十年前已經係最出名,連我地D呀媽都識。

964000 發表於 20-11-14 06:24
其實以前St Mary唔係咁出名,係DSE出了幾屆狀元,成績高峰期時更係津校中差唔多最top,不過一條龍預咗整體 ...
我是老餅,在沒有直資學校年代, dgs smcc MCS, 是齊名的!
smcs top students無人會走去考dgs (可能有極端例子),會考高考dgs smcc拍住上,mcs差少少!

现在smcc一條龍,成績退出band 1 A, 有點可惜,但是项德政!

73662710 發表於 20-11-14 09:52
我是老餅,在沒有直資學校年代, dgs smcc MCS, 是齊名的!
smcs top students無人會走去考dgs (可能有極端 ...
唔係啩,DGS出左幾拾個會考10A, smcc 好似有3個喎

Arabellahk    發表於 21-1-2 13:16

兩間受歡迎的女校各有千秋,不相伯仲,為何硬要二取其-以奪武林盟主之位?峨嵋派滅絕師太是否能真正號令天下?傳統女名校有歷史和有成績,校友傳承女兒延續母校精神更加係呢兩間女校特色。大家動輒用神校來形容具宗教背景的學校,有否尊重神的真正意義?申報利益:太太是典型讀足12年的 Marian, 但她從不會貶何東而抬柯士甸 :) 兩者並存總比一隅獨大更精彩呢!

cafeva 發表於 20-11-14 10:23
唔係啩,DGS出左幾拾個會考10A, smcc 好似有3個喎
在有grade inflation 的年代是有點分別,九十年代初期或之前是沒有分別!
我太老,你太年輕!

B.B.BaBa 發表於 20-10-19 13:46
MCS 英小,St Mary 中小,我認為係最大亦係最重要的分別... 就算 St Mary 英文點好,同英小始終係兩回事... ...

同意。
尤其如果準備出國,㨂英小,而且外國學校只會認得最出名嗰幾間。
升中是否一條龍已經不重要了

kiwi2007 發表於 20-11-14 11:01
兩間受歡迎的女校各有千秋,不相伯仲,為何硬要二取其-以奪武林盟主之位?峨嵋派滅絕師太是否能真正號令天 ...

同意!

無獨有偶兩間學校各有-個缺點,何東鬼樹 vs 柯士甸鬼沙池,可惜已經成為歷史了。如果兩者中硬要取其-,我揀 Mary, 因為附近多D好嘢食!

回覆 cafeva 的帖子

有一段時間,St. Mary是不准考10科的。

Joe8889 發表於 20-12-14 13:22
回覆 cafeva 的帖子

有一段時間,St. Mary是不准考10科的。
咁講真大部分學校都係考8科