用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 同為女神校,St.Mary與Maryknoll比較,有何優勢?不及之 ...
樓主: JannyYin
go

同為女神校,St.Mary與Maryknoll比較,有何優勢?不及之處?   

兩間學校邊個做甲一機會大D?

JannyYin 發表於 20-11-4 14:08

會唔會maryknoll 機會大啲?  
始終好多人都嫌SMCS校舍唔靚、學生又老套, 雖則我唔認同(emoji)

valentinored 發表於 20-11-4 20:19
始終好多人都嫌SMCS校舍唔靚、學生又老套, 雖則我唔認同(emoji)
...

本區嘅話,SMCS校網人相對密且選擇較小,都會有影響概率⋯
主要看跨區兩間學校哪個更熱門些,我想應該係Marynoll吧,點睇?

甲一應該都冇乜機會,分別唔大。

b3410 發表於 20-11-10 07:59
甲一應該都冇乜機會,分別唔大。

有私校backup嘅話,二揀一會點揀?

JannyYin 發表於 20-11-10 08:01
揀自己最鐘意果間。唔使理機會幾多

valentinored 發表於 20-11-4 20:19
...

MCS應該係易抽dddd, St Mary係好難抽的,25分也很多人抽不到,MCS間中還聽過有人20分抽中。就算大抽獎計,非正式統計,抽St Mary的我身邊聽到的人全都抽不中,MCS反而都識不少人抽入。

我會揀st Mary,問心, st Mary 知名度低 Maryknoll 好多,雖然級數相近好明顯抽 Maryknoll 的人多幾個開

b3410 發表於 20-11-10 08:31
揀自己最鐘意果間。唔使理機會幾多

二者都在伯仲之間,真係好難取捨,都幾好(emoji)(emoji)

JannyYin 發表於 20-11-10 15:27
二者都在伯仲之間,真係好難取捨,都幾好(emoji)(emoji)
的確都係好好的學校!個人喜歡MCS多些,因為校舍實在太靚

Phyllis97 發表於 20-11-10 15:25
我會揀st Mary,問心, st Mary 知名度低 Maryknoll 好多,雖然級數相近好明顯抽 Maryknoll 的人多幾個開
...

年年放榜, 總有記者捕在喇沙及maryknoll 問家長用咗幾多錢搬入名校網及每月興趣班用多少錢, 可想而知知名度有幾高

都係一樣渺茫,但總有人會中,maryknoll 我記得大約有6-7個甲部位..... 我都識有人入到,不過真係好難

如果比較乙部,mcs 應該容易啲因為 同校網仲有兩間女校

Mcs 相對比st mary輕鬆啲, 冇咁傳統.... 講緊相對上.... 但中學成績應該st mary好啲

Vana 發表於 20-11-11 10:18
Mcs 相對比st mary輕鬆啲, 冇咁傳統.... 講緊相對上.... 但中學成績應該st mary好啲

近幾年都唔係啦,St Mary 跌唔少

B.B.BaBa 發表於 20-11-11 11:33
近幾年都唔係啦,St Mary 跌唔少
同準小學生家長講太深入普遍都唔會明,中學表現對佢哋嚟講都係印象派為主
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

JannyYin 發表於 20-11-10 08:01

我都係有私校backup,諗緊甲一放邊間,又覺得,諗嚟都無謂

hkpapa852 發表於 20-11-12 08:16
同準小學生家長講太深入普遍都唔會明,中學表現對佢哋嚟講都係印象派為主 ...

St Mary是名校中唯一唔洗錢的一條龍直升,連band 3都收番,一般津校名校都是篩走約底層學生再收精英,整體成績預咗冇得比的了。不過對於小學生家長,點知自己小朋友將來會讀成點,一條龍有不錯的中學直升的確是好吸引,見人呈分尤其邊緣人都好大壓力,為拉高幾分連arts都要補習,band 2個班又唔洗一升中就變「底層」,所以看家長想要甚麼,不只是看DSE分數,津校本身就不多類型選擇。

津校本身並非不多類型,只係,選擇權並非在家長手上~~~

964000 發表於 20-11-12 10:21
St Mary是名校中唯一唔洗錢的一條龍直升,連band 3都收番,一般津校名校都是篩走約底層學生再收精英,整體 ...

不過MCSPS都係有6-7成可以直升,而且升中的時候報直資/自行也比較自由,少限制。(St. Mary 就比較束手束腳)。如果真係成績好top,出路可以更廣。如果真係band 3, 一直捱,其實好辛苦,不如揀間更加適合自己的,可能進步空間更大。

中間的同學可能揀st. mary 更好,穩穩陣陣

b3410 發表於 20-11-12 11:41
不過MCSPS都係有6-7成可以直升,而且升中的時候報直資/自行也比較自由,少限制。(St. Mary 就比較束手束 ...

唔只 6-7 成,起碼 8成

b3410    發表於 20-11-12 16:06

回覆 964000 的帖子

我姪女,5年前,20分自行入到天神,真係有奇蹟