用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家小一都幫小朋友報咗幾多間學校面試? ...
go

大家小一都幫小朋友報咗幾多間學校面試?  

我只報咗3間,全部都係屋企附近嘅。本意非常唔鐘意小朋友返學舟車勞頓⋯但近幾日又有少少內疚,覺得好似太過佛系,無幫小朋友爭取多啲機會。大家呢?

報咗4間理念相近的

clean112 發表於 20-10-18 16:51
我只報咗3間,全部都係屋企附近嘅。本意非常唔鐘意小朋友返學舟車勞頓⋯但近幾日又有少少內疚,覺得好似太 ...

報左4間

12間

回覆樓主:

6間

報6間已經頂吾順,又interview 又拍片

clean112 發表於 20-10-18 16:51
我只報咗3間,全部都係屋企附近嘅。本意非常唔鐘意小朋友返學舟車勞頓⋯但近幾日又有少少內疚,覺得好似太 ...

6間

回覆樓主:

12間直私

5間,2間拍片3間面試,已經覺得好疲累,有朋友報左1x間,呻拍片拍到懷疑人生

15間

apple1990    發表於 20-10-18 21:36

3間,要拍片既全部飛走,小朋友唔鐘意對住鏡頭,你迫佢拍都唔會拍得好,無謂因為拍片而搞到關係變差

上年報十幾間,但心儀的有offer就不會再去。有機會撞,有時小朋友狀態唔好或病了,多啲穩陣啲,到時先決定去不去。

回覆樓主:

16, 仲想報多一間

apple1990    發表於 20-10-18 23:12

raicherry 發表於 20-10-18 21:57
3間,要拍片既全部飛走,小朋友唔鐘意對住鏡頭,你迫佢拍都唔會拍得好,無謂因為拍片而搞到關係變差 ...

哎,宜家我都好憎自己,琴日培僑限日拍片,我勁急,小朋友俾我搞到夜晚十點,已經好辛苦仲要再配合我拍,但精神好差,條片當然唔得,我仲鬧小朋友,小朋友好委屈。今日瞓醒1 take過。諗返,我真係好衰。但又係無奈嘅。耐心同小朋友港唔好放棄,但小朋友聽唔入耳。

我都唔喜歡拍片,親子關係差左。我有間都冇拍片放棄左,拍左5間都身心疲勞(小朋友同家長),仲要拍完唔知得唔得,學校又未必睇。。你地係咪全部需要拍片都會拍呢?有冇係放棄唔拍?

siucheng2000 發表於 20-10-18 23:01
我都唔喜歡拍片,親子關係差左。我有間都冇拍片放棄左,拍左5間都身心疲勞(小朋友同家長),仲要拍完唔知 ...

3間都係拍片,但2間俾夠時間都ok.另外一間拍到我同小朋友都喊咗

我報左17間...但我自問不是怪獸家長...我目標係唔想大抽獎,唔想填鴨式教育,同比多D機會小朋友面試吸收下經驗(但有D估唔到咁多學校都要拍片).同埋我個女唔係叻..我冇報神校..因為我知唔適合佢..我目標係龍校,其次就係屋企附近的直資,其他收左先算,首先報左音小..呢間係最快派彩..難聽D叫後備..同吸收經驗..佢間學校唔差..但太遠..我住大西北的..結果唔收..之後仲有兩間都唔收..心情開始緊張....到上星期我家附近的直資收左...成個人放鬆晒...之後很多面試都冇去或冇交片..淨低3間龍校..今日其中一間培僑要兩日內要交片..我都叫叫個女盡力吧..如果唔得都冇辦法..但必須要盡力...結果都錄唔成功放棄左..但最起碼我見到個女肯用心去錄..又可能有一間學校收左我先可以個女錄唔錄成功都得..如果一間都冇收..我知估我點都要個女錄好先得..講咁大輪野..其實想講..報名費唔貴..點都報多幾間..每間學校收生標準都唔一樣..唔好諗自己小朋友唔夠人叻..或細B..有D學校係考禮貌同反應.唔一定係考學術...有學校收左你..就到你權揀學校..有權選擇下一步點做..唔洗苦苦等到下年8月..

del----

Ericci 發表於 20-10-18 23:20
我報左17間...但我自問不是怪獸家長...我目標係唔想大抽獎,唔想填鴨式教育,同比多D機會小朋友面試吸收下經 ...

無錯,所以我係有少少內疚同後悔。我自己由細唔喜歡爭嘢,所以就唔想搞咁多間面試。加埋諗住跨區嘅學校就算收咗都未必想去讀就更加唔想浪費時間。
不過,都無計啦,唯有爭取好現在這幾間啦!
如果我有屋企附近嘅直私收咗,我估其它學校我都唔會再搞啦