用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 急問,填jupas 問題
go

急問,填jupas 問題 [複製鏈接]

亞女啱啱先講話,今晚要網上交jupas 返學校,想問預計18至20分,可以揀啲咩?A1都會放教大,佢興趣主要教育,其次仲可以放咩?工商管理之類?我見D分約20, 要填成20個位,有D難
   9    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

現階段主打放榜前有面試的,搏面試表現好有分加
如理科生,engine都有得揀吓;文科生就要選非熱門院校/科目了
不過anyway個個都係dse放榜後有正式分數至大執位,5出5入 全部可以掉次序,基本上一定夠用

想知有機入到咩科,聯招神器幫到你(雖然有網友試過唔係100%準確)
https://dse.myguide.hk

YmOra    發表於 20-10-19 10:02

佢就係文科生,非熱門?嶺南大學係唔係?

醒目開學勳章 王國長老

可試8大非熱門科目,或非8大
嶺大可以呀
建議遲d報埋e app,都有唔錯選擇的

好,真係要多D上黎八下先得,我乜都唔知,thx

回覆 hkhk 的帖子

x 2

醒目開學勳章 王國長老

其實,未必個個學生都明確知道自己想要咩,要考慮幾個因素
1. 自己選修科目,如果選純文,所有理科工程直接斷纜,唸少好多
2. 自己預算成績:夠唔夠分入心儀科目先
3. 想讀咩想做咩:例如夠分入護理,穩陣科目又搵到錢,但好怕血,咁好難做架wor。而且自己無興趣嘅科目,讀起黎都辛苦
4. 如果係target掛牌嘅科目,亦要研究下條路有幾難。例如,我都係上ek至知原來心理學degree係無咩用,因為有master至可掛牌,而心理學master好高門檻;(律師情況相似);相反社工、醫護、教師、言語治療,一個相關undergraduate degree已夠搵食,呢樣我亦會建議各位花時間了解下,以免失預算

所以綜合以上各點,有一部分科目係可以opt out的,然後在可供選擇中,揀一科最理想的。同時考慮自資(同jupas無衝突可同時進行)例如恆大依然經e-app, 但係唔錯選擇,明愛社工,讀完都係持牌社工,係邊緣人唔錯嘅選擇

YmOra    發表於 20-10-21 07:22
幪面超人    發表於 20-10-20 14:02
giver    發表於 20-10-20 13:27

hkhk 發表於 20-10-18 12:11
亞女啱啱先講話,今晚要網上交jupas 返學校,想問預計18至20分,可以揀啲咩?A1都會放教大,佢興趣主要教育 ...

hkhk 多謝您提出,冇諗過咁快要開始報,小兒報2021 non-jupas 都要咁早開始嗎?
剛忙完 UCAS, 現在想專注報美國大學。如果12月才詳細研究,會不會太遲? 獎學金還有機會嗎?

王國會長

giver 發表於 20-10-20 15:31
hkhk 多謝您提出,冇諗過咁快要開始報,小兒報2021 non-jupas 都要咁早開始嗎?
剛忙完 UCAS, 現在想專注 ...

non jupas 要自己留意各校安排

flower9    發表於 20-10-27 14:57
giver    發表於 20-10-26 18:07

Charlotte_mom 發表於 20-10-20 09:26
其實,未必個個學生都明確知道自己想要咩,要考慮幾個因素
1. 自己選修科目,如果選純文,所有理科工程直接 ...
是否只有排A123, 頭3個先有機會interview ? 其他B123, C123, 係無interview架?

醒目開學勳章 王國長老

LovelyKwan 發表於 20-11-4 12:12
是否只有排A123, 頭3個先有機會interview ? 其他B123, C123, 係無interview架?

學校只知你擺band幾,唔知次序
視乎院校做法,有d只見band A,亦有揀人見,亦有全見,as a general rule越競爭大越「高竇」

你要去個別大學學院看,是會有很多,建議先收窄范圍,看目標科目。

Charlotte_mom 發表於 20-11-4 12:35
學校只知你擺band幾,唔知次序
視乎院校做法,有d只見band A,亦有揀人見,亦有全見,as a general rule越 ...
thx

王國會長

只見A 組, B/C 一般都不見無謂浪費大家時間.

hkhk 發表於 20-10-18 12:11
亞女啱啱先講話,今晚要網上交jupas 返學校,想問預計18至20分,可以揀啲咩?A1都會放教大,佢興趣主要教育 ...

https://dse.bigexam.hk/zh-hk/pathway/progs
‹ 上一主題|下一主題