用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 所謂小朋友受唔受谷
樓主: skb2015
go

所謂小朋友受唔受谷 [複製鏈接]

回覆 小曳人 的帖子

同意呀, 如果家長肯花精神時間去跟功課, 其實小朋友係可以谷到的

唔受谷既小朋友係...
你唔迫佢固然唔會自己做,你迫+從旁指導都好,依然做得好慢、好易出 careless mistake、繼而更慢。academic 所有事都冇成就感,越來越冇興趣,但功課唔可以唔交、書唔可以唔溫既情況下,家長只有繼績嚴緊地緊跟,小朋友感到壓力,情緒慢慢谷到爆返出來,而佢爆多幾次、家長都頂唔順,爆返佢轉頭,始終無助做功課、測考。最終全家情緒都受到極大牽動。

但搞清楚,呢種小朋友唔代表冇長處,亦唔代表讀唔成書,我相信搵到佢有興趣既事、好奇心,依然可激發佢對知識既探求,從而回歸到書本,只係傳統學制無法cater 到。

受谷既小朋友....

學術上係醒d,就算明知佢係懶、甚至唔鐘意某科目、抗拒都好,你迫佢、佢點都會快快手搞掂,然後做佢鐘意既野。搵到方法 trigger 到佢,甚至可以超額完成。我小朋友好憎中文認字、但好鐘意比賽,當年將要測考既中字做左套字卡比佢,同佢比賽鬥快認字(當然我讓賽),佢一、兩日記得晒要記既字。

其實受唔受谷、同揀咩學校冇必然關系。佢唔受谷當然可選擇情況下揀d冇咁谷既學校,佢受谷為何一定要揀谷既學校?換一個角度,我覺得受得谷既小朋友更加需要系活動教學既地方學習,令佢更適應日後多變既社會。呢樣反而係家長想小朋友接受什麼類形教育既問題。

993rs 發表於 20-10-19 13:45
唔受谷既小朋友係...
你唔迫佢固然唔會自己做,你迫+從旁指導都好,依然做得好慢、好易出 careless mistak ...

我大個,你以上所講嘅谷同唔谷嘅特徵都有,但我都覺佢係唔谷得,要迫先做,即使做得好,我覺得都係唔谷得嘅特徵

或者咁講,我覺得谷得嘅定義係小朋友做唔鐘意嘅學習時,能否仲乖乖咁去做?態度才是谷唔谷得嘅重點吧(我覺得)

993rs 發表於 20-10-19 13:52
其實受唔受谷、同揀咩學校冇必然關系。佢唔受谷當然可選擇情況下揀d冇咁谷既學校,佢受谷為何一定要揀谷既 ...

我同意你所講

miss0101 發表於 20-10-19 10:02
如果抄寫中文字拖拖拉拉,抄寫英文樂意,抄寫數學喜歡,
是不能谷中文,但英,數受谷嗎,

我女就係唔願意抄寫中文,英數好谷得,課外練習我不停買,佢一有新嘅就不停做,做到我叫佢停都唔肯停,仲逼我唔瞓覺陪佢做,依家復課我就唔再買練習,唔俾佢晚晚咁夜瞓。我諗佢只要唔係抄寫中文字就好谷得,仲係自谷唔洗我操心,可惜我哋起步遲,暫時咩offer都冇,2nd in都未有,一切隨緣,我都係會揀唔催谷小學。

谷唔谷得同讀唔讀到書可以係2回事,有小朋友唔鍾意做功課但可以好叻,有d可以做勁多抄寫功課但唔理解課本講乜。
所以你揀一間適合佢地既學校較重要

EudyptulaMinor 發表於 20-10-20 00:52
我女就係唔願意抄寫中文,英數好谷得,課外練習我不停買,佢一有新嘅就不停做,做到我叫佢停都唔肯停,仲 ...
同我仔好似,係唔鐘意抄寫文。

mnhk 發表於 20-10-20 07:20
谷唔谷得同讀唔讀到書可以係2回事,有小朋友唔鍾意做功課但可以好叻,有d可以做勁多抄寫功課但唔理解課本講 ...

天才波
大個成就更高

我兩個小朋友讀同一間學券happy 幼稚園, 功課超簡單, 兩個人會自動完成, 但大B整整齊齊, 細B歪歪斜斜, 我無因為性格去搵學校, 事實亦根本不由我控制, 結果大B在傳統小學尚算穩定, 細B的求求其其性格在直資也”發揚光大”, 有時我會諗, 如果細B也在傳統小學, 馬虎性格可能會稍稍收斂
‹ 上一主題|下一主題