用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 所謂小朋友受唔受谷
go

所謂小朋友受唔受谷

請問大家係點理解同介定自己小朋友係咪谷得果類?

我小朋友讀緊happy school券幼,功課唔多每日好快做晒,只外補phonics。佢間唔中會扭計唔做我買的練字習作,但要迫的話角力一輪都會做。

我揀學校唔知應唔應該揀好谷的(報名時報左唔同類型的學校),老公話谷到黎佢就受到架啦。請問大家點睇自已小朋友係咪受得谷果類型?謝謝

回覆 skb2015 的帖子

我有兩個小朋友, 兩個都讀學卷幼稚園。
大個個幼稚園個時只做返學校個D功課, 無特別逼佢做其他, 買左個D練習好多剩左未做, 亦唔會自己主動攞起本書, 同佢睇又唔專心。

細個個呢, 學左的野自己溫習, 識寫的字鐘意自己寫下寫下, 以前大個個做剩D練習全部做晒, 之後再買做完一本又一本。攞起本書叫你讀比佢聽, 一本又一本, 你講到口乾都未比你停, 間唔鐘又會攞起自己讀。

觀察下好易知邊個谷得。

學校一定要合適, 谷的學校你谷人都谷, 如果小朋友唔受呢套, 日日困獸鬥好辛苦。我親眼目睹好多名小case, 小朋友配合唔到學校模式, 日日比老師打黎投訴叫你退學, 小朋友返學又唔開心, 絕對唔過癮的。

qpalzm 發表於 20-10-18 07:30

係,其實小朋友讀幼稚園都知佢係受唔受谷,了解佢嘅資質,同埋主要家長係想小朋友點?讀谷嘅學校就預咗大人要陪小朋友做功課溫習一齊谷

skb2015 發表於 20-10-18 07:02

我小朋友讀緊happy school券幼,功課唔多每日好快做晒, ...
受谷的小朋友是你俾練習佢做佢都肯完成,再加d 練習佢都handle 到,個個人都唔同。從小朋友做功課合唔合作,態度等可以看出。最緊要找間合適的學校。

回覆樓主:

有邊間直私係谷,邊間唔谷?

醒目開學勳章 王國長老

聽過人地果d
停課期間阿媽返工,要求阿仔日日自行做4、5份補充練習 自己練樂器,阿仔會做
幼稚園生由谷校轉happy school,小朋友話無默書同quiz,都唔知學左咩

我覺得咁叫受谷囉

qpalzm 發表於 20-10-18 07:30

我仔較似你細仔,不過唔鐘意寫中文字,
英文,數學就明顯鐘意好多。。都唔知算唔算谷得

鐘意睇書,學完又會講返故事比我地聽,

睇書又係不停叫我講,我想休息下都唔比,

同埋鐘意做練習,除左中文mouth:" />

miss0101 發表於 20-10-18 16:05
我仔較似你細仔,不過唔鐘意寫中文字,
英文,數學就明顯鐘意好多。。都唔知算唔算谷得
我細個個乜練習都撈晒, 尤其鐘意認中文字寫中文字。佢k3寫小一字帖, 今日搭車又係咁問我D招牌寫乜。
兩個做功課態度大不同, 大個個做功課話佢唔likey, 就一條蛇咁bea係度, 細個個話佢唔likey, 攞埋本練習入房關門, 過一陣自己做完, 出黎將本野扔落你度。

qpalzm 發表於 20-10-18 17:47
我細個個乜練習都撈晒, 尤其鐘意認中文字寫中文字。佢k3寫小一字帖, 今日搭車又係咁問我D招牌寫乜。
兩個做 ...

我仔,佢自己學英文,英文唔洗教佢已經識好多字,識讀故事,溝通等。
中文唔識都肯學既,肯去用心寫靚字,但明顯冇英文,數學既熱誠,

數學不停叫我寫題目比佢做,中文要係隔離望住佢做。

咁你細仔放心晒,唔洗叫都自動自覺,成續唔洗粗心。

skb2015 發表於 20-10-18 07:02

我小朋友讀緊happy school券幼,功課唔多每日好快做晒, ...

我認為即使小朋友鐘意睇書,學野快, 但抗拒寫字,肯做練習但叫苦連天,再加上手腳慢,粗心大意,都叫做唔受谷。

miss0101 發表於 20-10-18 17:58
我仔,佢自己學英文,英文唔洗教佢已經識好多字,識讀故事,溝通等。
中文唔識都肯學既,肯去用心寫靚字, ...
雖然續書可能少D煩惱, 但佢性格太強烈我有D擔憂, 佢細細個已非常自主, 唔聽人講, 大個左我驚佢不受控制。

謝謝大家

我小朋友上課時唔算專心。做功課就睇狀態,多數要有人督促一下會好啲。一般學校工作紙比較簡單,佢亦願意做同做得好快。但我買的抄寫練字習作就成日又氹又哦先做,狀態差時會做成個幾兩個鐘先寫完。不過佢自己會拎圖書同課本睇,心情好時會自動自覺朗讀。

我另一半覺得佢以上的行為心態反映佢係做到同受谷的,同埋佢再大一點會容易講道理叫佢自動波讀書做功課。我就覺得佢比較反抗抄寫記字,覺得佢唔受谷的。

我地報左唔同類型學校,都想趁仲有半年時間俾我地再觀察一下小朋友適合咩學校。

我個人覺得谷的學校多是抄寫功課和點書測驗多。我自己唔怕陪佢做功課同溫書,係怕佢谷唔起之餘又傷晒親子關係...

回覆樓主:

受谷既小朋友一般係聰明啲

受谷既原因可能係,佢能力可以應付得到,所以你覺得佢仲有好深既潛質

小朋友做作業快或者喜歡做作業,係因為已經輕鬆駕馭功課,覺得很過癮
說明平常多閱讀

如果小朋友唔鍾意做,唔係因為做得唔夠,係因為閱讀不足,我認為
所以解決辦法係多閱讀,而唔係強迫做更多作業

幼稚園階段作業涉及中文字或英文字理解問題
理解問題才能寫出來
理解問題需要多閱讀,沒有其他解決辦法

我認為我小朋友受谷
不過我不喜歡谷學校,因為不喜歡小朋友寫作業
有時間更多閱讀,受益週期更長

Azzurro 發表於 20-10-19 08:51
小朋友做作業快或者喜歡做作業,係因為已經輕鬆駕馭功課,覺得很過癮
說明平常多閱讀
同意呀,我仔喜歡英文,不太喜歡中文,
因為他喜歡看英文圖書,看得明白故事內容,

以及做英文練習時,係自動波不停做,同埋喜歡做。

反而中文決小動力,因為很多字他看不懂,

記得前幾天,他說一本中文圖書,全頁都是字,他看不懂,

打算放棄不去看,後來我閱讀給他聽,他非常喜歡故事內容,

說到口水乾都叫我讀。

所以我決心這半年,幫他記多點中文字,和多閱讀中文書。

kenyuenkc 發表於 20-10-19 00:26
受谷既小朋友一般係聰明啲

受谷既原因可能係,佢能力可以應付得到,所以你覺得佢仲有好深既潛質

我家聰明啲那位是不受谷,佢k2已睇chapter book, 百科全書 documentary 但叫佢寫字會拖拖拉拉。自己寫書又唔會個喎

反而資質及記性一般那位,主動做功課,寫字靚,經常係黑板主動默寫返認到嘅字(k1時),我覺得呢個叫谷得

kimlam953 發表於 20-10-19 09:50
我家聰明啲那位是不受谷,佢k2已睇chapter book, 百科全書 documentary 但叫佢寫字會拖拖拉拉。自己寫書又 ...

如果抄寫中文字拖拖拉拉,抄寫英文樂意,抄寫數學喜歡,
是不能谷中文,但英,數受谷嗎,

不過我覺得香港教育制度就是,

Happy都係要抄寫,除非某些私校/國際學校先唔需要。

學校唔谷,就要靠家長用自己方法同個小朋友溫習,唔係都係跟唔上。

miss0101 發表於 20-10-19 10:02

我唔知,我個係中英數都唔會鐘意寫。
上年佢有谷小及happy小收,我地幫佢選左happy小。而家當然覺得選得啱,因為真係俾到空間佢改及慢慢進步。

好似默書咁,人家津校已默左幾次中英默,我地下星期才第一次英默,仲要默好簡單嘅字。但呢個星期六我見佢好有自信咁自己溫自己改,又真係覺得慢啲係可培養到學習興趣又者唔抗拒先啦(只係我小朋友係咁,我知呢到好多天才仲要好自律個隻,好可惜我個唔係,所以麻煩非喜勿插)

miss0101 發表於 20-10-19 10:02

我估,受唔受谷係視乎學校嘅教學模式和要求,並非來自家長。學校唔谷,小朋友就自然輕鬆得多,家長配合學校指示就已經OK。除非,家長目標係超前教育,為以後去插班~~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實我唔知咩叫受谷,不過如果轉一轉,小朋友肯唔肯坐定定、快快手做功課,咁會唔會簡單d呢?

唔願意可以有唔同原因,未必同聰唔聰明有關,而KG時合作,亦唔代表上到小學會合作,所以,要估埋小朋友性格發展...

不如咁講,除咗問孩子谷唔谷得,不如問埋自己想唔想貼身跟功課

minichong28    發表於 20-10-19 12:37
恐龍家