用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2019年協恩面試
go

2019年協恩面試   [複製鏈接]

小囡今年有幸穿上旗袍上中學,可以share少少經驗比後來者
   73    0    0    0

回覆 koala_emily 的帖子

謝謝先,我想知呀

2010YL 發表於 20-10-17 12:07

謝謝先,我想知呀

你想知咩?

回覆樓主:

interview 會問咩?

回覆樓主:

1st in 流程?
2nd in係咪會問得好mean!?(聽聞)
Thanks

follow,希望做到你小師妹
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/missing_joe/my_photos][/url]

整個過程,大約要留意咩

回覆樓主:

上年經驗
1st in
衹是口頭做試卷,中英數,分小組輪流入不同課室做不同卷
數是算式題,冇文字題,約40題,吾夠時間做的
中文有文言文有詩,包括詞語點解
英文有閱讀理解,也有要讀文章中途要用口填充

2nd in
一男一女老師google meet, 先用中文warm up(興趣,平時做乜之類),之後用英文問(圍繞疫情,在家點過,鍾意返學定在家學習,點解,小學有冇zoom堂及上堂情況,小學生活等),問題不難是關於女的日常生活,不過類似問題重覆問幾次,以不同角度問

kirstyau 發表於 20-10-17 16:23
1st in 流程?
2nd in係咪會問得好mean!?(聽聞)
Thanks

入表就有1st in ,1 1月嘅其中一個星期六由早到晚in完所有申請人,上年約2000人,當日小山崗上人山人海,揸車家長注意交通。整個interview 家長不用出席。囡囡穿梭不同班房做中英數題目,佢話中文閱讀理解個個字明白但唔識做,數學要做得好快,英文考完冇野講。

koala_emily 發表於 20-10-17 18:21
入表就有1st in ,1 1月嘅其中一個星期六由早到晚in完所有申請人,上年約2000人,當日小山崗上人山人海, ...

Thanks!

回覆樓主:

2nd in

我囡係協小升協中,佢安排疫情前12月第一輪面試,當時我和爸爸坐在阿囡左右見梁校長,歷時約40分鐘。

首先校長同家長握手,講吓開塲白之後就用英文問阿囡剛剛在外面等嘅時候諗緊咩?

囡: 你會問我點解想入呢間學校?

校: 點解你想入呢間學校呢?

囡將準備好既罐頭答案背出來 e.g. 活動多,同學叻.....

校: 有好多學校嘅同學都好叻,我哋同學同佢哋有咩分別?

囡: 我哋嘅同學好勤力...

校: 其他學校嘅同學都好勤力....

阿囡開始詞窮

校: 咁我哋嘅同學有咩特質?

囡:.......

校長見阿囡答唔落去,由英文轉中文繼續傾

望到後面兩個關鍵字,協小。已經結束了,面試經歷的參考價值>>>>>>>>零。

medicine 發表於 20-10-17 22:47

望到後面兩個關鍵字,協小。已經結束了,面試經歷的參考價值>>>>>>>>零。 ...
點解可以咁mean? 樓主好心分享下題目, 經驗都要被你咁樣comment....

回覆 medicine 的帖子

協恩小學直升協恩中學,最後那一批學生,現在都大慨中五了。
從此之後, 協恩小學學生都要靠自己的成績,才升讀到自己協恩中學。
因此 協恩小學 學生 面試 協恩, 絕對值得參考。

望到後面兩個關鍵字,協小。已經結束了,面試經歷的參考價值>>>>>>>>零。 ...

有冇參考價值歡迎後來者自行判斷,謝謝你嘅意見

協小升協中咪一樣要in, 雖然佢哋係大戶,但我諗同街外人一樣都係差唔多咁冋校長閒談幾句後問一般的問題(我女係問最鍾意咩科目?一條問題不停伸延落去。)上年我女果班接近一半係協小生,但大家一樣相處融洽!

熱媽 發表於 20-10-17 23:39
協小升協中咪一樣要in, 雖然佢哋係大戶,但我諗同街外人一樣都係差唔多咁冋校長閒談幾句後問一般的問題( ...

要in就要事前準備,難得樓主女考入後都肯分享有用資訊,真係好難得

anitamos 發表於 20-10-17 17:13
上年經驗
1st in
衹是口頭做試卷,中英數,分小組輪流入不同課室做不同卷

謝謝樓主分享

醒目開學勳章

yinyinmanny 發表於 20-10-17 16:02
interview 會問咩?

我女上年2nd in 係online interview, 校長加男老師, 校長用英文問關於阿女portfolio嘅嘢, 問佢覺得邊個獎最重要, 小女童軍考咗幾多個章, 覺得邊個最難考.
男老師就用廣東話問, 問學校停課安排, 鍾意實體課定網上授課, 除咗學校網上教學, 仲有冇用其他方法去自我學習...
仲有問將來大個想做乜嘢職業, 如果協恩收, 會因為乜嘢原因而入讀, 同埋點去應付中學好多活動.
之後校長又用廣東話講下, 阿女提過話鍾意Science, 咁校長同佢講協恩Science好好(都講咗幾耐下)... 最後佢話成個interview佢覺得我同阿女好好感情, 有問如果協恩收會唔會讀. 之後即晚收offer.

200904    發表於 20-10-20 10:41
b3410    發表於 20-10-18 10:00

總之first in 考學術,中英數; 2nd in 兩位老師考“人”,(校長/副校/主任)問關於小朋友個人的問題。

學術冇捷徑,努力提高自己。有機會2nd in, 就真要認真去了解學校多D,學校網站,新聞,課程設計,特色,課外活動等等,設身處地的想一想,自己如果入去讀會點?喜歡什麼?將來想點?熟悉自己的簡歷,參加的活動,獲得的獎項都可以傾一陣。

brainstorm 中文/英文會點問,自問自答。唔駛背,loop多幾圈,自己就知道要講d乜。

家長也認真思考一下,究竟點解想小朋友入讀,點解覺得小朋友適合。

補充,所謂點解想小朋友入讀,其實就係match 學校特色優點 and 小朋友特質。所以都係要先非常了解自己的優點缺點特點期望,再了解學校,自然可以做到胸有成竹。

而且認真思考過,家長小朋友,都可以更加明白究竟邊間學校最適合自己。

‹ 上一主題|下一主題