用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2019年協恩面試
樓主: koala_emily
go

2019年協恩面試   [複製鏈接]

(emoji)(emoji)好有用,謝

anitamos 發表於 20-10-17 17:13
上年經驗
1st in
衹是口頭做試卷,中英數,分小組輪流入不同課室做不同卷

我囡前年first in中文有考四字詞語

koala_emily 發表於 20-10-17 20:26
2nd in

我囡係協小升協中,佢安排疫情前12月第一輪面試,當時我和爸爸坐在阿囡左右見梁校長,歷時約40分鐘 ...

英文講完,校長用中文繼續傾。

校: 你覺得協恩女仔有咩特質?

囡: 好叻....

校: (笑)...仲有呢?

囡:(feel到想喊,因為唔識講)

校長share咗1個做i bank 高層 old girl嘅故事,告訴阿囡協恩女仔重要特徵: 表現出衆同時亦不介意放下身段做下把,懂得幽默。

呢個時候我坐在阿囡隔離陪笑,想起3個我認識嘅協恩old girl:

1. 識於我嘅中學時代,讀書一般,不過當年我去英國探佢,佢非常照顧我,我成日記起佢在kitchen煮3餐嘅身影,為咗慳錢,㷛埋夏桑菊比我去Windsor Castle Day Trip,在沒有Google map嘅年代安排去Paris玩1星期。畢業之後,佢長時間留係出名刻薄難撈嘅大公司做嘢。我覺得佢勤力捱得,做事獨立,好講得笑。

2. 我囡同學仔媽媽,屋企中產之上,自己係女兒協小風頭躉,但auntie從沒故有架子,我囡游水期間長期坐auntie順風車來回泳池,我囡數學跟唔上佢親自教,之後仲介紹埋補習老師比我囡幫佢考好數學,考試期間,auntie送朱古力同佢打氣。我們全家都喜歡auntie,我覺得auntie說到做到,無私分享不計較。

3. 協中補習姐姐,姐姐現在中大神科year 2,,當時佢F5,叫佢食野送小禮物比佢全部say no,同我囡默完書會whatsapp我邊d部分未熟,叫我再跟進,上堂不會玩手機和認真備課,佢哋上堂我好放心,姐姐話賺到學費會用來幫自己交補習費。我覺得姐姐好乖,做事交帶,樸素怕羞。

koala_emily 發表於 20-10-18 12:11

講咗咁多,其實校長interview嘅時候喜歡問協恩學生特質,建議在身邊人或者女兒身上尋找,如果成功在interview 表達出來已經成功咗1半。另外,可以參考之前幾年協中admission talk嘅報道,校長成日講學生特質

koala_emily 發表於 20-10-18 12:20
講咗咁多,其實校長interview嘅時候喜歡問協恩學生特質,建議在身邊人或者女兒身上尋找,如果成功在interv ...

4間女直之中 Dg 學生特質最易指出,HY, SPCS, GH 的學生特質其實有什麼明顯分別?真是一時想不出來!

creambun 發表於 20-10-18 13:05
4間4直之中 Dg 學生特質最易指出,HY, SPCS, GH 的學生特質其實有什麼明顯分別?真是一時想不出來!:fortu ...
HY 女仔捱得,打得

b3410 發表於 20-10-18 14:14
HY 女仔捱得,打得

HY 女籃確是極出色

koala_emily 發表於 20-10-18 12:11

多謝分享

koala_emily 發表於 20-10-18 12:20
講咗咁多,其實校長interview嘅時候喜歡問協恩學生特質,建議在身邊人或者女兒身上尋找,如果成功在interv ...

請問協恩學生有什麼特質?

HY 女仔捱得,打得
絶對同意

HY 女仔捱得,打得

x 2 ~~~

HY 女仔捱得,打得
講得好

koala_emily 發表於 20-10-17 12:03
小囡今年有幸穿上旗袍上中學,可以share少少經驗比後來者

會唔會有普通話問答?

回覆樓主:

二次面試内容沒有普通話。如有幸有offer,想入普教中班,會有普通話測試!

回覆樓主:

協恩女女,讀得又玩得,適應力强,不停測考不當作什麼,長期裝備自己。活動种類繁多,様樣精彩,樣樣吸引,適合好動活潑,活力充沛的女女!

回覆樓主:

一面全學術性,二次面試小分享,一個問題不停延伸,過程要求學生非常專注,節奏十分緊湊,表現投入,有力量。問題圍繞生活,校園和所提供的學生活動資料,內容不難,關鍵是態度,有思考能力,説話自然,有自信和清晰,表現有禮,喜愛服務,不怕付出和辛苦。
全程有點透不过氣來感覺,沒有呼吸位!面試完,累了!!哈哈!!

回覆樓主:

家長角色,全程微笑,適當位置點頭,以表支持和同意囡囡的回答,給信心!(事實,囡囡沒空望我一眼,我自己做独腳戲)

請教1st IN教學術,係做卷嗎?無面談?

mlth 發表於 20-10-20 23:44
一面全學術性,二次面試小分享,一個問題不停延伸,過程要求學生非常專注,節奏十分緊湊,表現投入,有力量 ...

大人聽到都吃力,得個11歲人仔要應付過來,真了不起!

babycute2009 發表於 20-10-21 12:55
請教1st IN教學術,係做卷嗎?無面談?

no paper, either "verbally" or "I pad"
‹ 上一主題|下一主題