用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 學校距離求問,麻煩大家給意見
go

學校距離求問,麻煩大家給意見  

最近為小女升小的事情已經煩悶到頭大,頭髮都白了幾根今早醒來想到一件事情驚得馬上起來問大家
若報名的學校和我家距離比較遠,是否會影響取錄呢?我需不需要提前告知學校會配合小女租房搬家,希望不要影響到取錄。
每天都在想升小的事情,任何細節都令到我寢食難安

我諗除左 WKF 寫明最多只收沙田區內 15%(即係外區仲容易考入),其他都冇寫。

大把人新界出九龍/港島讀直私。學校唔會理你住邊區,你搞唔掂放位最多佢咪畀第二個。

望下唔同學校校車路線。培僑 6:25 兆康站上車都咁遠都得。英華 6:00 將軍澳,St Clare 都有日出康城、青衣。

不過港島學校比較少安排車入九龍新界,如果係嘅話都係只係入藍田將軍澳或者青衣長沙灣。九龍新界學校亦比較少車入港島。你要自己搵保母車或者搞接送。

曾经有女仔見尖咀女校校長,校長第一句就話你住新界返學好遠喎!父母點解释收左會搬屋都無用,最后無收。

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 20-10-17 09:44
我諗除左 WKF 寫明最多只收沙田區內 15%(即係外區仲容易考入),其他都冇寫。

大把人新界出九龍/港島讀直 ...

學校校巴都要夠人至開得成,否則除開一個人太貴
好多年前我已聽過沙田去港島保母車over $3000,係有,但亦好多人唔制
我都唔認為學校會以屋企距離做考慮,揀得直私即無經濟負擔,家長有需要會唸搬屋㗎啦

ar_mak 發表於 20-10-17 10:05
除非成個面試雙方只住關注傾呢個居住地點問題,否則你又好難直接去咁樣下結論。 ...
咁可能有其他原因啦。不過做完卷至有得見校长,通常都收

cafeva 發表於 20-10-17 09:49
曾经有女仔見尖咀女校校長,校長第一句就話你住新界返學好遠喎!父母點解释收左會搬屋都無用,最后無收。 ...

非常多年前,朋友面試都被問過,問佢官塘去南區點返學,佢搭自己車返學。但佢係收咗嘅~~~

mcl203 發表於 20-10-17 10:24
非常多年前,朋友面試都被問過,問佢官塘去南區點返學,佢搭自己車返學。但佢係收咗嘅~~~
...
原来要咁答!

...
原來要咁答

1998Ruby1998 發表於 20-10-17 09:44

大把人新界出九龍/港島讀直 ...
多謝你

cafeva 發表於 20-10-17 09:49
曾经有女仔見尖咀女校校長,校長第一句就話你住新界返學好遠喎!父母點解释收左會搬屋都無用,最后無收。 ...
係想收就唔會理咩原因啦,只可以話自己唔係被收既首選。阿校長都唔係第一年做校長,難道佢唔知自己學校會有四方八面的學生咩?

PTL_L 發表於 20-10-17 11:17
係想收就唔會理咩原因啦,只可以話自己唔係被收既首選。阿校長都唔係第一年做校長,難道佢唔知自己學校會有 ...
如果無意思,校长又會唔會浪费時間第一個問題問呢?

cafeva 發表於 20-10-17 11:34
如果無意思,校长又會唔會浪费時間第一個問題問呢?
冇話冇意思,只係唔係首選,呢啲過門不入的經驗,我都有。

我估咩學校,直私應該唔理~~~

PTL_L 發表於 20-10-17 11:37
冇話冇意思,只係唔係首選,呢啲過門不入的經驗,我都有。
個女仔最後入另一間,殊途同歸

cafeva 發表於 20-10-17 11:40
個女仔最後入另一間,殊途同歸
所以收唔收,我覺得地址唔太關事,重要既係小朋友既能力。收扣門、插班就要搵top student穩定學校既成績。

PTL_L 發表於 20-10-17 11:42
所以收唔收,我覺得地址唔太關事,重要既係小朋友既能力。收扣門、插班就要搵top student穩定學校既成績。 ...
結論同你相反我覺得係關事既
另一間姐妹學校收,即証明佢.能力無問题!

Nancy871015 發表於 20-10-17 07:25
最近為小女升小的事情已經煩悶到頭大,頭髮都白了幾根今早醒來想到一件事情驚得馬上起來問大家
若報名的 ...

我呢個新界人,朝朝6點幾開始,一車車校車由我屋企去港九不同小學,咁你話呢?

最重要反而間小學收左又take offer, 有冇校車或保姆車安排接送先最重要。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

...
重點是:自己車