用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問一下 課外活動 , 或 Physics Olympiad /IMO 之類有 ...
go

請問一下 課外活動 , 或 Physics Olympiad /IMO 之類有助入讀大學 [複製鏈接]

如題
   5    0    0    0

回覆 calendula 的帖子

想問大學會不會看?

calendula 發表於 20-10-16 20:20
如題

佢有位比你報,但會唔會有好大影響就真係唔知。好似我囡咁,佢有BIO同CHEM的Olympic, 而且成績唔錯,最後佢入到A1 HKU,但佢DSE分數是足夠入到,所以究竟大學有無睇就不得而知,不過老實講,最最最重要都係DSE個分數,個D只係輔助,但有一定唔會比無差。

報大學有冇幫助答你唔到
不過參加比賽之前嘅訓練,對學科有一定嘅幫助,阿仔phy 無補過咁滯,chem中六先開始補,都可以考到5**,主要都係靠之前D比賽嘅訓練
而且一齊參加訓練/比賽嘅人(例如ijso 來自不同中學,一齊去中大受訓)去到大學都撞返幾個讀同一系,佢話好有親切感

醒目開學勳章 貢獻勳章

有朋友同我講,出到香港代表隊嘅,已經全球大學任揀

咁算唔算有幫助?

我個人覺得,如果你唔係入神科,而係science related 嘅科,可能入到screening 已經唔錯,大學應該會睇
恐龍家

謝謝大家的分享。 香港代表隊應該難入。頭一二round 可能有機

回覆樓主:

我覺得對報美國大學會有幫助,香港同英國未必

就算報大學未必有直接幫助,但佢哋参與經驗其實都好值得。
我仔都有 Join physical Olympic. 都攞到獎,能夠同好多名校學生一齊比賽競逐,亦可以增強佢自信,對學科都有幫助,係一個好好嘅經驗。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-5 18:38
就算報大學未必有直接幫助,但佢哋参與經驗其實都好值得。
我仔都有 Join physical Olympic. 都攞到獎,能 ...
請問邊道可以搵到physical Olympic嘅資料? 謝謝!

babycam 發表於 21-9-21 16:44
請問邊道可以搵到physical Olympic嘅資料? 謝謝!

http://physics.ust.hk/eng/detail.php?catid=6&sid=19#

洋蔥頭媽咪 發表於 21-9-21 17:40
http://physics.ust.hk/eng/detail.php?catid=6&sid=19#

吾該晒

calendula 發表於 20-10-16 20:20
如題
我仔中同,有UST Bio Olympic獎,佢DSE Best 5取23分,但中文2左,入唔到8大,現在讀緊副學士,個獎對佢冇幫助。

暫時來講,我覺得JUPAS幾乎係睇成績, 大學尤其中意有**, 識人考高分,FIRST CHOICE 排左科需要面試既高分科,佢之後後悔冇去面試,諗住缺席面試,大學就會唔收,佢可以入第二位既中意科,點知放榜後,大學都係照收左佢讀,大學為左面子,鬥收高分,一切以DSE分為主。

October. 發表於 21-9-22 10:42
我仔中同,有UST Bio Olympic獎,佢DSE Best 5取23分,但中文2左,入唔到8大,現在讀緊副學士,個獎對佢冇 ...

大學一向都係以成績行先,所以我覺得 S5-S6 嘅 PG 都幾重要,由其外國大學。未考 DSE  前估計香港大學都會考慮學生在校成績,如果成績理想的話隨時拎到 CO,入讀機會自然大得多。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-9-22 12:05
大學一向都係以成績行先,所以我覺得 S5-S6 嘅 PG 都幾重要,由其外國大學。未考 DSE  前估計香港大學都會 ...

PG 報外國大學好重要,而香港應該得MBBS有CO, 中大醫科7科40分淨係面試前咁易提下,冇實牙實齒俾CO,我仔小學同學話佢7科40分中大醫入唔到。

October. 發表於 21-9-22 13:37
PG 報外國大學好重要,而香港應該得MBBS有CO, 中大醫科7科40分淨係面試前咁易提下,冇實牙實齒俾CO,我仔小 ...

应该不会吧,很多科目都有CO。如果PG 7科才有40,冇CO都正常,可能靣试表现出咗问题,或者科目不对口,几多分都冇用。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

October. 發表於 21-9-22 13:37
PG 報外國大學好重要,而香港應該得MBBS有CO, 中大醫科7科40分淨係面試前咁易提下,冇實牙實齒俾CO,我仔小 ...

冇辦法啦,讀醫科有 “錢” 途,多人爭自然難入

ANChan59 發表於 21-9-22 13:54
应该不会吧,很多科目都有CO。如果PG 7科才有40,冇CO都正常,可能靣试表现出咗问题,或者科目不对口,几 ...
原則上,JUPAS係唔俾CO的(運動員/校長推薦等等除外),公開既係MBBS俾BEST 6 / 42分CO(加權後),如果有網友知其它科有俾CO,希望可以分享下呀,而中大醫科冇俾CO,面試前副院長提過下7科40分(未加權)可以報,面試後都淨係E-MAIL回复面試滿意(或唔滿意)。
我仔小學同學唔知咩原因中大冇收,有可能面試唔PASS,亦有可能7科40分,其中一科計左M1/M2? 男仔較粗疏,冇問到咁詳細。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-9-22 14:26
冇辦法啦,讀醫科有 “錢” 途,多人爭自然難入
其實,亦都有人,夠分唔讀醫,話冇興趣或唔想咁辛苦,我仔都識幾個。
其中有個,屋企家境麻麻,要自己賺錢交學費,佢夠分有突但都唔讀醫,呢個CASE我覺得應該讀醫。

October. 發表於 21-9-22 14:36
其實,亦都有人,夠分唔讀醫,話冇興趣或唔想咁辛苦,我仔都識幾個。
其中有個,屋企家境麻麻,要自己賺錢 ...
校內成績咁好都冇船免學費?

October. 發表於 21-9-22 14:36
其中有個,屋企家境麻麻,要自己賺錢 ...

你好似講緊我仔
佢須然唔算好叻,不過暫時學校比佢嘅 PG, Best 5 係32,7科有44,估算佢應該夠分讀醫,不過佢完全無興趣,反而一心想讀大眾口中嘅水泡科
仔大仔世界條路點行佢自己揀,最緊要佢鍾意我都會支持佢
‹ 上一主題|下一主題