用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 21/22 優才 second interview
樓主: 臭屁股
go

21/22 優才 second interview  

Pixy 發表於 20-11-2 14:17
無錯,早上,3樓

星期日,早,1樓

佢唔係惡不過問問題一條一條緊接好快,只能怪小兒慢熱。

眼見同房另一邊老師廣東話加普通話好有耐性問一位應該講普通話小朋友......

只怪自己唔好彩

回覆樓主:

要等到12月至知,真係頸都長

回覆 Pixy 的帖子

問家長好少,主力問小朋友同evaluate 小朋友學術,個性,睇圖書part 嘅comments

我昨天三樓面見. 小朋友單獨見問乜我唔太清楚. 只知有問英文認讀及計數, 還有講故事. 老師好nice, 家長加入面見前聽到老師同我小朋友傾計.

kekeneko 發表於 20-11-2 15:08
回覆 Pixy 的帖子

問家長好少,主力問小朋友同evaluate 小朋友學術,個性,睇圖書part 嘅comments ...

我果位無問家長問題,家長入去後,老師再問小朋友幾條問題,圍繞日常生活同學校生活既野,然後就講故事。唔知係咪阿女單獨果part太差,唔洗了解家長

Pixy 發表於 20-11-2 15:18
我果位無問家長問題,家長入去後,老師再問小朋友幾條問題,圍繞日常生活同學校生活既野,然後就講故事。 ...

係咪3樓?

我果位無問家長問題,家長入去後,老師再問小朋友幾條問題,圍繞日常生活同學校生活既野,然後就講故事。 ...
我地有問家長關於照顧分工的問題, 然後叫小朋友講下學校生活, 又叫佢講自己最喜歡既故事及原因. 最後就一起合作看圖講故事. 當中老師都好跟我地有閒談.

係呀,我地同呀仔都係咁。呀仔in左前part, 之後叫我地入去,佢再問呀仔日常野,平時鐘意做乜之類,跟住就講故事。個故事都幾難。講完就走得。冇問我地家長特別野。

bananawi 發表於 20-11-2 15:24
係咪3樓?

chiubbbb 發表於 20-11-2 14:40
想問大家鐘意優才邊方面?
每次考慮到初小要返旺角,好似唔太方便

鍾意佢活動教學、重思考創作、少抄寫操練
不過可能我小朋友唔係佢地想要嗰類型..

我地都係303 星期日下午

回覆樓主:

我小朋友嗰日好似問中英數都只答到好少

我入去坐低後都繼續問小朋友,問完就準備講故事同埋問幾句生活問題

有同我講小朋友好誠實同好主動,仲有話佢自理好好(我唔知佢點睇呢part)

我小朋友學術好一般,報名時嗰三條問題我都只係答左幾句,好少字

所以知道自己今次係陪跑,不過都好高興有機會親自面試,因為今年報得好少學校,第一次有得親自面試,優才安排好好,老師好nice

請問小朋友單獨見老師時問過咩問題呢?我仔唔係好講

chiubbbb 發表於 20-11-2 14:40
想問大家鐘意優才邊方面?
每次考慮到初小要返旺角,好似唔太方便

其實我相信這正是優才冇其他學校5-6千人報讀既原因,但如果翻過初小校舍,雖細但所有設施都係for 初小,咁諗就會易接受,overall 優才老師都好好,學校少抄寫非常重思考,中英數都唔淺,所以有學術底入去讀會輕鬆D

tigerdad 發表於 20-11-2 22:58
其實我相信這正是優才冇其他學校5-6千人報讀既原因,但如果翻過初小校舍,雖細但所有設施都係for 初小,咁 ...

初小校舍, 可用麻雀雖小, 五臟俱全來形容。

回覆樓主:

唔緊要,大家加油

我們也喜愛優才, 面試當日所見的老師們也有笑容。面試的老師也算nice,但留意到老師有幾次看錶, 可能小孩不是他們想要的。但我們是遲了一些才被叫入去面見,可能之前一批未見完,所以安慰自己老師趕時間才望錶。

想問過來人 12月才知道(結果),是Final收定唔收?還是揀左之後家長上堂再3rd in?

回覆 gelatpl 的帖子

優才出結果分 2 類
1. Conditional offer: 基本上已經取錄,但必須上晒堂同交功課,之後可確認學位
2. Waiting: 要上堂同交功課,但最後未必有學位

今年冇咗 3rd in