用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boys 有無人收到email?
樓主: laisan225
go

St Paul Boys 有無人收到email?  

Seems that no one receive sms for 2nd interview today?

學校寫明:“學校2020年10月中旬或之前透過學校網頁及電郵通知第一輪會面結果。第一輪會面後被挑選之申請者將獲邀參加2020年11月舉行的第二輪會面。”
但係其實學校自己都唔跟自己定好既遊戲規則操作,可以見得學校係幾巴閉同埋傲氣!完全唔顧及家長感受!

Thomaschung1973 發表於 20-10-20 16:57
學校寫明:“學校2020年10月中旬或之前透過學校網頁及電郵通知第一輪會面結果。第一輪會面後被挑選之申請者 ...

其實突然用sms又唔用email真係玩死人
有2nd in 都話可以用sms, 無收到sms個d好無奈,上網又睇唔到,又唔知有無2nd in

bearbearlove 發表於 20-10-20 17:39
其實突然用sms又唔用email真係玩死人
有2nd in 都話可以用sms, 無收到sms個d好無奈,上網又睇唔到,又唔知 ...

個人覺得今日都收唔到可以當failed了
不過今次學校做法真令人失望

Thomaschung1973 發表於 20-10-20 16:57
學校寫明:“學校2020年10月中旬或之前透過學校網頁及電郵通知第一輪會面結果。第一輪會面後被挑選之申請者 ...

有啲名校真係咁㗎喎 , 算啦 名校嘅玩法,我地係唔明㗎喇

Dongs 發表於 20-10-20 17:49
個人覺得今日都收唔到可以當failed了
不過今次學校做法真令人失望

係,我都預左無

回覆 Lilianyu500 的帖子

佢都唔算乜野好高級名校。不過有個中學而已。英華比佢貼心好多。家長小朋友都中意英華多d

回覆 Thomaschung1973 的帖子

Agreed.

Just received the rejection notification

kmomok 發表於 20-10-21 09:31
Just received the rejection notification

By email or sms?

學校web登入賬號,有附件

lovelovebabe 發表於 20-10-21 09:50
By email or sms?

SMS 叫你login查結果。

Thomaschung1973 發表於 20-10-21 09:51
學校web登入賬號,有附件

回錯 post

Thomaschung1973 發表於 20-10-20 20:00
回覆 Lilianyu500 的帖子

佢都唔算乜野好高級名校。不過有個中學而已。英華比佢貼心好多。家長小朋友都中 ...
😁聖保羅一點也不高級, 校簿都係賣一蚊一本, 每年書簿費$1000多啲, 因為所有補充練習係喺學校送嘅, 呢度唔會俾你一種貴族嘅感覺, 因為每個小朋友都要謙虛有禮。
每一間學校都有每一間學校嘅特點,英華固然係好學校,班仔有好多嘢可以玩.但聖保羅書院絕對係一間學校, 如果你用DSE成績 去比較, 更加係不用多說。
每一間學校都有每一間學校嘅特點,就例如男拔都唔一定係成績好所以先咁出名,
所以老土講句, 沒有最好的學校, 只有最適合孩子的學校。。
明白我們做家長收不到2nd in 的無奈、憂慮, 憤怒
不過作為家長,我哋應該以身作則
凡事正面思考, 少啲批評
共勉之

chanchancat 發表於 20-10-21 11:39
😁聖保羅一點也不高級, 校簿都係賣一蚊一本, 每年書簿費$1000多啲, 因為所有補充練習係喺學校送嘅,  ...
唔需要在意酸民嘅說話,有份2nd in 唔會咁講,如果有都咁講就唔好去2nd in,佢"值得"更好的

請問今日收到sms嘅係咪全部reject?

chanchancat 發表於 20-10-21 11:39
😁聖保羅一點也不高級, 校簿都係賣一蚊一本, 每年書簿費$1000多啲, 因為所有補充練習係喺學校送嘅,  ...

出名先有人講,有人去「酸」!
以 Paul Boys 嘅底,相信受得起!

共勉,沒有最好,只有最合適,家長都要正能量啲

認同!其實可以評論,但就真係唔好咁激烈和尖酸囉!家長嘅言論都反映其質素,係關係到小朋友嘅教養。

回覆 chanchancat 的帖子

十分認同 SPCPS 不夠貴氣。千多元的書費,習作和校本教材沒有額外收費,「免費」派發學生。
學校著重平實,亦不鼓吹同學間的爭競。獲獎學金的同學皆低調地接獲通知,老師不會在班上公開宣讀其名字。當選領袖生的亦個別私下獲知會,而不會在班上打鑼鼓式地任命。

有些家長可能覺得這不夠進取,認為男孩子應該自小習慣爭競,長大後方遇強越強。再者,跟所有學校一樣,SPCPS 亦有地方需要改善。作為家長的,我亦有係 EK 鬧過。

所以,還是那個老套話,沒有最好只有適合的學校。

過往只憑短短十多二十分鐘的面試挑選學生,今年更以錄影片段作準,得得失失都是一場緣份遊戲,與小朋友能力沒有直接關係。

未能入二面的小朋友,祝有更心儀的學校取錄,前途美滿。

Vividada4472    發表於 20-10-22 08:59