用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有冇邊間小學插班不用睇成績,成績差想轉校? ...
go

請問有冇邊間小學插班不用睇成績,成績差想轉校?

小二想轉校

回覆樓主:

講邊區,網友容易d比意見。

轉D不重成績的學校或不太受歡迎的學校,應該可以。你想邊區?

荃灣線/九龍都可

wendy3112 發表於 20-10-16 10:23
小二想轉校

小二就放棄?
正視學習問題,命運會不一樣。

wendy3112 發表於 20-10-16 10:23
小二想轉校
只有收生不理想既學校先唔睇成績收插班
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

除非你係大熱學校 e.g 讀英華、SFA 插區內二三線,否則應該只有寶校先唔睇。

唔合適早走早着, 不過可唔可以谷一谷等下一學期成績進步D多D選擇?

可以嘗試插班啟基
有朋友仔石峽尾私校要留班 之後轉啟基

其實而家讀津校B1,好多功課,又做得慢又吾願做,字又寫吾好,專注力不足,日日功課+改正,佢玩下做下,家長日日陪做真累了,所以想轉校,寶校可能岩佢,中學都預佢B2-B3,真係好矛盾又失望,入到B1要放棄,但轉校都要有學校收,希望校風不太差

wendy3112 發表於 20-10-18 21:55
其實而家讀津校B1,好多功課,又做得慢又吾願做,字又寫吾好,專注力不足,日日功課+改正,佢玩下做下,家長日日陪 ...

小學校風唔會差得去邊
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

wendy3112 發表於 20-10-18 21:55
其實而家讀津校B1,好多功課,又做得慢又吾願做,字又寫吾好,專注力不足,日日功課+改正,佢玩下做下,家長日日陪 ...
大角咀沙淪,近年口bei很好,我唔知會唔會看成績,但唔試唔知時運高
另外逃避不是方法,建議去找職業治療師評下,排除小問題如大小肌、手眼協調etc

hkpapa852 發表於 20-10-19 08:04
小學校風唔會差得去邊
我之前都是咁諗,有次去tko library, 有個細路用pc 係咁xyz, librarians 出馬佢都冇有怕照講,就改觀了。不過這可能是個別例子

MrBeast 發表於 20-10-19 12:04
我之前都是咁諗,有次去tko library, 有個細路用pc 係咁xyz, librarians 出馬佢都冇有怕照講,就改觀了。不 ...
家教問題居多

hkpapa852 發表於 20-10-19 12:06
家教問題居多
true, 但若果一間小學有很多這類家庭背景的學生,校風自然差。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-10-19 12:36
lamtin都見過. 那一間中小學都一樣有這類既孩子.肯定就唔會喺學校學到.
中學反而我接受,xyz 都是任何language的一部份,唔好wrong place wrong time 講就得

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽