用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求有關考 St. Paul Boy 意見
樓主: Sosiusiu
go

求有關考 St. Paul Boy 意見  

回覆 Sosiusiu 的帖子

咁叫仔俾心機,TOP 3 好大機會全免不過到TOP3時可能你又想其他

02413124 發表於 20-10-16 14:50

咁叫仔俾心機,TOP 3 好大機會全免不過到TOP3時可能你又想其他

咁小朋友會唔會讀得好大壓力?

回覆 SLHongkonger 的帖子

叫佢俾心機都會有壓力

呢個要保持top 30% 既壓力, 到真係考慮讀唔讀時, 會比返佢自己考慮....其實仲好, 我唔使喺中學再推動佢, 自己推動自己....不過可能佢會選擇讀第二間

gracelam 發表於 20-10-16 14:16
個個感受唔同嘅, 而且我係前年聽
咁可能上年帶出黎既訊息同你果年講既有啲唔同….不過我覺得一間真係有實力既傳統名校sale 既唔應該係成績...

咁都要顧及市場一般顧客需求

真係會因為錢就唔俾佢簡?如果到最後都係用家簡,就唔到你簡

樓主,建議先申請,到時有offer 再衡量。實話,現在SPC 扣門相信競爭十分大,不容易。

醒目開學勳章

02413124 發表於 20-10-16 14:50

咁有實力駛乜考spc,係都考多個c嗰間啦,唔通因為平嗰1、2千咩

為食仔 發表於 20-10-16 15:56
樓主,建議先申請,到時有offer 再衡量。實話,現在SPC 扣門相信競爭十分大,不容易。
...

依家申請咗,如果最後SPC出個有船既offer俾你,証明你會係佢優先考慮之列,就算放棄咗日後叩番轉頭都仲有D機會。
如果有offer但無船,基本上唔駛諗叩門了。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 bobbob 的帖子

如果係第3,多個C個間都未必收

回覆 hkpapa852 的帖子

呢個分析就係我想要既....依家清晰好多...

回覆 02413124 的帖子

呢間唔會考慮, 我想仔除左成績, 有其他方面發揮一下..

醒目開學勳章

02413124 發表於 20-10-16 16:02

如果係第3,多個C個間都未必收
有實力嘅5名開外都會收

都要睇邊間小學同有冇特異功能

Sosiusiu 發表於 20-10-16 16:04
回覆 02413124 的帖子

呢間唔會考慮, 我想仔除左成績, 有其他方面發揮一下..
咁得番 LSC 值得你去搏 !

但老實講拎到船唔要既多數係自行有OFFER,而放棄,未聽過拎到船唔要去大抽獎,所以即係叩門機會都係微

02413124 發表於 20-10-16 16:33

但老實講拎到船唔要既多數係自行有OFFER,而放棄,未聽過拎到船唔要去大抽獎, ...
今屆真係有尖子有 SPC offer + 全船, 勇敢放手一搏, 入左男神校做小男神。
講番今屆中一收生, 由於 SPC 註冊日 deadline 安排在自行放榜塵埃落定後, 有足夠時間讓家長及用家考慮。聽說註冊 SPC 後 mit 飛者極極極少; 所以扣門位不多。而扣門位多給予有 waiting 的申請者。

回覆 IYY 的帖子

SPC offer + 全船 應該算尖個批,但自行都冇男神OFFER要抽?又真係估唔到

請問SPC點搭車?好似好吊腳
另外,SPC vs YW?