用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求有關考 St. Paul Boy 意見
樓主: Sosiusiu
go

求有關考 St. Paul Boy 意見  

b3410 發表於 20-10-16 12:25
SJC/KC真係要諗諗,成績的確不盡人意。

名氣上,SJC仍然較多人認為高於SPC,KC就有點明日黃花feel.

認真去講,今時今日值得放棄SPC既男校,個人認為不多於3間,就算計埋男女校,我都只會加多一間

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gracelam 發表於 20-10-16 12:48
我就係聽完簡介會加左唔少分,我新界人都幫阿仔報名

Same

IYY 發表於 20-10-16 12:19
現實中 (只講男校), SPC 在港島區是同 SJC / KC 爭仔; 在九龍區則同九華及英華爭仔。
而有神校 LSC, QC,  ...

我講得唔好,係搶左去
Kc 2睇, qc 就大機會走

一年四萬幾學費讀六年,條數好襟計。喺咪甘吸引先?

回覆 gracelam 的帖子

請問簡介會有甚麼特別之處?

manmonster 發表於 20-10-16 13:21

請問簡介會有甚麼特別之處?

只係純個人感受。。。。。。。不sell成績,一間樸實關愛的中學。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 20-10-16 12:56
名氣上,SJC仍然較多人認為高於SPC,KC就有點明日黃花feel.

認真去講,今時今日值得放棄SPC既男校,個人 ...
要自己努力提高成績,才可以挽回跌市

仲有BROTHERHOOD校友回來SHARE都IMPRESSED

回覆 Ving 的帖子

睇同邊間比

gracelam 發表於 20-10-16 13:27
只係純個人感受。。。。。。。不sell成績,一間樸實關愛的中學。

我上年都聽左簡介會, 點解我無呢個感覺既..反而九龍另一間津校著重既野令我好有共嗚..
.btw 今年會再去St. Paul boys 聽

SLHongkonger 發表於 20-10-16 09:08
八掛一問
隻船大唔大隻?

其實有不同款式:

6年學費全免/半免
1年學費全免/半免...等

不過全部都有不同指標,例如出席參與樂團、校隊練習、表演和比賽

學術獎學金則必須在全級達某一名次以前

忘了補充:音樂、運動奬學金,若成績太差,也有可能被取消或扣減

Sosiusiu 發表於 20-10-16 14:15
我上年都聽左簡介會, 點解我無呢個感覺既..反而九龍另一間津校著重既野令我好有共嗚..
.btw 今年會再去St. ...

個個感受唔同嘅, 而且我係前年聽

回覆 Sosiusiu 的帖子

不論 SPC 在別人心中好還是不好,你好似對這學校都有不少保留。不如集中精力在官津學校方面籌謀?

回覆 magtam0520 的帖子

同埋好濶佬,一俾俾6年,只要校內試之後keep top 30%

02413124 發表於 20-10-16 14:33

同埋好濶佬,一俾俾6年,只要校內試之後keep top 30%

可唔可以調轉嚟睇,6年都係頭30%,可以全免~~~

02413124 發表於 20-10-16 14:33

疫情以前的global classroom programme 都好濶佬,去歐洲、日本不時有資助,試過去歐洲慳返$5,000

回覆 manmonster 的帖子

我唯一保留就係學費啦

Sosiusiu 發表於 20-10-16 14:15
.btw 今年會再去St. ...

九華?

回覆 mcl203 的帖子

我唔肯定在學同學係未都係TOP 30% 可以全免