用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求有關考 St. Paul Boy 意見
go

求有關考 St. Paul Boy 意見  

請問 St. Paul 叩門階段會否再考慮曾經在自行階段時放棄佢offer既考生呢? 有無類似經驗又或你地覺得學校會傾向點處理?

PS. 本身都很喜歡St. Paul Boy, 但奈何學費方面都係好重要因素, 如果心意津校唔收, 就會考慮St. Paul.

Sosiusiu 發表於 20-10-15 17:06
請問 St. Paul 叩門階段會否再考慮曾經在自行階段時放棄佢offer既考生呢? 有無類似經驗又或你地覺得學校會 ...
坦白講,報咗考咗收埋再諗都仲有時間。
如果係考級頭5名,收咗你既話基本上都有獎學金。

如果唔係級頭5名,要考入都唔易,叩門就更加唔駛諗。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔明你的問題

St. Paul boy 係直資
就算佢收你 你仍然可以繼續玩自行階段

如果你自行一或二 收左你 你先需要去返st Paul boy 度取消返個留位(俗稱抽飛)

而如果不幸地 自行一 二 都無收你
你先需要考慮保留st Paul boy 個學位 定去玩大抽獎
而你如果唔想玩大抽獎 你係可以繼續保留st Paul boy 個位 直到放榜日

去到放榜日 你仍然可以選擇去返心儀的津校去叩門 而註冊前你叩門成功 你就直接去成功的中學註冊 St. Paul. Boy 個學位會直接無左

如果叩門無消息 你就要去st Paul boy 度註冊
如果註冊後 叩門中學call你有位 你仍然可以去返st Paul boy 度取消個學位 拎返張放榜紙 去返成功叩門的中學度註冊

希望解決到你的問題

回覆 hkpapa852 的帖子

級十內但不是級五內, 有學界運動獎(第五名)....雖然仲有呈二機會, 但無信心可以爭取到級五內

St. Paul Sports scholarship 又唔係年年guarantee

回覆 SLHongkonger 的帖子

我想玩埋大抽獎

Sosiusiu 發表於 20-10-15 18:01

我想玩埋大抽獎

咁唔可能

無得又要直資offer 又要玩大抽獎
兩者要選其一

我亦相信 以St Paul boy 黎講 你放棄左就唔會再收返

請問 St. Paul 叩門階段會否再考慮曾經在自行階段時放棄佢of ...

以 Paul Boys 依家名氣,同熱門程度,你預咗無得叩返機會大!

以依家SPB受追捧程度,級十加運動獎未必考到

Sosiusiu 發表於 20-10-15 18:01

我想玩埋大抽獎

都係最現實果句,收咗先諗,大把時間慢慢去考慮~~~

Sosiusiu 發表於 20-10-15 17:59

級十內但不是級五內, 有學界運動獎(第五名)....雖然仲有呈二機會, 但無信心可以爭 ...
請問心儀哪些津校??

b3410 發表於 20-10-15 18:29
以依家SPB受追捧程度,級十加運動獎未必考到
邊有咁誇張。大家係因為自行提早放榜緊張左, 所以多人申請左。實則都係同番以前D 對手一齊爭學生。

Sosiusiu 發表於 20-10-15 17:59

級十內但不是級五內, 有學界運動獎(第五名)....雖然仲有呈二機會, 但無信心可以爭 ...

你仔間小學考級5-10名內都可能有“學術”獎學金,不過唔會係全船
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

SLHongkonger 發表於 20-10-15 17:55
唔明你的問題

St. Paul boy 係直資

其實SPC今年好好,等埋自行出左結果先留位,少左好好多抽飛程序,方便大家。

回覆樓主:

上年地區一線津小,級5-10,衹有成績冇其他奬,spc 首輪有offer

hkpapa852 發表於 20-10-15 19:17
你仔間小學考級5-10名內都可能有“學術”獎學金,不過唔會係全船

厲害(emoji)(emoji)你知我小朋友background...

其實級十內加運動獎, 有信心佢大機會收, 係唔想turn down 佢offer之後, 到時又叩返轉頭...反而係諗不如到時先叩門

但如果級5-10都有機會有部分船都吸引, 會考慮下...

回覆 Sosiusiu 的帖子

不過佢運動加ACADEMIC 船分開隊IN,可能要諗清楚排邊條隊會機會多DBTW今年冇學界
你個間如果去到抽獎,九華應該都機會大

請問 St. Paul 叩門階段會否再考慮曾經在自行階段時放棄佢of ...
同我小朋友升中時唔同,現在比SPC好既選擇唔多。

gracelam 發表於 20-10-15 21:24

其實SPC今年好好,等埋自行出左結果先留位,少左好好多抽 ...

今日 SPCS 都遲左 可能都係因為同一原因
3月尾call 4月17先註冊

02413124 發表於 20-10-16 07:54
回覆 Sosiusiu 的帖子

不過佢運動加ACADEMIC 船分開隊IN,可能要諗清楚排邊條隊會機會多DBTW今年冇學界
SPC對體藝要求無DBS同LSC咁高(呢兩間基本上只會考慮可以幫佢攞到獎既人)

SLHongkonger 發表於 20-10-16 08:34
今日 SPCS 都遲左 可能都係因為同一原因
3月尾call 4月17先註冊
醒目,費事搞太多行政野,抽飛, call waiting.......學位留俾真係有心想讀的同學。
大家考慮清楚。