用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 無晒D書局~~~
樓主: 九龍塘陳太
go

無晒D書局~~~

IloveJJ 發表於 20-10-21 10:20
IC, 其實只係擔心數攞唔到4,咁有兩個方式都好。
你女呢?見你話佢越來越唔想讀中史,但我見中大既歷史系 ...

好多系都有得交流㗎。你要睇下系入面既主流啱唔啱自己。中大歷史依家主要係搞明清史,另一線係香港史,其他只係配菜,如果唔鍾意,就要考慮下,因為涉及讀研究院問題。

數學4應該OK吧。我哋學校年年超過80%攞4的,今年仲有90%。咁,阿大應該唔會係最後果1X%掛。

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-10-21 10:26
好多系都有得交流㗎。你要睇下系入面既主流啱唔啱自己。中大歷史依家主要係搞明清史,另一線係香港史,其 ...
8掛下,知唔知幾多攞5呢?

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-10-21 12:40
點先知佢主要搞咩?到時又會唔會唔同呢?
唔鐘意,又有咩其他選擇呢?
我仔學校上年得7x% 攞4喳!
其實數學攞4真係唔難,不過我估讀中史嘅係搭單計埋啫

IloveJJ 發表於 20-10-21 12:40
點先知佢主要搞咩?到時又會唔會唔同呢?
唔鐘意,又有咩其他選擇呢?
我仔學校上年得7x% 攞4喳!

會轉㗎,新人士新作風!咪睇下佢哋多開乜科,D Professor主要研究乜範圍囉。

唔鍾意可以去境外讀。

bobbob 發表於 20-10-21 17:22
8掛下,知唔知幾多攞5呢?

唔知,老師都無講,只話學校好低調。不過我個人認為囉*既唔多。

bobbob    發表於 20-10-21 18:33

jli008 發表於 20-10-21 10:30
我已老,又不用應付考試,得過且過享受人生就夠. 過多要求衹會令自己活得辛苦些,有空都會去書局慢慢享受睇書 ...

乜妳咁㗎!呢次就唔幫妳。做人要不斷學習,充實自己,做阿女既榜樣!

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-10-21 18:09
睇下佢响學校位置再諗下,不過肯定要長補囉!
maths要求攞2咋喎,洗唔洗咁驚

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-10-21 18:10
境外係指……?我無錢架,剩係afford到中日,但讀歷史又無理由去日本,內地你又話唔好
...
去台灣!

IloveJJ 發表於 20-10-21 18:10
境外係指……?我無錢架,剩係afford到中日,但讀歷史又無理由去日本,內地你又話唔好
...

內地我話好架喔,係唔知考唔考到好學校啫。不過佢依家鍾意歐洲,唔會想去內到。

IloveJJ 發表於 20-10-21 20:32
你之前唔係話內地個學習方式你覺得唔好嗎?
不過等過幾年再諗啦,佢都喜歡哲學、政治嗰啲,未必一定讀歷史 ...

學習方式唔好啫,同學好呀嘛。而且有著名教授。不過好既學校比較難考。

IloveJJ 發表於 20-10-22 09:47
係呀,我都覺得同學教授好,邊啲算係好學校?唔係可以用港澳生dse條隊嗎?應該唔難架?
...
之前DSE相對容易,不過依家開始越來越難。尤其最近一兩年。希望幾年後再有轉機。
好學校我第一時間諗到都係清華,北大

如果你仔喜歡政治,北京有一間政法大學,好似依家叫做中國政法大學,之前叫北京政法學院,在學院路,應該好好。