用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人同我一樣,已經開始緊張
go

有無人同我一樣,已經開始緊張  

連續兩晚發夢關於升小,無止境嘅waiting,經歷升幼稚園,已經不停同自己講放鬆啲,但潛意識最成實,而家先10月,幾時到出年9月?

同路人,好明白你,我小朋友都係k3升小,早排就快交自行,我發咗幾次夢都係聽簡介會,交表有阻滯,嚇到扎醒加油呀

tree.monkey 發表於 20-10-15 07:34
連續兩晚發夢關於升小,無止境嘅waiting,經歷升幼稚園,已經不停同自己講放鬆啲,但潛意識最成實,而家先1 ...

揮手,我也隔日失眠,自己升學都無失眠過,發夢自行成功入左心儀,或者發奇怪既夢,自覺EQ低,焦慮中,希望不要玩到明年八月,我嗰樣應該會殘到嚇親人,但我吾可以放棄,同路人共勉一下~放鬆~當係成長契機~

回覆 tree.monkey 的帖子

把重要的,再要準備的,寫進日程裡。其餘的時間,就去行下街,shopping 下,做下運動,調節下心情。
升小要比賽準備充足,也考驗家長心態。
任何一間也可讀,然而任何一間小一小二也可插班。

我這樣告訴自己,我兒何得何能何其幸運可以在第一輪便穩取offer?
最激烈的音樂椅一定是在7月至9月頭進行。
現在没有著落也正常,想緊張受苦也未到合適時候,
多储點快樂,我們到時再戰。

回覆樓主:

Yes, check email and ma frequently

我都係,我仲報得少,呢個月開始陸續出結果可唔可以入第二輪,開始擔心萬一全部都無第二輪,waiting 都無,唔知點算

sandra1004 發表於 20-10-15 08:05
揮手,我也隔日失眠,自己升學都無失眠過,發夢自行成功入左心儀,或者發奇怪既夢,自覺EQ低,焦慮中,希 ...

好多謝各位嘅回覆同支持,係,而家先係開始,加埋今年玩拍片多,就更緊張,好擔心自己做得唔足影響度個仔,又同時要喺仔面前表現輕鬆,啲壓力就積蓄喺夜晚發惡夢
好累

同路人,日日諗、日日check,即使明知11月初先派彩,都仲日日loop個email

同路人 真係好緊張 訓得差 等出結果過程都好痛苦

Mrscatcatfung 發表於 20-10-15 08:14
回覆 tree.monkey 的帖子

把重要的,再要準備的,寫進日程裡。其餘的時間,就去行下街,shopping 下,做下 ...

請問通常什麼時候會多人放位出來?

係咪通常都係媽媽比較緊張?

其實 , 不要太緊張 , 反正唔會無書讀 , 小朋友的成長  , 係有無限的可能 , 放鬆點吧  

有排失眠。。。。。。
未考之前擔心準備唔夠而失眠,

臨考緊張失眠,

考完之後患得患失而失眠,

之後等offer 又係失眠,

冇offer 憂心失眠,有offer 興奮到失眠,

太多offer 選擇困難失眠,

最終揀咗又擔心揀錯再次失眠。

臨小一開學擔心適應唔到再失眠。

真係養兒一百歲,常憂九十九。

解決方法,放低,冇諗咁多。

回覆 b3410 的帖子

哇 好完整的失眠歷程

HKYB    發表於 20-10-15 10:57

b3410 發表於 20-10-15 10:06
有排失眠。。。。。。
未考之前擔心準備唔夠而失眠,

其實已經不停甘同自己講放輕鬆,睇開啲,緣分嘅野,自己都未必控制度,但都係放唔度
點算,真係老左殘左好多,再加埋疫情

晚晚凌晨就會扎醒
成日發惡夢
好煎熬

tree.monkey 發表於 20-10-15 11:02
其實已經不停甘同自己講放輕鬆,睇開啲,緣分嘅野,自己都未必控制度,但都係放唔度
點算,真係老左殘左好 ...
我呢幾個月不停標白頭髮

我係過來人,成日話唔緊張,其實緊張可以話俾邊個知。我仔唔係考好多間,但最心儀嘅waiting。不過唔緊要,係咁寫求位信,夾埋份updated嘅portfolio 顯下誠意。最後真係收左。

HKYB    發表於 20-10-15 11:19

cherriequeen 發表於 20-10-15 11:16
我係過來人,成日話唔緊張,其實緊張可以話俾邊個知。我仔唔係考好多間,但最心儀嘅waiting。不過唔緊要, ...

之前都聽人講只要努力就或者有好消息
,而事實係幼稚園最心儀嗰兩間 wait 極都無,努力寫信都無,由收到waiting 到開學,歷時半年有多,嗰半年真係好辛苦,而家小學,未正式開始已經感覺好累,有時令願reject,  無希望等自己唔駛諗

tree.monkey 發表於 20-10-15 11:42
之前都聽人講只要努力就或者有好消息
,而事實係幼稚園最心儀嗰兩間 wait 極都無,努力寫信都無,由收到wa ...
所以唯有花心啲, 將最心儀嘅定義盡量拉闊
以前幼稚園真係會為果一兩間嘅offer而煩惱, 但而家小學我首先list out咗10間8間出黎係心儀嘅, 入面是但中一間都收貨了