用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人同我一樣,已經開始緊張
樓主: tree.monkey
go

有無人同我一樣,已經開始緊張  

回覆 tree.monkey 的帖子

我哋兩公婆都發夢了,一個係冇傳好片,一個係冇交齊資料。。。。

DengCK 發表於 20-10-19 14:00
五歲不夠可以識哂鬥咀一班的中文字,ort到stage 10,應該係神童

中文鬥嘴一班識八成,可自行閱讀,不是神童,是從三歲起每星期日去圖書館,令囡囡視睇書為樂趣,脫離文盲階段
只是喜歡閱讀,每日睇30分鐘中文故事書,ort每星期也只看一個小章節,
愛看故事書而已
無外補無證書也無學術,叩門是否連面見也不會有?

回覆 sandra1004 的帖子

咁你而家in緊嘅呢啲有幾多有2nd in呀,當你開始in之後好快就會感覺到女女嘅實力了嘛

adako728 發表於 20-10-19 16:28

咁你而家in緊嘅呢啲有幾多有2nd in呀,當你開始in之後好快就會感覺到女女嘅實力了 ...

零2nd in,沒有學術實力,無證書,只是純粹愛看中文書,所以預左捧蛋,只是有前輩講可突出強項,問下如何突出,為叩門準備
不想做學術補充,也不想人谷我谷
希望以閱讀維繫親子關係

sandra1004 發表於 20-10-19 16:53
零2nd in,沒有學術實力,無證書,只是純粹愛看中文書,所以預左捧蛋,只是有前輩講可突出強項,問下如何突 ...
係咪你考嘅學校太勁呀? 我小朋友考過啲二線冇咁熱門嘅直私都係問啲簡單中英文字同個位加減數, 你小朋友識睇咁多書應該冇問題

Dybala 發表於 20-10-19 17:04
係咪你考嘅學校太勁呀? 我小朋友考過啲二線冇咁熱門嘅直私都係問啲簡單中英文字同個位加減數, 你小朋友識睇 ...

我報直私有D買六合彩心態,只報左4間,因為囡囡不太想搭車番學
最希望可大抽獎入屋企附近學校,但若最後要叩門也會努力一試
叩門時,細b會否難有offer?
也想了解個人檔案點可以突出重點及聯繫學校理念…
實在太多吾識,很迷茫

erictimmy 發表於 20-10-19 15:42

我哋兩公婆都發夢了,一個係冇傳好片,一個係冇交齊資料。。。。 ...

有隊友一齊努力已經好好啦,祝你早日心儀offer

sandra1004 發表於 20-10-19 18:45
我報直私有D買六合彩心態,只報左4間,因為囡囡不太想搭車番學
最希望可大抽獎入屋企附近學校,但若最後 ...

叩門時好現實,學術為主,大細B已無乜關係,做卷答得好,細B都照收。出年6月左右先叩門,仍有時間準備,加油!

creambun 發表於 20-10-19 19:14
叩門時好現實,學術為主,大細B已無乜關係,做卷答得好,細B都照收。出年6月左右先叩門,仍有時間準備,加 ...

我囡只識睇書,吾識寫太多字,是否很難叩門?因為她只識寫三至四筆劃的字,英文也是只識串三個字母的簡單字
,但我不想谷佢抄寫,串字
睇書就好似無太大問題,但英文ort 10以上好似連續劇甘,佢興趣下降,但不知如何可銜接往橋梁書?請問有書可推介?

anyway,多謝你

erictimmy 發表於 20-10-19 15:42

我哋兩公婆都發夢了,一個係冇傳好片,一個係冇交齊資料。。。。 ...

我隔日失眠,隔日發夢
我老公無事一樣,可能我EQ低
唉,好想時間快D過
好大壓力

完全明白

sandra1004 發表於 20-10-19 18:45
最希望可大抽獎入屋企附近學校,但若最後 ...
囡囡識唔識用英文溝通,我見間間都要識英文,
普通話反而不是間間會問,懂英文聽,說,認,最基本。

miss0101 發表於 20-10-19 20:14
囡囡識唔識用英文溝通,我見間間都要識英文,
普通話反而不是間間會問,懂英文聽,說,認,最基本。
...

溝通英文一般,因為非母語
認字尚可,正常K3水平
聽/講應該一般,沒有認真考究過

sandra1004 發表於 20-10-19 21:07
溝通英文一般,因為非母語
認字尚可,正常K3水平
聽/講應該一般,沒有認真考究過

如果沒有較良好基本英文溝通,閱讀,認字、認句的水平,
只是中文好,應該難點。

反而中文卻可以只有k3水平。

兩樣都好,當然更理想。

sandra1004 發表於 20-10-19 19:54
我隔日失眠,隔日發夢
我老公無事一樣,可能我EQ低
唉,好想時間快D過

唔明唔想谷但又壓力大。既然唔想谷,點解唔一心抽獎?如果係想叩門成功,點解唔培訓下小孩?只是閱讀不做其他但又想叩門是否對阿女有點兒不公平(無充分equip她,而其實可能對她不是什麼很難的事)當很多報直私或好津官的小孩都努力,只是閱讀不俗沒什麼優勢。其實懂得雙位數加減,ORT自行讀到過ORT9及以上不是太罕有。中文閱讀好對學校來說係好但不是什麼最強賣點。太多人全方位做嘢。現在開始預備小孩對叩門還是來得及的。與其擔心,不如做些事來提升機會。

Tanyafish 發表於 20-10-19 22:44
唔明唔想谷但又壓力大。既然唔想谷,點解唔一心抽獎?如果係想叩門成功,點解唔培訓下小孩?只是閱讀不做 ...

認同。
同埋學術能力只是其中一個考核範圍,學校會睇埋小朋友有冇特異功能、佢嘅性格、反應同表達能力。當然呢啲野好主觀,但家長要全面咁train個小朋友先可以增加被選中機會。
有時準則可以好唔公平,但個遊戲就係咁。小朋友要有實力之餘,也要有運氣。

eczemabear 發表於 20-10-19 23:48
認同。
同埋學術能力只是其中一個考核範圍,學校會睇埋小朋友有冇特異功能、佢嘅性格、反應同表達能力。當 ...

睇到「特異功能」笑咗

EudyptulaMinor 發表於 20-10-20 00:33
睇到「特異功能」笑咗

係呀!我記得幫小朋友填某啲直資學校嘅申請表嘅時候,係有一欄比我填佢嘅「專長」,仲要我upload埋相關證明(即係暗地裡想睇cert 、睇吓小朋友以後可唔可以替學校參加比賽拎下威威獎)。

Tanyafish 發表於 20-10-19 22:44
唔明唔想谷但又壓力大。既然唔想谷,點解唔一心抽獎?如果係想叩門成功,點解唔培訓下小孩?只是閱讀不做 ...

我囡囡性格自我,喜歡做的事就落力去做,不喜歡就hea做,我見佢學校功課就是如此
我壓力大也來自我仲有個細仔,
細仔性格差,脾氣差,可能因為嚴重濕疹,親子關係不好
我最驚自己選錯,影響囡囡六年小學
暫時只知囡囡不愛抄寫
對數學不太有興趣
但專長就暫時沒有