用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人同我一樣,已經開始緊張
樓主: tree.monkey
go

有無人同我一樣,已經開始緊張   [複製鏈接]

euniceyuyan 發表於 20-10-16 12:08
談到參與程度,我是99%。從選學校到申請報名,到準備面試或拍片,全部是我在做。老公甚至不知道報了哪些學 ...
同我情況差不多。男的完全沒有參與。就連校名都不知不記住。每次跟他商量那一間學校,要從頭繪形繪聲講一次學校特質甚至學校地址(呢,上次經過果條街果間呀!) …所以之後我連講都費事。他參與的1% 是幫我把hardcopy portfolio 親身交某校,因為他上班順路。

明白同&了解大家的擔心,我作為過來人,好想同今年K3家長講,一切儘力便好,考直私係一個預備,如果一路有裝備小朋友,根本不用擔心。我小朋友上年經歷多場面試叩門爭奪戰,我覺得家長心態係令小朋友致勝關鍵,放鬆d令小朋友才可以放鬆應戰。其實報幾多學校也好,最後只得一個學位,一定有好多人轉來轉去,機會一定有,平常心才有意外的喜悅,加油

BabyBookBu 發表於 20-10-17 08:47
明白同&了解大家的擔心,我作為過來人,好想同今年K3家長講,一切儘力便好,考直私係一個預備,如果一路有 ...

我都覺得我需要調整心態

sandra1004 發表於 20-10-17 07:34

我不清楚李小有無黑箱,但first in時zoom到最尾負責老 ...

係喎!你講起 我又記得交表時老師派左張紙話啲片係只作參考用途。

其實拍片考核到啲乜野,考記性?小朋友通常都係跟哂家長寫的script,之後背出嚟。根本不會真實反映到小朋友表達、語言能力。

我都好想知個結果 同路人啊!!!!!!

我報左TSL /spc/ dbs/ tsl/yw / smc / aps/ sfa /pk/
20分報左間勁受歡迎的小學,而家後悔緊,好驚一間都無offer,最後抽到寶校,而家心情好差,我系爸爸,反而皇后無乜野.....

tree.monkey 發表於 20-10-15 07:34
連續兩晚發夢關於升小,無止境嘅waiting,經歷升幼稚園,已經不停同自己講放鬆啲,但潛意識最成實,而家先1 ...

樓主好多謝各位嘅回應,好意外有甘多回應,真係好多謝各位同路人嘅支持,分享

很幸運地樓主喺上星期尾收到其中一間頗心儀學校嘅offer

呢間學校1次拍片加1次面試,唔係話專業,但分享小小心得

我有睇過另1位叻仔拍嘅片,真心叻仔黎,呢位叻仔比起我個仔講英文口音又native,中文已經識背詩,用普通話講成本書都無問題,仲要標準,真心學霸,報同1間學校,仔條片過左關,叻仔連2nd in 都無

我地分析過,差在老師想睇埋家長有無用心拍條片,我有因唔同片嘅要求佈置唔同場景,例如仔講圖書我有放佢鍾意嘅書做背景等等,加埋有用腳架同埋打燈效果唔同

所有片段都係我同隊友一手親自拍,而講稿我地同小朋友一齊諗,所以佢講時都好自然

至於才藝表演我地都覺得係其中一個原因,我地真係show 仔強項出黎,而唔係叫佢即席做一啲佢平時無做開嘅野

只係小小嘅心得,當然我都試過拍片就被rejected, 大家可以參考下

樓主遲遲未覆,係因為收到嗰間心儀學校即時病左,我諗係壓力積累落黎,所以大家都要好好照顧自己,先可以同小朋友一齊打呢場仗

共勉之

tree.monkey 發表於 20-10-19 07:25

樓主好多謝各位嘅回應,好意外有甘多回應,真係好多謝 ...

恭喜樓主脫苦海
平心而論,如果拍片要考埋場景佈置,拍攝技巧,可能是睇誠意,而非小朋友的能力和努力,這種舍本求末的行徑也太奇怪
考幼,考小均是緣份配對遊戲,也不勉強甚麼,已作最壞打算

有最壞打算係好,但一定要想想小朋友有什麼強項,對應學校才能被老師發掘出來, 另外我覺得INTERVIEW大前提係考學術,一定要TRAIN....一考便知高低....

回覆樓主:

感覺上,學校年年收生,大約知道邊類型學生會真正最後take offer留底。

有些學校偏好宗教同某些幼稚園,我同朋友小孩水平,活動差不多,對方的學校出名谷同學術好有secondin, 我冇

有些學校去頭去尾,選擇中游學生,再選其中比較叻的。可能知道top的學生,最後都會選左神校。

以上是個人觀察,未知是否正確。所以大家不用太灰心,祝合適的小孩會找到合適的學校。

BabyBookBu 發表於 20-10-19 08:28
有最壞打算係好,但一定要想想小朋友有什麼強項,對應學校才能被老師發掘出來, 另外我覺得INTERVIEW大前提係 ...

同意
另外,拍片只係第一步
第二次或第三次始終都要面對面
一見便知高低

pokipoki 發表於 20-10-17 00:52
揀幼稚園時識我?我好似好少問幼稚園野
但你呢個網名真係好易認

有最壞打算係好,但一定要想想小朋友有什麼強項,對應學校才能被老師發掘出來, 另外我覺得INTERVIEW大前提係 ...

我囡強項?
現在四歲十個月可自行閱讀中文橋樑書,鬥嘴一班,算強嗎?但不太會寫中文字,也不愛寫字
但英文未讀到橋樑書,只能睇到ort10,但不是經常看,可能故事似連續劇不能獨立睇不吸引,但也不懂串字,大部分可用phonics拚個音出來,因為學校有教phonics,
每日只有放工後伴讀30分鐘,也沒有做練習,因為吾想太谷,搞到無興趣讀書
無外補,只學過畫畫,但疫情後已大半年無去畫畫,沒有任何證書
數學只可口算20以內,可進位
請問,我可以點突出我個女既強項?
直私捧蛋,叩門也很難阿
迷茫~

基本學術之外, 性格主動同開朗好緊要, 10間學校10間都鍾意收呢類學生
我都好羨慕人地啲小朋友喺陌生環境對住陌生人都可以自動波大大聲叫老師早晨

當大家其他水平差唔多, 呢個first impression就係關鍵

Dybala 發表於 20-10-19 10:21
基本學術之外, 性格主動同開朗好緊要, 10間學校10間都鍾意收呢類學生
我都好羨慕人地啲小朋友喺陌生環境對 ...

慢熱觀察型好難

回覆 sandra1004 的帖子

四歲十個月可自行閱讀中文橋樑書,鬥嘴一班?佢真係明內容?
如你所言,ORT LEVEL 10, 中文又睇得明,應該差不多了,剩下睇小朋友INTERVIEW表演有冇緊張,主動講野否,遇到問題會不會主動想法子解決? 問老師? 有冇自己的想法? 又或者INTERVIEW時, 家長有冇比PRESSURE, 責怪等, 恕多口問句, 小朋友是否讀私幼?

五歲不夠可以識哂鬥咀一班的中文字,ort到stage 10,應該係神童

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題