用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人同我一樣,已經開始緊張
樓主: tree.monkey
go

有無人同我一樣,已經開始緊張  

Dybala 發表於 20-10-15 09:56
係咪通常都係媽媽比較緊張?
通常只會父母其中一個緊張
就之前去面試所見,百分之二十係爸爸帶小朋友,百分之八十係媽媽帶
估計小學報名主持人都差唔多

但係其實不太好,另外一個人不了解和不共同決策的話問題很大
因為小學六年慢慢長

HKYB 發表於 20-10-16 10:11
我女性格同你女一樣~ 不過根本預計唔到佢地當日狀態

想請教下你點樣為女女準備interview 呢?

Luikm 發表於 20-10-16 10:18
想請教下你點樣為女女準備interview 呢?
唔好話『請教』,因為暫時我都仲係一個失敗者,第一條片已經衰左,無面見機會~ 不過我覺得信心好緊要,我成日鼓勵佢,同佢講"唔識唔緊要,無人乜都識。最緊要有禮貌!"

藴藴 發表於 20-10-16 10:17
我報左五間,陳守仁、英華、培僑、圓玄、地利亞閩僑,頭先睇左下,陳守仁23號放榜,英華月尾,培僑6號,一 ...
咪咁啦雖然我都好心急想知結果,但又不大期望~ 可能自己target係津校,只係覺得或者如果萬一有機會幸運地中到陳守仁呢個頭獎呢

HKYB 發表於 20-10-16 11:18
咪咁啦雖然我都好心急想知結果,但又不大期望~ 可能自己target係津校,只係覺得或者如果萬一有機 ...

有什麼吸引你TSL ?

Jecabayle 發表於 20-10-16 11:24
有什麼吸引你TSL ?
1. 英文語境2. 學習氣氛
3. 恆常外語課程
4. 學校設施與環境
5. 學費超值

回覆 HKYB 的帖子

我仔IN 完陳守仁出來話課室好殘舊... 但家長去見到的地方又唔係咁...

算啦... 都係緣份... 希望阿仔唔會因為咁影响到表現

Azzurro 發表於 20-10-16 10:18
通常只會父母其中一個緊張
就之前去面試所見,百分之二十係爸爸帶小朋友,百分之八十係媽媽帶
估計小學報名 ...
如果講參與度我兩公婆差唔多, 報名手續全部我搞, 佢淨係負責拍片, 我仲專登開個account日日扮工時間上黎問嘢
但講緊張就係佢緊張好多, 同上面大部份媽媽程度相約

談到參與程度,我是99%。從選學校到申請報名,到準備面試或拍片,全部是我在做。老公甚至不知道報了哪些學校,即使我不斷提醒他,也是轉頭就忘記。1%的作用,就是幫忙揸車去面試。

euniceyuyan 發表於 20-10-16 12:08
談到參與程度,我是99%。從選學校到申請報名,到準備面試或拍片,全部是我在做。老公甚至不知道報了哪些學 ...
我同你一樣呀.!

tree.monkey 發表於 20-10-15 07:34
連續兩晚發夢關於升小,無止境嘅waiting,經歷升幼稚園,已經不停同自己講放鬆啲,但潛意識最成實,而家先1 ...

我同先生都好大壓力
睇住佢日日溫書面試班補習
我覺得好慘

laisan225 發表於 20-10-16 11:56
回覆 HKYB 的帖子

我仔IN 完陳守仁出來話課室好殘舊... 但家長去見到的地方又唔係咁...
咁搞笑?!

回覆 HKYB 的帖子

我又唔見有人係咁講, 所以都唔知係咪真...

我都係唔係waiting 就reject,得嶺小有第二次面試,但尋日有人已經有offer我就收唔到email ,我就等唔到好5開心

幼稚園報名
我配偶處理申請
我只提供需要報名幼稚園名單

小學報名
我自己處理報名,我帶小朋友
自己處理會上心很多,我配偶都係聽過資料很快就忘記

我著緊點,所以我處理比較好

puiman11887 發表於 20-10-16 13:24
我都係唔係waiting 就reject,得嶺小有第二次面試,但尋日有人已經有offer我就收唔到email ,我就等唔到好5 ...
我連嶺小都無得面見

回覆樓主:

5年前阿大,今年阿細,都係我當爹的100%處理,阿媽連官津有冇填過表都唔知。 5年前報16、7間,到今年10間,咁多係以防撞期有去唔到的。5年前緊張足一年,日日爬BK, 今年已經冇呢種心態, 阿細只有大抽獎,亦冇太緊張,原因係經歷咗阿大,發覺緊張都冇用,覺得易入的,連2nd in或waiting都冇,覺得難入的, 佢又直殺入決賽,正取offer。真係完全好似買六合彩咁嘅心態好喇。
當個好爸爸

HKYB 發表於 20-10-16 11:18
咪咁啦雖然我都好心急想知結果,但又不大期望~ 可能自己target係津校,只係覺得或者如果萬一有機 ...

今年比較特別,小朋友大半年無返學,好多面試改為拍片,根本唔知自己衰咩,如果面試表現唔好,答唔岩問題,技不如人都心甘命扺。
無辦法啦,唯有調節自己心情,平常心。

藴藴 發表於 20-10-16 16:47
今年比較特別,小朋友大半年無返學,好多面試改為拍片,根本唔知自己衰咩,如果面試表現唔好,答唔岩問題 ...
其實我都好想知究竟係衰拍片拍得唔好? portfolio唔夠好? 定係住址/家長職業/讀緊間幼稚園等等背景唔夠好?
總之就係現階段都有好幾間係交哂portfolio同片之後就冇得in

Dybala 發表於 20-10-16 16:57
其實我都好想知究竟係衰拍片拍得唔好? portfolio唔夠好? 定係住址/家長職業/讀緊間幼稚園等等背景唔夠好?
...

每間學校都係黑箱作業式評分,失敗了也不等於你有問題

5/6年後你會發現,現在所謂既憂慮,根本不如升中既萬份之一
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。