用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人同我一樣,已經開始緊張
樓主: tree.monkey
go

有無人同我一樣,已經開始緊張   [複製鏈接]

Dybala 發表於 20-10-16 16:57
其實我都好想知究竟係衰拍片拍得唔好? portfolio唔夠好? 定係住址/家長職業/讀緊間幼稚園等等背景唔夠好?
...

我都好想知衰咩,起碼可以改善,但而家連衰咩都唔知。
拍片根本就係大人諗台詞比小朋友背,跟劇本做....
無計啦

hkpapa852 發表於 20-10-16 17:03
每間學校都係黑箱作業式評分,失敗了也不等於你有問題

5/6年後你會發現,現在所謂既憂慮,根本不如升 ...

黑箱作業式評分

fwstides 發表於 20-10-16 17:12
黑箱作業式評分
我諗佢意思係學校內部傾好首選某特質/背景嘅小朋友, 而我地外人係唔會知
正如去見工個interview board應該會一早mark定一部份心儀applicants

只不過覺得4/5歲人仔已經要玩呢啲成人遊戲真係覺得好可悲 (當然有部份家長enjoy呢樣嘢覺得自己小朋友砌低咗唔知幾多個對手)

其實我都好想知究竟係衰拍片拍得唔好? portfolio唔夠好? 定係住址/家長職業/讀緊間幼稚園等等背景唔夠好?
...

拍片真心辛苦大人細路,如果黑箱作業我認為間學校不值我去讀,也不強求,就如我之前報既天水圍李小

fwstides 發表於 20-10-16 17:12
黑箱作業式評分

有冇邊間小學,會事先列明評分準則,事後仲會俾份評分結果你知?

恕我孤漏寡聞,咁多年嚟我一間都未見過會有做(連其中一樣都唔會有囉!)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實.......應該.....間間....都會有呢種情況
我估咋........
例如某校喜歡收一d乖巧坐定定的小朋友,如果你條片係顯示小朋友活潑可愛式,應該已經死左一半~ 我估咋我估咋~

上youtube search 小一面試 短片,你會發現有唔少細路的片,將佢地果d片同自己比較下,睇下自己below定above average。

個人覺得youtube search到果d都係麻麻地

...

我都同妳一樣係咁反思,學校的拍片指引得個大 topic, 如一項兒童的技能
真係好難估佢想睇小朋友讀書吖,演講吖,天才表演吖

當大人估錯咗,就好似累咗小朋友咁

sandra1004 發表於 20-10-16 17:41
拍片真心辛苦大人細路,如果黑箱作業我認為間學校不值我去讀,也不強求,就如我之前報既天水圍李小
...
李小有黑箱作業嗎?

Ericci 發表於 20-10-16 20:46
李小有黑箱作業嗎?

唔可以以黑箱作業形容掛⋯但其實每間學校都會有睇漏眼情況!入唔入到都要睇啲運氣。

藴藴 發表於 20-10-16 09:29
英華、陳守仁都係今個月放榜入唔入第二輪,培僑未知,仲報左地利亞閩僑,不過呢間太多南亞,升中麻麻,唯 ...
音小出offer那天,我立即收到reject email, 已經覺得連全城最易的那間都唔比機會,連waiting都無,往後其他更加不用想了。預咗全軍覆沒, 怪就怪輸在起跑線。叠埋心水等津校自行或大抽獎。

MUF 發表於 20-10-16 21:10
音小出offer那天,我立即收到reject email, 已經覺得連全城最易的那間都唔比機會,連waiting都無,往後其他 ...

我都有呢種感覺,最易入果間連waiting 都無,另外幾間應該都凍過水。
我自行報左間二線頭既傳統津小,30%升b1,都有7-80%機會收,唔得就唯有大抽獎,扣門。

藴藴 發表於 20-10-16 21:35
我都有呢種感覺,最易入果間連waiting 都無,另外幾間應該都凍過水。
我自行報左間二線頭既傳統津小 ...
我自行都類似,有20分,希望入到。

hkpapa852 發表於 20-10-16 10:01
其實每年全港最終有至少80%學生要去官津小學讀書,無必要小朋友做唔到個20%既太憂心。
而且就算最後成為個2 ...

好認同你既講法!
我小朋友當年全reject, 入左津校,但讀得好開心。津校比直私競爭小,雖然要排頭位都唔易,但唔似直私人人都係精英加家長發功,咩都要爭!
上年有傳統名女校乙二都中,大家不要灰心!

回覆樓主:

我交親portfolio都冇second in, 都好想知是否cert同獎唔夠睇頭,反而有拍片就有得in.

HKYB 發表於 20-10-16 09:18
我都係~ 你個名好熟"pokipoki",應該揀幼稚園果陣已經"認識"你
眼見人地拍完片有得2nd in,自己就 ...

揀幼稚園時識我?我好似好少問幼稚園野

MUF 發表於 20-10-16 21:10
音小出offer那天,我立即收到reject email, 已經覺得連全城最易的那間都唔比機會,連waiting都無,往後其他 ...

我心態同你一模一樣,連同學仔係13月細b都有兩個offer,我就更加唔可以用自己小朋友係細b作為考得唔好的藉口。我認命,自己個小朋友真係技不如人

Ericci 發表於 20-10-16 20:46
李小有黑箱作業嗎?

我不清楚李小有無黑箱,但first in時zoom到最尾負責老師贊小女:小朋友,你好叻喎,甘多都識,希望黎緊26號下次面試再見到你拉(因為開左喇叭,無用耳機,所以聽到)
而最後直接waiting,沒有二面,我女問我幾時再見那位老師,我坦白同佢講無份,我囡有D失望,問我係咪自己吾夠叻?我唯有安慰囡囡
而我對呢件事不滿嘅係 作為面試老師即使我個女答啱曬都唔該唔好亂噏嘢,
因為你多少都知道你學校 要啲乜嘢小朋友唔好因為小朋友 答得好就話下次有機會見面, 尤其我個女對呢啲事好敏感,佢不明白會認為係自己吾叻, 作為12月細b佢識得二十以內加減 中英文睇書有一定程度我已經收貨,但係唔希望佢因為呢啲嘢而失去對自己嘅信心,希望小女對知識對自己持正面態度
p.s.報名時有提到拍片不計分,只作了解用途
後來李小fb改合併計分
呢種上至學校管理,下至老師均不慎言的學校,我算是長見識了
希望李小家長不要插我,我只是太在意囡囡的心情而不滿,考小過程小菜一碟,不足掛齒
我囡也太在意師長的褒貶,也較敏感,我想她改善呢方面

sandra1004 發表於 20-10-17 07:34

我不清楚李小有無黑箱,但first in時zoom到最尾負責老 ...
請問李小即是那間直私?

MUF 發表於 20-10-17 08:21
請問李小即是那間直私?

天水圍和富基金李宗德小學
‹ 上一主題|下一主題