用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人同我一樣,已經開始緊張
樓主: tree.monkey
go

有無人同我一樣,已經開始緊張   [複製鏈接]

Dybala 發表於 20-10-15 11:57
所以唯有花心啲, 將最心儀嘅定義盡量拉闊
以前幼稚園真係會為果一兩間嘅offer而煩惱, 但而家小學我首 ...

都好花心,其實1x間中有1間已經好開心,但等待漫長

Mrscatcatfung 發表於 20-10-15 08:14
回覆 tree.monkey 的帖子

把重要的,再要準備的,寫進日程裡。其餘的時間,就去行下街,shopping 下,做下 ...

說得好,同意,日後上到小學仲多顧慮

藴藴 發表於 20-10-15 09:15
我都係,我仲報得少,呢個月開始陸續出結果可唔可以入第二輪,開始擔心萬一全部都無第二輪,waiting 都無, ...

心情一樣,暫時拍片全部無得in,好驚入唔到第二輪連waiting 度無份,最慘有苦自己知,同唔係玩緊升小嘅朋友講又唔明,見到同屆同學有offer又有啲心酸,好難交心傾訴下

pizzafat 發表於 20-10-15 19:13
心情一樣,暫時拍片全部無得in,好驚入唔到第二輪連waiting 度無份,最慘有苦自己知,同唔係玩緊升小嘅朋 ...

無人明白,只有自己。另一半則愛理不理
唯有上BK

studyma 發表於 20-10-15 19:19
無人明白,只有自己。另一半則愛理不理
唯有上BK

係,無人會明,唯有喺呢度大家傾下,共勉之,希望今晚有覺好訓

回覆樓主:

這是一個好時候,與孩子一起用正念去面對高山低谷。孩子看見父母樂觀正面,他們才會有力量繼續努力。加油。祝福大家找到合適的學校。

回覆樓主:

我拍親片的都係不獲取錄或無2nd in,我諗我家下係絕望多於緊張

我覺得拍片真係好大壓力
自己考會考同 JUPAS 放榜都冇咁大壓力
因為以前係對自己負責就得
而家拍片會好擔心自己安排拍嘅內容唔好,攪到冇 2ND,會好自責

pizzafat 發表於 20-10-15 19:13
心情一樣,暫時拍片全部無得in,好驚入唔到第二輪連waiting 度無份,最慘有苦自己知,同唔係玩緊升小嘅朋 ...

今日圓玄放榜,琴晚成晚無訓好,結果係入唔到,以為最易入呢間都唔得,咁另外幾間仲凍過水
如果全部都入唔到,waiting 都無,呢個月就玩完,唔洗等到下年了

pokipoki 發表於 20-10-16 02:12
我拍親片的都係不獲取錄或無2nd in,我諗我家下係絕望多於緊張
我都係~ 你個名好熟"pokipoki",應該揀幼稚園果陣已經"認識"你
眼見人地拍完片有得2nd in,自己就備取,係有一下down嘅~ 不過暫時只係一下,可能唔係心儀學校啦~

藴藴 發表於 20-10-16 09:00
今日圓玄放榜,琴晚成晚無訓好,結果係入唔到,以為最易入呢間都唔得,咁另外幾間仲凍過水
如果 ...
咁快全部10月就有結果? 我有兩間拍左片,就要等11月初先知條片咩結果 好折磨

HKYB 發表於 20-10-16 09:21
咁快全部10月就有結果? 我有兩間拍左片,就要等11月初先知條片咩結果 好折磨 ...

英華、陳守仁都係今個月放榜入唔入第二輪,培僑未知,仲報左地利亞閩僑,不過呢間太多南亞,升中麻麻,唯一係近同英文教學。
我已經開始諗緊waiting 都無要點...後悔自己報得太少,但當初唔想大包圍,只報左最心儀既...
我琴晚成晚訓唔到,今日見到第一間放榜唔入2nd in,好失落

HKYB 發表於 20-10-16 09:18
我都係~ 你個名好熟"pokipoki",應該揀幼稚園果陣已經"認識"你
眼見人地拍完片有得2nd in,自己就 ...
正路咁諗如果waiting果間唔係啲大熱嘅學校, 之後應該都會有offer嘅, 唯有勤啲寫求位信
有waiting offer都好過reject/interview都要waiting吖

其實每年全港最終有至少80%學生要去官津小學讀書,無必要小朋友做唔到個20%既太憂心。
而且就算最後成為個20%,唔代表6年後既出路一定會好過其餘個80%既學生。
如其沉溺於不愉快/憂心之中,不如認真去為子女諗吓點樣入到一間較可接受既官津小學吧!

1月交完表到6月先有結果個幾個月既等待仲難過

b3410    發表於 20-10-16 14:56
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我係k2 小朋友家長,都開始感受到壓力,小女的性格慢熱,唔夠自信,都好擔心佢出年interview, 佢肯自己入去考,有反應已經好好!

Dybala 發表於 20-10-16 09:53
正路咁諗如果waiting果間唔係啲大熱嘅學校, 之後應該都會有offer嘅, 唯有勤啲寫求位信
有waiting offer都好 ...
雖然係備取生,但我係連面見嘅機會都無呢人地面見完--->備取生,呢啲應該最後可以call番
不過算啦~ 都係果句,都唔係好心儀,只係試試,無謂太上心

藴藴 發表於 20-10-16 09:29
英華、陳守仁都係今個月放榜入唔入第二輪,培僑未知,仲報左地利亞閩僑,不過呢間太多南亞,升中麻麻,唯 ...
報左4間?我都有報地利亞,不過係美孚果間~ 係8成南亞/印巴學生架~ 我貪佢近近地、英文語境,不過interview果日我女狀態好差,由朝磨到下午4點幾,我都狀態差啦

Luikm 發表於 20-10-16 10:04
我係k2 小朋友家長,都開始感受到壓力,小女的性格慢熱,唔夠自信,都好擔心佢出年interview, 佢肯自己入去 ...
我女性格同你女一樣~ 不過根本預計唔到佢地當日狀態

買六合彩真的要大包圍

心儀學校 - 起碼幾個,不能只報名最心儀一個學校
能接受學校 - 底線幾個學校
其他學校 - 用來練習

HKYB 發表於 20-10-16 10:10
報左4間?我都有報地利亞,不過係美孚果間~ 係8成南亞/印巴學生架~ 我貪佢近近地、英文語境,不過interview ...

我報左五間,陳守仁、英華、培僑、圓玄、地利亞閩僑,頭先睇左下,陳守仁23號放榜,英華月尾,培僑6號,一個星期一個,不過圓玄都唔入2nd in,另外幾間要in三輪,好灰心
‹ 上一主題|下一主題